Sinterklaas, vliegvakanties, koningsdag en campagnevideo’s een aantal van Nederlands oudste en mooiste tradities. Ook dit jaar duikt de voltallige Kiespijnredactie met een zak borrelnoten, een Shultenbrau IPA en een pakje zware van nelle achter de beamer voor een mooi filmavondje gevuld met campagnevideo’s. Hun bevindingen? Die lees je uiteraard hier!

Jaap: Ik vind dat nogal een aanname, dat er maar één aarde is… Wat als onze voorvaderen zo’n mentaliteit hadden gehad, dan hadden we nooit de slavenhandel uitgevonden. Jan: Mooi menselijk aangelegd stadspark ook waar het is opgenomen. Blijkbaar was er geen natuur meer te vinden waar je geen auto’s op de achtergrond ziet en hoort. Jacob: Er zitten twee (vrij matige) fotoshop momentjes in, een soort van voor- en na- shot waarin je de toekomstdroom van de Dieren-partij kunt voelen. Opvallend genoeg zijn de mooie bomen en een schattig parkeerplaatsje naast de weg in het na-shot nu juist het origineel. Ook dat is de partij voor de dieren: als de natuur al op haar best is, dan fotoshoppen we de problemen er wel in. Martijn: Ik had toch meer explosies verwacht. Mad Max woestenij met Tata en Chemours in de verte en dan ergens tussen de uitgedroogde aarde een eikeltje dat zijn best doet om een boompje te worden en dat dat boompje dan de PvdD is.

Jan: Oke, ik beken. Diep van binnen ben ik een aquamarijn blauwe pluizige Chinchilla. Jaap: Hè, wat een ongezellige partij is dit. Al dat negatieve gedoe. Misschien moeten ze eens wat vaker van die leuke SBS6 shows kijken met Linda de Mol. Jacob: Hoor ik nu de gedachten van Bij1 politici in mijn hoofd? Mel Gibson had in 2000 een vergelijkbaar probleem, en dat liep allemaal goed af. Martijn: Oké deze doet mij wel wat. Ik dacht BIJ1 gaat te onder zonder de fame van Sylvana, maar nee die Edson is een goede kartrekker zonder de negativiteit die rondom Sylvana’s persona hangt. Ik zou verder graag inhoudelijk willen reageren maar voel plots de behoefte om met een regenboogvlag de straat op te gaan!

Jaap: Wat ik me dus altijd afvraag, waar komt die agressie tegen zorgverleners vandaan? Misschien moeten we wat consultants inhuren om daar eens zicht op te krijgen? Jacob: wat zeker is: je campagnefilm “SP knokt voor goede zorg” noemen helpt niet mee. Jan: Ik denk dat die agressieve mensen op de afdeling de managers zijn die hun al schreeuwend hun nutteloosheid staan te verbloemen. Gemiste kans dat zo raggende man Bob Fosko geen cameo hebben gegeven. Martijn: Bob Fosko is dan ook dood, maar ja wie weet. Met betere zorg….

Martijn: En dan zijn er mensen die zeggen dat Pieter Omtzigt geen charisma heeft. Hashtag poppetjespolitiek. Jaap: Ik geloof niet dat ik heel enthousiast wordt van dit filmpje. Jan: Ik geloof dat “Bikker geeft ze op de flikker” een betere tagline zou zijn. Jacob: wat een leuke woordspeling, met dat dubbelzinnige geloven. Dat sluit voortreffelijk aan bij deze partij: klinkt sociaal, maar je krijgt er wel een onzichtbare vriend bij.