Een van de mooiste onderdelen van verkiezingscampagnes zijn de campagne video’s. Ongegeneerd proberen de partijen een beeld van Nederland te creëren dat de kiezer moet raken. De een kiest voor angst, de ander voor saamhorigheid. In een aantal artikelen kijken we met de voltallige redactie naar de video’s en bespreken we wat ze bij ons oproepen.

En dat? Dat doen we gezellig saampjes!

BIJ1

Martijn: Holy shit gasten. Dit is wel een sterke vidi. Straat, jong, inhoudelijk. Ik heb het vermoeden dat deze lijsttrekker in haar leven veel vlot gemonteerde clips heeft gezien. Jaap: Heel intens. Zo intens dat zelfs de stemmen in mijn hoofd gingen meepraten. Jan: Underdoggystyle

D66

Martijn: Huh? Wacht even. Zij kwam in 2017 naar Nederland en zag dat we minder één waren dan voorheen. Waar was ze dan en wat deed ze daar? Hoe kan ze weten dat we veranderd zijn? Zweefde ze in een wolk of ivoren toren boven ons? Ik wil antwoorden! Daar wil ik een film over! Jan: Ik denk in Amerika, lekker de plexiglas autocue schermpjes jatten. Jaap: Na 10 jaar nieuw leiderschap? Ze waren er verdulleme zelf onderdeel van de laatste 4. Jan: “achter die cijfers zitten mensen.” Maar lekker zelf voor het cijfer 66 gaan staan. Met je sneake… uh, hakken.

SP

Jaap: Ze heeft gelijk. Het is godverdomme tijd die guillotine weer uit de schuur te halen. Weg met die elite! Boeiend wat je gedaan hebt, als je geld hebt ben je slecht! Jan: Omdat zij vooruit wil is er verdomme wel een ondergewaardeerde cameraman die achteruit moet. Martijn: Ik merk dat ik moe word van al die ongeïnspireerde over straat loop video’s. Alsof wij, het volk, überhaupt nog over straat mogen lopen. Decadent gedoe.

VVD

Jan: Ik vind dat deze spot verdomd weinig rekening houdt met mensen met dyslexie en epilepsie. Martijn: Bij deze video zie ik de hele tijd een grote percussieband voor me. Die vervolgens niet betaald wordt. Jaap: Ik begrijp hieruit dat ze de komende jaren graag wat vermogen willen opbouwen bij de wat minder rijken? Zodat er voor de echte rijken tenminste weer wat af te pakken valt zeker.