weekoverizicht

Adverteerders lijken nog niet echt warm te lopen voor de verkiezingscampagnes en dus gaat het in het nieuws nog steeds vooral over de huidige machthebbende en het totale onvermogen een crisis te beteugelen. Daar zullen we het deze week dan eens niet over hebben, maar wel over…

Record! 42 partijen!

kleine update: de uitslag is binnen; 5 partijen hebben verzaakt de boel op orde te krijgen, het zijn er uiteindelijk 37 geworden.

Er wordt een hoop gelachen, gezucht, gezeurd en gezeverd over die gekke yankees met hun 2-partijen stelsel en hoe dat voor polarisatie zou zorgen in de maatschappij. Alsof die consensus democratie van ons nou zoveel beter is… Een record van 42(!) partijen heeft zich aangemeld om gezellig mee te doen met de verkiezingen dit jaar. Let wel, dit betreft dus de tweede kamer verkiezingen en geen pubquiz. Kleine kanttekening, partijen kunnen nog een Haller’tje doen door niet op tijd een aantal administratieve fouten gecorrigeerd te hebben. Die deadline loopt tot vandaag.

Het lijsttrekkersdebat bij de NOS anno 2021

Om mee te kunnen doen aan de verkiezingen heb je ten eerste t***sveel inschrijfgeld (bijna 12K) én handtekeningen nodig (voor ieder van de 20 kiesdistricten 30 handtekeningen), en kennelijk vinden een heleboel mensen dus dat er nog wel een partijtje bij mag… Laten we mekaar geen mietje noemen, maar het gros van deze partijen krijgt alleen de stem van ooms, tantes, buren, en dartclubvrienden. Behalve dat het zonde is van het papier waarop alle kieslijsten gedrukt moeten worden, is het ook zonde van al deze stemmen.
Alhoewel… misschien zijn mensen die per definitie stemmen op iemand die zo leuk een biertje drinkt ook niet de mensen die je een stem zou moeten toevertrouwen…

Hoe dan ook, Kiespijn zal in de komende weken een aantal keer een greep doen in de bingomolen om een paar van die nieuwe clubjes uit te lichten…

McBroccoli en de maaltijdshakes

The Office Kevin GIF - Find & Share on GIPHY
haha, een gifje is altijd leuk

Binnenkort lopen er op de parkeerplaats van de McDonalds BOA’s rond die in de gaten houden of u niet stiekem een extra burgertje heeft besteld bij uw toch al gesupersizede menu. Want moet er strakker gehandhaafd worden op de ‘dikke mensen zijn duur-wet’? In hoeverre mag de overheid gaan ingrijpen bij ongezonde voedingspatronen? Over dit vraagstuk werd deze week ook al gesproken in de 2e kamer. Wat lullen die gasten toch veel. Maar over dit onderwerp zul je komende weken vast niets horen, want welke ouder gaat er nou stemmen voor meer jengelende kinderen die geen laffe kapotgekookte Goudreinette-broccoli blieven? En al helemaal niet over hoe zorgverzekeraars bij preventie van overgewicht betrokken zullen gaan worden.

De maakbaarheid van justitie

Afgelopen week werd er gestemd over een uitbreiding van ‘het verbod op taakstraf’. Kort samengevat; een minimumstraf van tenminste één dag cel
als je geweld gebruikt tegen, bijvoorbeeld, een ambulance-medewerker.
Gewoon altijd de bak in dus, ongeacht de omstandigheden. Dit zou de ‘drempel’ tot geweldplegingen aanzienlijk moeten verhogen.

straight to jail!

Is dat een goeie zaak? Dat is een moeilijke discussie. Iedereen die dit nieuws tussen neus en lippen meekrijgt, zoals wellicht het aanzienlijke merendeel van de Nederlanders en dan vooral het deel dat KiesPijn niet leest, denkt natuurlijk alleen maar aan asociale relschoppertjes die zich door hun kinderlijke bewijsdrang laten sturen in groepsdynamiek, en vindt deze minimumstraf dan een goeie zaak, of misschien zelfs niet zwaar genoeg, vooral als de relschopper in kwestie niet blank is.

Is dit wellicht een voorbode van de elektronische rechter, die gewoon uit een database’je de bijhorende straf leest als je volgens een agent iets misdaan hebt en je voor moet komen? Ja, je hebt de buurman geslagen, maar ja, of je dat nu gedaan hebt omdat ie je hond doelbewust in stukken heeft gehakt met een kettingzaag of gewoon omdat z’n kop je niet aanstond… believe it or not, straight to jail!

Moeten we dat willen? Of wil je mensen in ieder geval de mogelijkheid geven te leren van hun fouten, vooral als ze die normaal nooit maken? En dus niet meteen de rest van hun leven als veroordeelde crimineel te boek staan?

Piemel. Ja, we moeten wel hilarisch blijven natuurlijk.

Door Jaap