In Nederland is er nog altijd geen scheiding tussen kerk en staat en als het aan de komende drie clubjes ligt, blijft dat ook lekker zo. Vandaar deze zondagse editie, zodat we als gezonde volwassenen over ze kunnen roddelen en ze niet meteen de comments volspammen met hun kruistochten.

CDA

Henri Bontenbal is het gezicht van de verjonging bij het CDA, waar de eerste ogenschijnlijke bejaarden dit jaar pas vanaf de 20e plek op de kieslijst te vinden zijn

Het Christen-Democratisch Appèl bestaat in de huidige vorm pas sinds 1980 maar de voorgangers maakten sinds 1945 al onafgebroken deel uit van de regering. Op de paarse jaren en Rutte-II na is de Christen-stem dus altijd vertegenwoordigd geweest in de regering. En flink ook. In het verleden was het CDA erg populair bij de provinciaaltjes maar het verloor die steun de laatste jaren ten gevolge van leugens en wanbeleid van prominente CDA’ers. Voor een partij die claimt als een rots voor ‘het gezin’ te staan ligt het ook wel erg vaak in scheiding en, als je de peilingen mag geloven, lijken nu juist die afvalligen af te stevenen op regeringsdeelname. Nu hopt de partij in een volwaardige midlife-crisis achter de kiezer aan, om maar vooral te laten zien hoe hip & happening en relevant ze nog altijd zijn. “Recht doen” is volgens het CDA zelf de hoopvolle agenda.

Typerend is het dan ook dat men de stem van de met-de-trekker-over-de-snelweg-rijders terug wil winnen door asociaal verkeersgedrag strenger te bestraffen. Het meest succesvolle exportproduct van diezelfde Nederlandse boeren, drugs, moet flink strenger worden aangepakt. Alleen gezinnen in de armoede hebben steun nodig, of moet het makkelijker gemaakt worden een huis te vinden. Jeugdzorg is eigenlijk alleen nodig voor de extreme gevallen, du sdaar kan je mooi op bezuinigen, AOW moet ook beschikbaar blijven voor de rijken. Gelukkig erkennen ze bij het CDA ook hun eigen onkunde en willen ze nog minder bestuurlijke verantwoording vanuit Den Haag om die te verleggen naar de provincies en gemeenten waar ze al geen reet meer te vertellen hebben.

TL;DR Als je maar lang genoeg conservatief blijft wordt je vanzelf ouderwets.

SGP

De meest fundamentalistische partij die we vandaag tegen gaan komen is de Staatskundig Gereformeerde Partij, waarbij ‘gereformeerd’ naar verluidt een stroming binnen de kerk vertegenwoordigd. De schrijfwijze ‘grevo’ zal u als lezer wellicht meer belletjes doen rinkelen. Dit enge clubje is zelfs zo extreem dat er geen vrouwen op de kieslijst mogen en zijn ook wel bekend van weiger-ambtenaren en de vele anti-abortus acties. Tegelijkertijd schrijven ze op hun website dat ze blij zijn dat de kinderarmoede gehalveerd is.

Het moet nog maar blijken of Chris Stoffer is dan zijn voorganger.

Het zal je niet verbazen dat het partijprogramma vol staat met interpretaties uit bijbelteksten zoals die men het beste uit komt. Ook hier natuurlijk weer volop de inzet op ‘het traditionele gezin’ en allerlei maatregelen die ervoor moeten zorgen dat getrouwde mensen helemaal naar de klote gaan omdat ze te ten koste van alles bij elkaar moeten blijven. Op openbare scholen moet godsdienstig onderwijs gegeven worden en bij herbestemming van kerken zorgt de overheid ervoor dat de kwaliteit van monumentale
orgels niet onder druk komt te staan. Een krantenabonnement moet aftrekbaar worden van de belasting en in Rotterdam moet een nieuwe tandartsschool komen.

TL;DR fundamentalistische invoering van de wet van god

CU

De ChristenUnie presenteert zich als een wat modernere stroming binnen het geloof. Dat men niet puur en alleen pleit voor het woord van hun Heer, maar dat er ook plaats is voor andere religies lijkt dat enigszins te bevestigen en, hoewel men fel tegen abortus is, snappen ze dan kennelijk nog wel dat voorkomen beter is dan genezen en dat bijvoorbeeld voorbehoedsmiddelen dus bestaansrecht hebben en zelfs opgenomen zouden moeten worden in het basispakket. Je zou dus inderdaad kunnen stellen dat de CU wat minder extremistisch lijkt, maar desondanks willen ze nog steeds de ongelovigen lastigvallen met winkels die dicht zijn op zondag.

Mirjam Bikker heeft nog een lange weg te gaan om te beseffen dat als jij iets niet wilt, dat niet meteen betekent dat niemand dat dan mag.

Maar áls er dan gewerkt moet worden op zondag, dan met onregelmatigheidstoeslag. Wat het juist weer aantrekkelijker maakt om op zondag te gaan werken, want extra geld voor hetzelfde werk, maar vooruit. Ook tradities zijn minder heilig bij de CU. Zo is met voor een vuurwerkverbod voor particulieren en staan ze achter de reeds gemaakte excuses voor het slavernijverleden en moet prostitutie verboden worden. Maar als je die wet dan overtreedt moet je wel 24 jaar oud zijn… Huh…. nou ja. voortaan gaan we alleen nog maar 100 rijden, dus ook ’s avonds en de CU is vóór kerncentrales.

TL;DR Gematigde religieuze onderdrukking

Door Jaap