Terwijl de lokale nieuwswebsites massaal publiceren over flessen-inzamelende basisscholen en allerhande acties om de vluchtelingenstroom uit Oekraïne te helpen zoeken wij onszelf het leplazarus naar berichten die nog gewoon gaan over de politiek die u als burger echt raakt, met politici die je gewoon op de markt kan tegenkomen, of misschien woon je er zelfs wel naast, zoals Gerda en Tom. Wat was er allemaal te beleven afgelopen week?

Einde dictatuur Heumen mogelijk in zicht

De laatste gemeentedictatuur van Nederland lijkt dan ook eindelijk van plan om de democratie in te voeren. De gemeente Heumen stelt dat het onderzoekt of het mogelijk is dat de inwoners inspraak krijgen in het dagelijks bestuur. Deze plannen zouden zelfs al een tijdje bestaan hebben, maar ‘Corona zou roet in het eten hebben gegooid.’ Jaajaa… Nou, in ieder geval is het net op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen over 2 weken.

Drama in Groningen

Terwijl heel Nederland pleit voor militair ingrijpen in Groningen om de gaskraan weer open te krijgen, spelen daar hele andere zaken. De beslissing vanuit de landelijke politiek uit 2018 om de gemeenten Groningen, Haren, en Ten Boer samen te voegen is namelijk genomen op een ongetoets wetsvoorstel. Wat zeg maar inhoudt dat iemand een plan had bedacht, en dat daarover gestemd is, voordat er is gekeken of het plan wel binnen de grondwet past. Oftewel; De gemeentelijke herindeling uit 2018 is stout en stom en moet teruggedraaid worden!

Dit schokkende nieuws kwam aan het licht naar aanleiding van het boek “Het verzet van Haren” van schrijvers Jan Lunsing en Priscilla Zetstra- Van der Woude. Twee lokale partijen, Stadspartij 100% voor Groningen en Groninger Belang zijn hier zo van geschrokken dat ze willen dat er nu onderzoek gedaan wordt naar de gemeentelijke herindeling, en of die niet gewoon teruggedraaid moet worden. Zodat wij op de kiespijn-redactie over 4 jaar zeker nóg meer lokale nieuwsblaadjes moeten doorspitten voor het weekoverzicht zeker. Pffff.

Schrijver Jan Lunsing is helaas niet kaal waardoor we geen grappen kunnen maken over het feit dat ie Haren er niet bij wil hebben.

De doofpot van Waalre

In Waalre hebben ze goed geleerd van het landelijke voorbeeld. Schandalen betekent stemmen binnen halen. En dus was het de hoogste tijd voor een stevig stukje doofpot. Afgelopen maand kwamen er melding binnen van een ontslagen ambtenaar die stelde dat burgervader Boelhouwer valse aangifte had gedaan van schending van het ambsgeheim tegen de bewuste medewerker. Echter, het OM kon geen bewijs vinden dat deze aangifte expres verkeerd geweest zou zijn en de zaak liep met een sisser af. Tot die meldingen afgelopen maand dus. De gemeenteraad besloot deze week dat er geen nader onderzoek gedaan gaat worden. Hele affaire zo de doofpot in. Recente peilingen zijn nog niet binnen, dus of de tactiek gewerkt heeft is nog niet duidelijk.

De reus uit Valkenburg komt even kijken wat er voor lekkers in het doofpotje van Valkenswaard zit

Knallende ruzie Schouwen-Duiveland en vastgoedmaffia

In tijden van woningcrisis wordt er vaak geopperd om toe te staan om vakantiehuisjes permanent bewoonbaar te laten zijn. Dat mag nu namelijk niet, maar als starters die optie zouden hebben, dan zou dat de druk op de markt in theorie kunnen verlichten. En dus gaan projectontwikkelaars als doorgesnoven voetbalsupporters aan de gang om vakantieparken uit de grond te stampen. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duivenland.

Opflikkeren met je natuur, hier is een vakantiehuisje heus niet duur

Daar wil een projectontwikkelaar een natuurgebied volplempen met recreatiewoningen. Allemaal eilandjes maken en dan een lading van die opgefokte schuurtjes er op. Milieuorganisaties meteen boos, naar de rechter. Die zegt logischerwijs ‘wat een stom plan, je mag niet bouwen in een natuurgebied’, projectontwikkelaar boos. En die wil nu een enorme schadevergoeding van 90 miljoen(!) van de gemeente zien. En dat schiet raadslid Lievense (van de lokale Leefbaar*) in het verkeerde keelgat. Hij vergelijkt de baas van de projectontwikkelaar zelfs met ‘Putin’. Laten we hopen dat we niet ook statiegeldflessen moeten gaan inzamelen voor de vluchtelingen uit Schouwen-Duiveland…

Door Jaap