een kies op een kalender haha

Het was de week waarin uw redactie na een werkbezoek de Denk campagne camper langs de snelweg zag staan en waarin slechts 29 partijen hun kieslijst inleverde. 29? Hoor ik u denken. Dat zijn er toch kalou veel? Nou dat valt dus wel mee. In 2021 waren het er 41 (waarvan er last-minute nog vier afhaakte). 18 van de 29 aangemelde partijen worden momenteel ook al vertegenwoordigd in de tweede kamer.

De deelnemende partijen zijn: BBB, BIJ1, Blanco (Sterenborg, G.), BVNL / Groep Van Haga, CDA, ChristenUnie, DENK, D66, FVD, GROENLINKS / PvdA, JA21, JEZUS LEEFT, LEF – Voor de Nieuwe Generatie, LP, Nederland met een PLAN, Nieuw Sociaal Contract, PartijvdSport, Partij voor de Dieren, Partij voor Ontwikkeling, Piratenpartij – De Groenen, Politieke Partij voor Basisinkomen, PVV, Samen voor Nederland, SP, Splinter, SGP, Volt, VVD & 50PLUS. Vandaag, om 17:00 maakt de kiesraad bekend als alle lijsten aan de voorwaarden voldoen.

Battle of de bejaarden

Terwijl de media druk was met het verslaan van de strijd op de Gazastrook vond de echte strijd van de week online plaats. Aldaar verkozen de leden van 50plus niet de door het bestuur aangedragen Ellen Verkoelen (huidige fractievoorzitter Rotterdam). Met 51% van de stemmen ging het lijsttrekkerschap naar uitdager Gerard van Hooft. Hooft werd een week geleden nog verwijderd van een partijcongres in Ede. Hij was niet meer welkom nadat het bestuur hem af had gezet. Hierna brak er een chaos uit op het boomercongres (dat doen zij nu eenmaal wanneer zij hun zin niet krijgen) en moest de politie op komen draven.

Badr Hari hoopt in 2035 weer eens een wedstrijd te winnen. Hij strijd tegen die tijd met van Hooft om het lijsttrekkerschap van 50plus.

Fosielvrij

GroenLinks kamerlid Kröger en D66’er Boucke diende vorige week een motie in om een onderzoek te starten naar scenario’s voor de afbouw van fossiele subsidies. De motie werd met een flinke meerderheid (118 van de 150 zetels) aangenomen en Exctinction Rebellion besloot direct hun A12 blokkades op te schorten (en hun pijlen op de Rabobank te richten). Een motie is echter maar een verzoek danwel opdracht aan het kabinet. Partij voor de Dieren kamerlid van Raan probeerde direct door te pakken en diende een dag na de aangenomen motie zeven amendementen (voorstellen tot wetswijzigingen) in om het belastingplan van 2024 direct 10 miljard euro aan belastingvoordeel bij de fossiele industrie weg te halen. De stemming voor deze plannen is helaas nog niet geweest. Dus nog even afwachten of er genoeg politici hun money stoppen waar hun mounth is.

Tot slot

Er stapte weer een BBB’er op. In de provincie Utrecht deze keer. Aangezien wij niet ieder weekoverzicht hiermee willen vullen verwijzen wij u voor de laatste ontwikkelingen graag door naar zustersite https://www.is-er-een-bbber-opgestapt.nl.