Een recordaantal partijen doet dit jaar mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Maar liefst 37. Daarvan deden er 20 nooit eerder mee. Wie zijn deze partijen en wat willen ze? De komende tijd zoekt Kiespijn het voor je uit. Vandaag richten wij ons op twee partijen aan het uiterste van het spectrum en vragen ons af: Wie heeft de meeste inhoud en wie bedrijft er hier nu eigenlijk identiteitspolitiek?

Op het eerste oog

Wie BIJ1 en JA21 zonder enige voorkennis googlet zal snel in een web belanden waarin BIJ1 een drammerige one-issue partij voor woke-millenials lijkt. JA21 komt juist als een degelijke rechtse partij uit de bus. Eentje die afstand nam (en ontstaan is uit de brokstukken) van de bruinhemderij van NSDAP FvD. Op het eerste oog drammers tegenover degelijkheid dus.

De lijsttrekkers

De linkerhoek!

Sylvana kondigt een clippie aan.

De rechterhoek!

Joost kondigt bezuinigingen op sociale zekerheid aan.

Waar de Amsterdamse Sylvana met een opdringerige toon het debat weet te bepalen en open te breken doet de Rotterdamse Joost dat met een stoere grote bek. Twee vervelende maniertjes dus. Maar waar de ene een getinte vrouw met een televisieachtergrond is, is de ander een politieke hoer die in 20 jaar 8 partijen versleet en steeds verder naar rechts opschoof. Waar Sylvana op een vervelende manier belangrijke items als institutioneel racisme agendeert vindt Joost juist dat je de ander best voor ‘kutneger’ mag uitmaken, mits hij je eerst aanvalt. Dat Sylvana de afgelopen vier jaar echter keihard aan haar debat en spreek skills heeft gewerkt blijkt in onderstaande video.

De oude witte mannen moeten nog even wennen dat het in eerste instantie niet over racisme gaat.

De lijsten

JA21 baseert zijn naam op de nummer 1 en de nummer 30 van de lijst. Joost en voormalig columniste en trotse uitvinder van het woord ‘dobberneger’ Annabel, twee befaamde ex-NSDAPFvDers. Het is een lijst met veel oude blanke mannen en de inmiddels wel bekende excuusvrouw op nummer 2. De meeste zijn ex-FvD of Ex-Leefbaar Rotterdam. Twee van de vele andere exen van Eerdmans. Voor wie het interesseert, de volledige partijnaam, met alle kandidaten erin verwerkt, zou JNDMSLJYMMWEMTEMRJGWSERSLRXRRA21 zijn.

Ja, er bestaan echt partijen met mensen uit al die buitenlanden erop (we kijken naar jullie FvD en VVD!).

Waar de lijst van JA21 voor 40% uit mensen uit Zuid-Holland bestaat is ruim 44% van de BIJ1ers afkomstig uit Noord-Holland. Beide behoorlijk Randstedelijk georiënteerde partijen dus. Niet zo verbazingwekkend wat JA21 betreft maar van BIJ1 een partij die bekend staat om hun strijd voor meer diversiteit in Nederland hadden wij toch eerder iemand uit Gelderland of Drenthe verwacht dan kandidaten uit New York en St Maarten.

Het program

Genoeg over de poppetjes. Tijd voor de plannen. We splitsen ze even op in de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen. Wonen, zorg, klimaat en informatie en privacy.

Het meest in het oog springende plan is natuurlijk het bouwen van blankstad een nieuwe stad door JA21. “We weten nog niet waar, zou eventueel op het water kunnen.” aldus Joost tegen het AD. Dit lijkt ons, aangezien JA21 klimaat verandering niet tegen wil gaan, niet zo een heel goed idee. Geen oog voor sociale huur en de huidige vervuiling van water en milieu. Volgens JA21 was dit 50 jaar geleden ergen, maar ja dat betekend natuurlijk niet dat het er nu niet meer is. Ook hun plannen rondom privacy en digitalisering laten te wensen over. ‘Een grens stellen’ klinkt natuurlijk lekker daadkrachtig maar zegt inhoudelijk helemaal niks over je opvattingen. Waar ligt die grens dan? Waarom ligt die daar? Wat als iemand die overschrijd? Etc, etc.

Bij BIJ1 is het vooral jammer dat ze daar klimaat technisch niks vertellen over de bekostiging van hun klimaatplannen en waar we dan wel onze energie vandaan halen. Een gemis want een aantal andere radicale groene partijen doen dit wel waardoor de plannen meer lijken dan slechts een linkse droom. Iets wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat rechts realistisch lijkt. Gemiste kans. Het maar eeuwig blijven ophogen van de dijken en Groningen leegpompen is natuurlijk ook niet reëel maar lijkt dat nu wel. Verder valt op met hoeveel kennis zij schrijven over privacy, het internet en digitaliseren. Een serieus aandachtspunt dat door een hoop partijen er maar een beetje bij gedaan word.

Conclusie

BIJ1 en JA21 zijn twee partijen aan het uiterste van het spectrum. BIJ1 wordt vaak weg gezet als one-issue partij die enkel doet aan identiteitspolitiek. Wie ook maar een klein beetje in hun programma duikt ziet als snel dat de partij meer om het lijf heeft. Oké het is raar dat maar liefst 11,2% van hun kieslijst niet in Nederland woont. JA21 is daarentegen een partij vol met blanke mannen in pak die zich vooral focussen op de status quo behouden, de lagere klassen negeren en lijken te strijden om zoveel mogelijk het N-woord (niet neoliberalisme red.) te zeggen. Kortom voor doordachte inhoud en visie moet je bij BIJ1 zijn, voor identiteitspolitiek bij JA21.