Sinterklaas, vliegvakanties, koningsdag en campagnevideo’s een aantal van Nederlands oudste en mooiste tradities. Ook dit jaar duikt de voltallige Kiespijnredactie met een zak borrelnoten, een Shultenbrau IPA en een pakje zware van nelle achter de beamer voor een mooi filmavondje gevuld met campagnevideo’s. Hun bevindingen? Die lees je uiteraard hier!

Jaap: We zijn in ieder geval niet de geluidsmensen of technici, ik versta er geen zak van. Jacob: de goede filmmakers komen natuurlijk uit de stad, die waren niet beschikbaar. Pak dan je popcorn er maar bij. “Hier gaat het om”, ze wijst naar een leeg weiland, niet echt een plek die ik associeer met keihard werken. In Den Haag is er een momentje ingebouwd waar de Caroline met haar handen mag zwaaien, en de camera drie stappen terug is getreden. Haar stem vervolgd: “Wij zijn de boer” (we zien een boer) “en de boerin” (je ziet een boerin), “de visserman” (we zien een visserman) “…en de vissersvrouw” (we zien een boot). Jan: Staand voor het weiland: “Hier gaat het om,… …dit is waar mensen betaalbaar willen wonen.” Precies, weg met de landbouw en veeteelt. Bouwen bouwen bouwen. Alles moet één grote stad worden, is er ook geen Calimero geklaag meer. Martijn: Ik merk vooral dat het wisselen van acteur voor mij niet goed uitpakt. Dat je James Bond eens in de zoveel tijd opnieuw uitvindt kan ik mij helemaal in vinden. Ik bedoel, Sean Connery’s Bond lijkt toch vooral op een man die rechtstreeks uit het verkiezingsprogramma van FvD of SGP is weggelopen. Vaak werkt het dus prima. Een nieuwe acteur kan een frisse wind voor een iconisch karakter betekenen, maar in dit geval vind ik Annet Malherbe gewoon vele malen beter.

Jacob: De VVD is zo heerlijk Amerikaans in hun campagne strategie. Ferme uitspraken worden afgewisseld met het knuffelen van een hond of kind. Dat het wel duidelijk is aan wie de ruimte wordt gegeven en voor wie de grenzen zijn bedoeld. Martijn: Sinds 2017 alleen maar problemen veroorzaken en dan zeggen dat ze ze wilt oplossen. Ik schijt ook niet expres in mijn bed om vervolgens sier te maken met het feit dat ik het opruim. Daarnaast heb ik er moeite mee een premier te hebben met de stem van een Studio100 typetje. Als je je ogen sluit lijkt het, met die bombastische muziek erbij, dan ook eerder een trailer voor de nieuwe Mega Mindy film.
Jaap: Ik waardeer haar eerlijkheid. “[…] van jongs af aan leerden mij ouders mij de waarde te zien van de vrijheid waarin wij leven […]”, en dat dan heerlijk op z’n VVD’s helemaal voor jezelf te claimen en niet te willen delen. Jan: Lekker episch muziekje, jammer dat al die quotes erdoor zitten. Levert zo geen hits op bij Shazam.

Martijn: Ik waardeer het dat VOLT een progressief verhaal probeert te vertellen maar snap niet zo goed waarom hun campagne video dan juist terug de tijd in gaat. Jan: Dat teruggaan in de tijd biedt gelegenheid voor een gastrol van Nilüfer Gündogan als afgeschoten Dominomus. Jacob: Met enthousiasme spreken over de radicale keuzes in de jaren twintig voorspelt niet veel goeds. Het geheel doet denken aan de openingstitels van Game of Thrones. Laurens wijst zijn kleine vingertje naar ons. Jaap: Ik heb dit filmpje meerdere keren gekeken met elke keer een andere ‘ja, daar ga ik op stemmen’-beslissing. Het was telkens hetzelfde. Ik heb niet het idee dat mijn keuze er echt toe doet.

Jaap: Dus, als ik ze geld geef gaan ze doen wat ik wil? Een soort Groep de Mos dus, maar dan voor jongeren? Martijn: Ik vermoed dat we die boomerhamer nog wel terug gaan zien in 50plus videos. Jacob: iedere leeftijdsgroep zijn eigen partij, dat lijkt me een fantastische oplossing. Ik vind wel -mocht je als LEF politicus de 30 aantikken- dat het partijbestuur je vriendelijk moet verzoeken om al je salaris terug te storten, en je huis in te leveren voordat je voorgoed uit de partijgeschiedenis wordt gewist. Zo bonjour je van de zoomers naar de doomers en van de vroomers naar de boomers. Jan: Gloeiende gloeiende, probeer nu al 5 minuten op die link met al die zwarte vierkantjes te klikken maar er gebeurt niks. Wat doe ik verkeerd? Wordt hier wel lekker agressief van.