Behoor je tot de gelukkige groep lezers die deze aflevering ook daadwerkelijk kan lezen? Gefeliciteerd. Dit is namelijk een uitermate bijzondere aflevering, een ware happening, geschiedschrijving pur sang. En dat in deze tijd. Alleen al bij het typen van deze inleiding beginnen de servers te roken omdat ze al het verwachte dataverkeer niet denken aan te kunnen. Dames en heren, appels en peren, we keren terug naar Den Haag, de hoofdstad van onze consensusdemocratie; vervuld van trots presenteert KiesPijn: Beroemde Lijsttrekkers: De Hart voor Den Haag Special! Waarin we het helemaal anders gaan doen deze keer!

Waar speelt al dit spektakel zich af?

Ja, in Den Haag natuurlijk, of zoals de officiële naam luidt: ‘s-Gravenhage . Wereldberoemd vanwege de internationale gerechtshoven. Landelijk beroemd vanwege ons kabinet. Het is geen verrassing meer dat men hier ook lokale politiek bedrijft; dat hadden we vorige week al verklapt, toen we Ome Willem bespraken. Je kan je voorstellen dat in een stad met meer dan een half miljoen inwoners, dat een heel gedoe is…

Hart voor de wattes?

Theater is al jaren niet meer weg te denken uit de politiek. Meer en meer clowns verkleden zich als politici. Na het roepen van allerhande onzinnigheden worden deze clowns ook steeds vaker gevonden op het stemformulier door de kiezer, en dat motiveert andere clowns ook weer om eenzelfde carrièrepad te kiezen, wat logischerwijs ten gevolge heeft dat er steeds meer circuspartijen opduiken. Hart voor Den Haag is zeg maar het circus Renz van de clownspartijen.

Het is de huidige partij van Richard De Mos, de Silvio Berlusconi van de lage Landen. Een totale gladjakker, corrupte boeventronie, in ieder zaaltje een schandaaltje, die zich omringt met lokale celebrities. Vandaar ook deze special, want als we alleen zouden richten op de nummer laatst zou dat bepaald geen schot in de roos zijn. Spoilers!

Richard de Mos houdt wel van een feestje.

Wie 1: Rita Verdonk! (plek 2)

Het is nooit bewezen dat Verdonk niet gewoon zelf verantwoordelijk was voor de schipholbrand

Als asielzoekers dalmatiërs waren, droeg Rita Verdonk in haar hoogtijdagen vol trots een bontjas. Ze werd immers beroemd door het pronken met door haar veroorzaakte ellende. Ze was minister van justitie, migratie, en meer van dat soort dingen. In een vlaag van verstandsverbijstering besloten de leden van haar toenmalige partij in 2006 om ene Mark Rutte de nieuwe frontman van de VVD te maken, en we weten allemaal wat een ellende daar van is gekomen.
Sindsdien is ze vooral bekend van haar hilarisch bedroevende pogingen nog serieus genomen te worden als politica. Dat zal ook haar belangrijkste beweegreden zijn om zich te verbinden aan deze lijst.

Coen Bom (7)

Coen Bom is vooral in party-land een bekende verschijning. Hij organiseerde in de jaren ’90 diverse grote houseparty’s, zoals Rave The City en was eigenaar van bekende discotheken als The Opera in Arnhem en Asta in Den Haag. Onder pseudoniem Peter van Leeuwen was hij zelf ook actief als DJ. Is behalve verkiesbaar ook de campagneleider van Hart voor Den Haag. Tja, we kunnen ons goed indenken hoe je deze man wel een populistisch campagnefeestje kan laten organiseren; verstand op nul en gaaaaan!

Wendy Blans (16)

We zullen eerlijk zijn, we kenden Wendy niet. Alles dat we van haar weten komt van de site van HvDH. Echt eerlijk zal het dan ook niet zijn om haar hier te beschrijven. Dit zeggen we niet omdat ze meervoudig Nederlands kampioen karate is en we bang zijn dat ze ons anders de tanden uit de bek schopt.

geen commentaar

Marcel Bertsch (17)

Wie kent hem niet, Dokter van Kampen uit Nederlandse eigen soap; Goede Tijden Slechte Tijden. Echt een knalsucces werd zijn acteercarrière niet, en werkt tegenwoordig als trainingsacteur. Logisch dan ook dat hij graag wil dat er veel meer theaterlessen gegeven gaan worden op de Haagse scholen.

Benjamin Manuputty (28)

Eerlijk, hier op de redactie hadden we nog nooit van Benjamin gehoord. Maar in zijn eigen voorsteltekstje schrijft hij dat iedereen hem kent als uitsmijter ‘bruine Ben’ van een of andere discotheek. Nou, met die institutionele discriminatie zit het in ieder geval wel snor bij Hart voor Den Haag. Volledig ongefundeerd stellen we hier dat uitsmijters vaak ‘connecties’ hebben en de hoeveelheid connecties uit de partywereld in deze lijst beginnen wat op te vallen…

Doe mij maar twee bolletjes vanielje met stasjatella

IJscoman Moes (32)

Dit staat er echt. We verzinnen het niet. Zijn echte naam staat in de begeleidende tekst; Moes Pekdemir. Hij claimt het meest gefotografeerde object te zijn op het binnenhof, want hij beheert de ijscokar. Nou, dan mag ie op onze lijst natuurlijk niet ontbreken! Nadat de gemeente paal en perk wilde stellen aan vervuilende twee-tact-brommertjes in de stad, sloot Moes zich geheel belangeloos aan bij de partij. Want laten er nou net van dat soort dingen in zijn ijskarretjes zitten..

Lex Immers (34)

En met rugnummer 34; voormalig profvoetballer Lex Immers. Een echte Hagenees die jaren speelde bij de lokale FC, en daarmee dus een echt boegbeeld. Staat zelf op nummer 34 en hoopt dat er tot 15 zetels gepakt gaan worden zodat, en dit staat dus op de website van de partij, ‘zij’ ook echt wat kunnen gaan betekenen. Niet wij. Zij. Nou, dat moge wel weer duidelijk zijn… Lex had overigens misschien ook wel bij Forum op de lijst gekund.

Frans Ashwin (44)

Frans Ashwin is de artiestennaam van Frans Dehnen en die heeft ooit nog les gehad van Hans Vermeulen, Leadzanger van Sandy Coast. Volgens de korte bio tenminste. Frans kon niet langer aanzien hoe de regelgeving omtrent bijvoorbeeld geluidsnormen de popindustrie om zeep geholpen zou hebben en besloot zich, net als ijscoman Moes, geheel belangeloos in te zetten voor de stad.

DJ Chuckie (48)

Het aantal raadszetels die een gemeente telt is gebaseerd op het inwoneraantal van een gemeente. Om de belastingbetaler niet op te zadelen met torenhoge huurschulden is er een maximaal aantal van 45 stoeltjes te verdelen. Waarom vertellen we dat hier? Omdat DJ Chuckie op plaats 48 staat. Grappig hè? DJ Chuckie vertelt in zijn eigen biografietje dat hij gevraagd werd door een eerder besproken onderdeel van deze lijst, namelijk Coen Bom. Of ie reclamezuiltje en stemmenmagneet wilde zijn.

lak aan gehoorschade en geluidsoverlast, lekker dansen willen we!

DJ Outsiders (49)

En nog een DJ, ook uit het hardere segment. Knallend op plek 49; Cem Araci. Weer een vriendendienstje voor de party-organisator dus. Maar heeft ook een eigen snackbar, en is dus ook lokale ondernemer. Net als Moes van de ijsjes.

Raymond van Barneveld (50)

En daar is ie dan hoor. We gaan eruit met een knaller; wereldberoemde kroegspelletjesspeler; Raymond van Barneveld. Liefst vijfvoudig wereldkampioen, en dat is best iets waar je trots op mag zijn. Nu heeft hij zijn pijlen gericht op de politiek, al zal hij met plek 50 wellicht niet de raad halen. Tenminste.. mits hij op voorkeursstemmen gekozen wordt. Maar dan nog betwijfelen wij of hij zich nestelt op het gemeentepluche. Hij staat namelijk trots op de foto met zijn shirtje vol sponsoren, en rept evenals Lex Immers vooral over ‘zij’ als hij het over de partij heeft.

van Barneveld is duidelijk een man bij wie je uitstekend terecht kan met lastige vraagstukken als schuldhulp, jeugdzorg, verkeersveiligheid, klimaatkwesties en wat nog niet meer.

Door Jaap

Eén gedachte over “Beroemde lijstduwers: Hart voor Den Haag Special!”

Reacties zijn gesloten.