Het zit er op. De verkiezingen zijn geweest en Kiespijn gaat voor een nog onbepaalde tijd terug in de koelkast. Uw persoonlijke waakhond van de democratie, gemuilkorfd terug in zijn hok. Oprichters Jaap en Martijn blikken terug op een succesvol jaar, eisen geen hertelling maar hadden voor zichzelf toch minstens twintig zetels per persoon verwacht.

Martijn: Jammer. Het zijn toch de coronaverkiezingen geworden. Veel mensen stemde voor of tegen het huidige beleid en linkse mensen hoopte met tactisch stemmen op Kaag de Rutminator uit het torentje te houden. Tevergeefs natuurlijk. Ik ben wel benieuwd naar het komende kabinet. Onder Rutte heb ik er geen hoge verwachtingen van en D66 zal op het klimaat na flink na de pijpen van de VVD dansen. Ik gok op een combi van die twee partijen met CDA-PvdA & GroenLinks. Marky Mark liep niet voor niks voor de verkiezingen al met die klassiek linkse partijen te flirten en op CDA na allen vrij progressief. Hoe kijk jij er tegen aan?

Jaap: De VVD heeft wederom bewezen dat je verkiezingen wint met een marketingstrategie. Niet zo vreemd want we nemen hen immers vaak kwalijk dat ze Nederland als een bedrijf denken te moeten runnen. Ik denk dat de stijging van D66 ook voortkomt uit het ‘dat liever dan CDA’ gevoel dat bij veel mensen leeft. Ik ga er eerlijk gezegd van uit dat Mark zijn gevallen kabinetje weer gewoon overeind zet, dus met D66, CDA en de CU voor de meerderheid, Nieuw nummertje erop, her en der een nieuw poppetje, en open met dat vliegveld!

Martijn: Ja verdomd ja dat vliegveld.. Zonde als dat open gaat. Menig kiezer had daar ook wel een mooie plek voor een kerncentrale in gezien. Kunnen de demonstranten zo vanaf de Oostvaarderplassen door naar Lelystad.

Jaap: Tja. De meerderheid heeft gesproken hè. Dat is democratie. Je kan balen dat de uitslag niet zo is als je graag gezien had, maar of een uitslag verkeerd kan zijn… Mijn onderbuikgevoel is dat de samenleving de grote verliezer is. Er is kennelijk veel behoefte aan individualisering. Dat het verlies van SP en GroenLinks zo fors zou zijn, had ik eigenlijk niet verwacht. 

Martijn: Ik las vandaag een stuk over de klassieke verdeling tussen “links” en “rechts” in Nederland. Die verdeling is eigenlijk altijd 40% tegen 60%. Ook dat is nu weer. De pest is echter dat beide kampen op zichzelf (de schrijvers vonden D66 ook links) inhoudelijk naar rechts zijn geschoven. Maar genoeg geduid en gespeculeerd. Dat konden Arno & Marie veel beter. Jij nog hoogtepunten et cetera betreffende Kiespijn 2021?

Jaap: Ik zal eerlijk zijn: Ik vond het liveblog hilarisch. Niemand las het, maar toch. Ik vond het ook supertof dat we gastschrijvers hadden deze keer. Die hoop ik er in de aanloop naar Rutte V ook weer bij te hebben. Voor mij was het dieptepunt dat de BSO’s al die tijd dicht bleven waardoor ik aanzienlijk minder tijd heb kunnen investeren dan ik gewild had. En een volgende keer zou ik toch weer wat partijprogramma’s willen doorlopen en vergelijken.

Martijn: Idem! Was ook graag wat dieper in losse partijen, programma’s en kieslijsten gedoken. Gelukkig namen de gastschrijvers hier wat van over en heb ik mij door dit te laten varen kunnen focussen op drie artikelen die wat meer de diepte in gingen. Ik denk dat dat ons ook wel gelukt is. Dieper en dommer gaan dan bij de vorige verkiezingen. We hebben een hoop ruis genegeerd en vooral over de inhoud geschreven. Ook natuurlijk supertrots dat de Volkskrant onze Arno & Marie rubriek kopieerde en Diederik Ebbinge er met onze naam vandoor ging. En dat juist een oproep tot minder polarisatie voor polarisatie op sociale media zorgde. Het was een malle boel.

Als Rutte IV niet eerder valt in 2022 weer een editie rond de gemeenteraadsverkiezingen?

Jaap: Jazeker! Ik ben er absoluut bij, ik kan niet wachten op de vakantievideo’s!

Eén gedachte over “Eindstreep”
  1. vakantievideo’s? welke stagiair heeft dit gesprek uitgetypt? Dat zijn natuurlijk campagnevideo’s!

Reacties zijn gesloten.