Een recordaantal partijen doen er dit jaar mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. 37 maar liefst. 20 daarvan deden nooit eerder mee. Of nou ja 21, maar BIJ1 rekenen wij niet mee omdat die vier jaar geleden mee deden onder de naam Artikel 1. Wie zijn deze partijen en wat willen ze? De komende tijd zoekt Kiespijn het voor je uit. Vandaag de eerste vier; BBB, CODE ORANJE, DFP & De Groenen.

BBB gebruikt graag de beeltenis van de nummer 2 op hun lijst in promotiemateriaal. Deze Femke deed mee aan Boer zoekt Vrouw en is adviseur voor de boerenpropaganda machine NMV.

BBB (BoerBurgerBeweging)

Het was een kwestie van tijd totdat de terreurgroepering die provinciehuizen sloopte, files veroorzaakte en het malieveld omploegde een eigen politiek partij zou beginnen. De BBB lijkt op het eerste oog sympathiek maar wie door de holle frases heen prikt en zich in de partij verdiept komt al snel in een boerenbeerput terecht. Lijsttrekker Caroline van der Plas zegde haar CDA lidmaatschap op nadat deze partij tegen de uitbreiding van geitenboerderijen stemde. De onderzoeken die bewezen dat mensen die rondom grote geitenboerderijen woonde qkoorts en andere longaandoeningen opliepen zijn volgens haar onzin. Daarnaast wil de partij de definities van het woord ‘gif’ aanpassen. Veel bestrijdingsmiddelen zouden nu onterecht op de lijst met landbouwgif staan. Ook moeten dieren meer antibiotica kunnen krijgen om gezond te blijven. Een van de geldschieters achter de campagne van de partij is VLS, een producent van onder andere, u raadt het al, antibiotica voor dieren.

Nog 1 standpunt om mee af te sluiten: Geen woningen op het platteland. Natuurgebied de Oostvaardersplassen volbouwen.

CODE ORANJE

De naam van CODE ORANJE is wat ongelukkig gekozen in tijden waarop CODE ORANJE vooral betekend dat het OV niet rijdt en je je vakantie moet annuleren wegens Covid19. Maar deze partij staat voor niets van dat. CODE ORANJE wilt zoveel democratie en verantwoordelijkheid bij de burger leggen dat ze zelfs geen standpunten en partijprogramma hebben. Hiermee lijkt de partij op Geenpijl & de Partij voor Niet Stemmers. Twee partijen die in 2017 een zeteltje probeerde te scoren. CODE ORANJE lijsttrekker is oud PVV’er Richard de Mos. Hij trad eerder af als wethouder in Den Haag wegens een onderzoek rondom corruptie. Het Openbaar Ministerie verdenkt De Mos momenteel van deelname aan criminele organisaties, schending van het ambtsgeheim, meineed en dus corruptie. Allemaal onzin natuurlijk, aldus De Mos. Leuk feitje: tweede op de kandidatenlijst is Peter Plasman, advocaat en voorheen lijsttrekker van de Partij voor Niet Stemmers.

Ook het logo van DFP is per ongeluk ontworpen.

DFP (De FeestPartij)

Geheel per ongeluk doet Johan Vlemminx aan de verkiezingen mee. Lachen, gieren, brullen natuurlijk. Politiek. Man, man, man. HAHAHA! Nederland moet leuker, mensen! Zo beloven ze 10.000 euro voor alle Nederlanders! Als dat geen feestje is! Nee? Is dat geen feestje? Wat dacht je dan van een nieuwe nationale feestdag! Lachen toch? HAHA HOEMPAPA! Allemaal in een polonaise naar het binnenhof! Nee niet grappig? Wat dachten jullie dan van een verkiezingsloterij! Een speciale loterij om mensen aan te moedigen te gaan stemmen! HAHA TRALALA! Nog eentje dan; GRATIS VAKANTIE VOOR IEDEREEN!

Echt, dit zijn echt de speerpunten uit hun programma. Genoeg over gezegd lijkt ons.

De Groenen

U mag raden. Welk logo is van ‘De Groenen’ en welk van het Nijmeegse cafetaria ‘Groenen’?

Behalve nog meer versplintering op links is het ons niet helemaal duidelijk wat ‘De Groenen’ precies toevoegt aan het aanbod GroenLinks, PvdD. Het zevenentwintig pagina’s tellende partij programma brengt hier ook niet echt duidelijkheid in. Zo een beetje alles overlapt met al reeds gevestigde partijen. Wat wel mooi is en wat meer partijen zouden mogen doen: De Groenen beschrijven in hun programma hun breekpunten voor een coalitie. In tijden waarin steeds meer mensen roepen dat politici hun beloften niet nakomen kan dit een kleine houvast bieden voor de kiezer. GroenLinks, PvdD lezen jullie mee?