Wie had dat verwacht. Voor de tweede keer in een jaar een heus Kiespijn startschot. Zoals Martijn in zijn twee zomerspecials al toelichtte staan er verkiezingen voor de deur waarin deze keer alles mogelijk lijkt. Om nog een keer in oude termen als ‘links’ en ‘rechts’ te praten, is er op links een grote fusie en is rechts versplinterder dan ooit. Dit jaar kan de liefhebber van neoliberalisme en “minder, minder, minder” maar liefst kiezen uit drie VVD’s (PVV & JA21) en drie CDA’s (NSC & BBB). Voor wie die partijen niet fascistisch en vrouwonvriendelijk genoeg zijn is er altijd nog FvD en de SGP.

D66 blijft het meningloze midden en is daardoor door aanhangers van beide kanten weer ouderwets makkelijk te haten. Op de linkervleugel is de keuze een stuk minder deze keer. Er is natuurlijk de combipartij PVDA/GL van Timmermans die zomaar eens de grootste zou kunnen worden. Wie meer daadkracht en idealen wil kan ouderwets uitweiden naar de PvdD of de SP en dan houdt het wel een beetje op. De Christenunie gonna Christenunie en het moet raar lopen willen we van Haga’s Belang van Nederland en het Sylvanaloze Bij1 terug zien in de kamer.

Maar genoeg glazen bol werk. Wat kunnen jullie van ons verwachten? Uiteraard iedere vrijdag, rond het middaguur het weekoverzicht, een heuse ‘welk CDA past bij jou’-kieswijzer en hopelijk een paar fraaie besprekingen van campagnevideo’s. Verder duikt Jaap in de programma’s van de kleinere (en vaak kansloze) partijen, vraagt Martijn zich af wat Omtzigt nu eigenlijk wilt en waar al die politici het eigenlijk over hebben wanneer zij het over bestaanszekerheid hebben. Bestaanszekerheid, in tegenstelling tot de thema-coup die de VVD probeerde te plegen, het thema van deze verkiezingen.

Landgenoten, lik m’n dikke koets met je bestaanszekerheid. ROFL LOLZ NAZIOPA’s 4thewin!” alsdus Willem Alexander in de troonrede.

Tot slot hopen we weer op een gastbijdrage van iemand op een kieslijst. Uiteraard op een landelijke kieslijst deze keer. Na Cees (gemeenteraad) en Phebe (waterschap) een nieuw kijkje in de motivatie van iemand om zichzelf verkiesbaar te zetten. Jacob zal wederom in een thema duiken en wie weet hebben we nog wel de tijd om wat oude rubriekjes van stal te halen. Dit allemaal zoveel mogelijk vanuit de in de zomerspecials omschreven visie. Polarisatie en cynisme proberen buiten de deur te houden, een beetje informeren en met een dikke LOL.