Sinterklaas, vliegvakanties, koningsdag en campagnevideo’s een aantal van Nederlands oudste en mooiste tradities. Ook dit jaar duikt de voltallige Kiespijnredactie met een zak borrelnoten, een Shultenbrau IPA en een pakje zware van nelle achter de beamer voor een mooi filmavondje gevuld met campagnevideo’s. Hun bevindingen? Die lees je uiteraard hier!

Martijn: Toch leuk dat hij voor zijn video op de boekenafdeling van de lokale kringloopwinkel heeft mogen filmen. Hebben jullie ook de hele tijd de behoefte om zijn stem na te doen? Jacob: En of; een kast vol woordenboeken en bijbels, wat zal deze man een woordenkennis hebben. Zijn boodschap is ondanks eenvoudig; de BBB maar dan voor Bouwbedrijven. Jan: vooral dat “kruiswoordpuzzel woordenboek” doet t em. Jaap: Ja, doe maar weer grappig, maar ondertussen kunnen we wel legaal stemmen op idioten die een dak boven je hoofd ‘de markt’ noemen. Jan: moeten we het nog hebben over het verschil tussen vluchtelingen en arbeidsmigranten die door het bedrijfsleven hiernaartoe zijn gehaald?

Jan: ik voorzie een liedje, een combi tussen “terug naar de kust” en “toen was geluk heel gewoon”. Het metrum is alleen heel moeilijk vast te stellen als elk woord de nadruk heeft op de eerste lettergreep. Martijn: Ik voel nul procent respect voor progressieve denkers. Jacob: Ik denk dat het opzet is dat ze een grijze dag hebben uitgezocht. Jaap: Tja, vroeger stonden HBO Originals nog op de streamingsdienst van HBO zelf en niet op Netlfix zoals nu. Moderne tijden zijn maar verwarrend.

Jaap: Stem scherp? Goed idee, een puntenslijper mee naar het stemhokje. Jacob: Splinter heeft drie minuten nodig om ons te vertellen dat ze een middenpartij zijn, dat de lijsttrekker moeder is, en dat zorg heel belangrijk is. Martijn: Vandaar dat mijn aandacht versplinterde. Jan: Mooi logo voor een vliegmaatschappij uit het Midden-Oosten.

Jacob: Dat je als complotdenker het politieke system wantrouwt kan ik wel inkomen, maar dat je dan vervolgens gaat stemmen is hypocriet. Martijn: Is dit Tiktok op Youtube? Waarom zie ik een vertical video in een horizontaal frame? Bestaan vogels überhaupt? Ik stel alleen maar vragen hé! Jaap: Na het uitroeien van het twittervogeltje denk ik dat je daar best een punt hebt. Trouwens, #Shorts is inderdaad het TikTok antwoord van YouTube. Ouwe millennial dat je er rond loopt. Jan: Cool, kun je command and conquer tegenwoordig ook op je mobiel spelen?