Het was hard werken dit jaar en na afloop is de pijn groter dan ooit. Maar we zijn er. We hebben het overleefd en godzijdank is Kiespijn een linkse hobby. Als het kunst en cultuur was geweest hadden we vast en zeker Wilders 1 niet overleefd. Terwijl de strategisch stemmer zich zoals eigenlijk altijd na afloop wel voor de kop kan slaan heeft Kiespijn de eindstreep weer behaald.

Het moet ons wel van het hart dat de afgelopen dagen goed bedoelde toegenomen polarisatie van links pijnlijk is. Natuurlijk is Geert Wilders een vieze fascist en racist maar dit betekend nog niet dat al de mensen die op hem hebben gestemd dit ook zijn. Ook zij zijn genaaid door jaren neoliberaal beleid. Dolend en verlaten omarmt door volksmenners die hen gouden bergen beloven. De meeste mensen deugen geldt ook voor PVV stemmers. Als je jaren lang genaaid wordt door de politiek, voelt dat je het financieel en maatschappelijk steeds zwaarder krijgt, in de media die je consumeert constant de suggestie wordt gewekt dat linkse politici je zakken nog verder leeg willen trekken, ook dan moet je ergens landen. Zoals we naast onze moslims, onze vluchtelingen, en onze LHBTQI+ gemeenschap moeten blijven staan, moeten we niet vergeten datzelfde te doen voor de weggeduwden. Het is hopen dat na de val of gegarandeerde teleurstellingen van Wilders 1 een linkse partij ze aan zich weet te binden (We kijken naar jullie SP). Het domste dat links nu dan ook kan doen is deze ‘weggeduwden’ nog verder van hen vervreemden door ze allemaal over een kam te scheren.

Hoogtepunt van de uitslagenavond was het verdwijnen van BvNL en dus van Haga uit de kamer, op plek twee gevolgd door het dankwoord van Esther Ouwehand aan haar partij. Ze droeg het verlies en benoemde de VVD als veroorzaker van de richting waar Nederland nu heen gaat. Een VVD die zelf vooral weer de VVD was. Dienan…Dillana..dielo..godverdomme! De vrouwelijk Mark Rutte toonde zich de slechtste verliezer en benoemde nogmaals maar eens het grote probleem van haar partij. “De politiek moet naar zichzelf kijken”. Precies! Het ligt wederom niet aan de VVD. Succes is een keuze, verlies is de schuld van de anderen. Wie standpunten van extreem rechts overneemt zet de deur wagenwijd open. Ergens hebben we het vermoeden dat de VVD in een coalitie met de PVV gaat stappen om het na een aantal maanden heldhaftig en zogenaamd over ideologische zaken te laten knappen. Maar laten we de spindokters geen ideeën geven maar goede voorbeelden en dus wel naar onszelf kijken.

Hier op de redactie werden we een beetje overrompeld door de tweede maal verkiezingen in een jaar tijd. En dan staan er al allemaal andere verplichtingen in onze agenda’s. Onze zoektocht naar een nieuwe, hoopvolle, minder cynische houding zorgde ervoor dat we minder artikelen plaatsten dan bij eerdere Tweede Kamer verkiezingen. Hierdoor was er minder ruimte voor het pure lol trappen, maar boden we hopelijk wel genoeg inhoud in combinatie met lol. De reeks van Jaap was een fijne manier om alle partijen te behandelen en Jacob’s SBSdebat analyse bleek profetisch. Martijn’s langere en daarmee diepgaandere stukken zorgen ervoor dat de oorzaak van de kiespijn aan het licht komt, en er soms een wortelkanaalbehandeling nodig blijkt.

Volgend jaar juni zijn de Europese verkiezingen. Voor die tijd hopen we jullie niet meer zien. Dat zou pas echt een doodsteek voor het vertrouwen in de politiek zijn.
(En voor onze huwelijken dan wel relaties, want ook onze partners verdienen aandacht)