Michielverbeek, Wikimedia Commons

We onderschatten de waarde van architecten op onze democratie.

Wie zal dit jaar het torentje gaan veroveren? Daarop weten we inmiddels het antwoord al; het parlement gaat verhuizen naar een tijdelijke locatie naast het Haags centraal station. Werklui en hun toezichthouders zullen hun intrek nemen in het torentje.

De aannemers zijn verantwoordelijk dat er geen capitoolbestorming-achtige foto’s op Instagram terug te vinden zijn. Werkvolk heeft niets te zoeken achter het bureau van een bestuurder en hoewel dat in dit geval niet valt te voorkomen is het pas een probleem als het wereldkundig wordt gemaakt. De reden van de verhuizing is niet een TV-pilot waarin bestuurders en schilders een jaar van werkplaats ruilen om de empathische snaren eens flink te stemmen, maar een grootschalige renovatie. Tot 2026 zal de regering haar werk doen vanuit het kantoorgebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67, begrijpelijk afgekort naar B67. In de volksmond heet het staaltje beton de ‘Aponrots’, een knipoog naar de architect Dick Apon. De terras-achtige structuur doet denken aan een apenrots. Verdere vergelijkingen tussen apen en de hangplek voor onze politici is ongetwijfeld toevallig. Leuk weetje; van bovenaf heeft het gebouw de vorm van de Nederlandse leeuw, een knipoog naar de verhuizing van de Artis leeuwen naar Zuid Frankrijk.

De Tweede Kamer laat zich niet zomaar naar een kantoortje in de polder bonjouren. B67 is het voormalige thuishonk van BuZa (naar eigen zeggen het ministerie die ons veiliger en welvarender maakt). Overigens zijn de BuZaatjes zelf inmiddels ingetrokken in het VROM-gebouw. Dat gebouw is speciaal ontworpen voor de moderne ambtenaar, met restaurants op de begane grond zodat de ambtenaren er niet te lang blijven plakken. We onderschatten de waarde van architecten op onze democratie.

De verhuizing is niet populair bij kamerleden. Staatssecretaris Knops is verantwoordelijk voor de verbouwing en slaat terug met een charmeoffensief om de gemoederen te sussen. B67 heeft een gloednieuwe vergaderzaal versierd met speciaal aangevoerd hout om de akoestiek perfect te krijgen. De kleine werkkamertjes en donkere gangen zijn opengebroken en van vrolijke kleurtjes voorzien, om te voorkomen dat er een SGP-stemming gaat hangen. Om de verhuisangst van de Tweede Kamer verder te temperen spreken verschillende BuZa- ambtenaren zich uit in een filmpje over de voordelen van de nieuwe locatie. Een diplomaat werpt op dat bijna alle kamerleden een kamertje kunnen krijgen dicht bij de vergaderzaal. Hij vindt dat de mensen de sfeer maken, dus dat zit wel goed. Behalve een bibliotheek en een ruime parkeergarage bevindt zich in de kelder een kernwapen bestendige ruimte. We zullen nog even moeten afwachten op de verkiezingsuitslag om hiervoor een passende bestemming te vinden.