Na een lange weg zijn we bijna aan het einde. Op volgorde van onze eigen, en dus uitermate betrouwbare, schattingen van aantallen te behalen zetels, bekijken we alle partijen en hun programma’s. Vandaag komen we eindelijk aan bij zij die de grootsten gaan worden en mogelijk dus straks de coalitiebesprekingen mogen aanvoeren. We starten helemaal aan de rechterzijde van het politieke spectrum… Nu al zin in…

Helemaal onderaan dit artikel staan alle afleveringen tot nu toe

PVV

Geert Wilders houdt niet van asielzoekers met maar twee benen

Over de Partij Voor de Vrijheid kun je welhaast een miljoen introducties schrijven maar inhoudelijk komt het uiteindelijk altijd op hetzelfde neer. Het is een groepje met mensen die alleen maar schreeuwt hoe sociaal de PVV wel niet is voor de gewone man, dat alles wat niet goed gaat in het leven de schuld is van de buitenlanders en mensen die een ander ook wat gunnen. En dat alles onder bezielende leiding van een kerel met raar haar maar wel leuke katten. Het grootste verschil met eerdere verkiezingen waaraan de PVV mee deed is dat ze nu eens de ambitie uitspreken om te gaan meeregeren, en zijn ze bereid concessies te doen met betrekking tot hun wensenlijstje.

Dat wensenlijst bestaat deze keer uit meer dan één A4’tje. Natuurlijk staat er zo vaak mogelijk in dat de islam stom is, dat de EU stom is, het klimaat is ook maar kut en de zorg moet gratis worden. De trouwe PVV-stemmer is met deze opsomming al dolgelukkig maar er staat bijvoorbeeld ook in dat er 10.000 extra politieagenten de straat op moeten (om ons te beschermen tegen de moslims natuurlijk). Waar deze vandaan moeten komen? Niet belangrijk, als ze maar geen hoofddoek hebben. Ieder dorp en elke stad moet er een straatje bij bouwen zodat er voldoende huizen zijn (maar niet voor de moslims). Er moet goedkoper gevlogen en harder gereden worden, oorlogsmisdadigers en mensenhandelaren moeten weer worden vereerd, tenzij het moslims waren. Criminaliteit bestaat, zoals alle rechtse partijen claimen, eigenlijk alleen uit drugshandel en dat moet keihard worden aangepakt. Oh, en de snelwegen in het oosten des lands moeten vol ANPR camera’s, want de deelnemers aan HUNTED hangen veel te veel in de provincie.

TL;DR Deze partij is niet echt leuk.

VVD

Het bedrijfsleven is nog altijd met afstand het meest fan van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Het ramt de ene na de andere donatie op de toch al goed gevulde bankrekening van de fundamentalistische liberalen. En dat merk je. Als je graag reclames kijkt op TV of digitaal, dan zul je hier dan ook weer doodgegooid worden met de ene na de andere ‘na jaren wanbeleid is het nu tijd voor de burgers en de samenleving, we staan aan uw kant, knipoog knipoog’-commercials. De talloze ingehuurde tekstschrijvers rammen de ene oneliner na de andere eruit, die precies zo te interpreteren is als je zelf wil. Klinkt altijd goed. Ze schrijven de tekstjes voor de kieswijzers en -kompassen precies zo dat ze bijna overal uitkomen als de oplossing voor alles. En de kiezers slikken het als zoete koek, die stemmen al 14 jaar massaal op de partij die de veroorzaker is van de ene na de andere crisis, maar dan altijd snel naar de buren wijst, met succes.

Dilan Yesilgöz-Zegerius is zo geschrokken dat haar ouders moesten vluchten voor hun socialistische activiteiten dat ze die voor altijd afzwoer

Het verkiezingsprogramma van de VVD is natuurlijk een gevalletje ’tussen de regels doorlezen’ want, je raadt het al, de meest in het oog springende zaken zijn natuurlijk de marketing termen als migratie, veiligheid, minder belasting voor harde werkers (arbeiders zijn geen harde werkers, als je kan ondernemen én golfen tegelijk, dan ben je pas een harde werker), en natuurlijk het bouwen van heel veel woningen als oplossing voor de zelf veroorzaakte woningcrisis. Maar als je dus goed leest zul je ook vinden dat de reeds mensonterende situatie in Ter Apel ‘versoberd’ dient te worden, de dienstplicht wordt (vooralsnog vrijwillig) heringevoerd, ontwikkelingsgelden moeten via bedrijven naar het buitenland gaan. Dat betekent dus dat we goedkope buitenlandse arbeid voor het bedrijfsleven gaan financieren met belastinggeld. Maar ook dat zwaar vuurwerk onder de wapenwet moet vallen. (Heeft vast niks te maken dat je dat niet in Nederland kan kopen) de publieke omroepen moet meer content maken dat bij de eigen identiteit hoort, alsmede meer samenwerken met commerciële partijen. Oftewel, de AvroTros moet ook van die leuke Lotto-ballen-quizjes maken. Ondernemers mogen een jaar lang gratis bijstand ontvangen na faillissement, zodat ze niet meteen hun eerlijk verdiende dure spulletjes ‘op hoeven te eten’. Werknemers kunnen de tyfus krijgen wat dit betreft. Hadden ze maar harder moeten werken.

TL;DR Voordelen voor de rijken tussen populaire wanbeleidliners voor de arbeiders

BBB

De Boeren Burger Beweging werd opgericht door twee marketeers, en een mevrouw uit het veevoederkartel. Logisch dus dat er tegenwoordig meer BBBorden in het weiland staan dan dieren, die in de stal toch rendabeler zijn. Alsof iemand proeft dat een hamburger een kutleven heeft gehad. De partij is de politieke tak van de vleeslobby, en zoekt én vindt brede steun door vooral maar de nadruk te leggen op die Hollandse gezelligheid. Terwijl het natuurlijk allemaal draait om de vleesindustrie, want die kopen voor miljarden veevoer. Anders zouden ze zich ook wel wat zichtbaarder inzetten voor klimaatverandering die al jaren oogst na oogst doet mislukken. Massaal met de elektrische trekker naar Den Haag om de verzuring van landbouwgrond nu echt eens aan te pakken!

Het is echt superflauw van de media dat ze maar blijven herhalen hoeveel Caroline Van Der Plas op Juf Janny uit Jiskefet lijkt.

De kern van het BBB-programma draait natuurlijk om de stikstof-emotie. Nog even samenvattend: Stikstof is een gas dat in de lucht zit. Op zich niets mis mee. Het hele probleem draait dan ook om stikstofoxiden, maar dat is een moeilijk woord. Stikstofoxiden zijn chemische verbindingen mét stikstof die in de lucht komen door verkeer, industrie, én veeteelt. Verderop daalt dat dan weer neer en daar gaat de grond dan dood. En in dode grond groeit niks, en al helemaal geen natuur, dus ook geen wolven. Een belangrijk speerpunt van de BBB is dat alle wetenschappelijke onderzoeken naar deze cyclus ‘nog bewezen moeten worden’ en tot die tijd is ‘het stikstofprobleem’ een verzonnen probleem.

Ter illustratie: In een straat in een woonwijk worden een heleboel kinderen aangereden. Auto’s rijden er steevast 50 kilometer per uur terwijl er 30 is toegestaan. Onderzoeken wijzen uit dat de remweg van een auto aanzienlijk korter is bij 30 kmpu, dus dat is de regel, maar men blijft te hard rijden. Hoe los je dit te hard rijden nou op? Nou, door de maximumsnelheid te verhogen naar 50 . De ongelukken gebeuren dan nog steeds, maar niet meer omdat men te hard rijdt. Opgelost! Oh ja, andere puntjes uit het programma nog even snel: De verzuiling moet terug, streektalen moeten blijven bestaan (ook papimento), de overheid mag wel wat menselijker worden, en ondernemers zijn heilig. Men is ‘kritisch op het gebruik van chemicaliën’ maar verbieden hoeft natuurlijk niet. Alles kan efficiënter en beter als het digitaal gebeurd, dus daar moet volop worden ingezet. Contant geld moet terug want al die apps zijn maar onduidelijk.

TL;DR Ondernemen is leuk zolang het de vleeslobby maar ten goede komt.

NSC

Pieter Omtzigt heeft met zijn vrienden een weddenschap afgesloten welk partijlid als eerste afscheid van het NSC

Het Nieuw Sociaal Contract is vernoemd naar het gelijknamige boek van Pieter Omtzigt, door velen gezien als een messias doordat hij in de media de meeste kudo’s kreeg voor het aanstippen van VVD wanbeleid, beter bekend als de toeslagenaffaire. Diezelfde Pieter spreekt nu een duidelijke voorkeur uit voor een rechts-liberaal kabinet, waar dus ongetwijfeld diezelfde VVD onderdeel van uit zou moeten maken. Vooralsnog maakt het de keizer weinig uit en lijkt deze frisse nieuwkomer met al 20 jaar ervaring reeds verzekerd van deelname aan de nieuwe regering… Eerlijk is eerlijk, zijn CDA probeerde hem al in 2012 uit de partij te krijgen omdat ie niet binnen de gestelde lijntjes kleurde en in eerste instantie lijkt zijn ambitie dan ook oprecht, of je het nu met zijn ideeën eens bent of niet. Dat NSC echter gewoon een splinterpartij van het CDA is, met bijhorende idealen wordt steeds duidelijker wat de peilingen geen goed doet en dus reageert Pieter daarop middels de welbekende paniekreactie; populisme.

Het stukje ‘bestaanszekerheid’ kennen we wel inmiddels, en ook een maximumaantal voor migratie is ruimschoots besproken in de media, maar dit zijn vast niet de enige standpunten. De pensioenen moeten weer in beheer komen van de pensioengerechtigden. Als de EU iets besluit wat ons niet aanstaat doen we gewoon niet mee. Niet dat dat juridisch kan, maar toch. Twee prachtige kerncentrales moeten ergens gebouwd worden, waar ze hopelijk niet meteen door het stijgende zeewater gefukushimaat worden. De maximale doorbetaling van salaris bij langdurige ziekte gaat terug naar 1 jaar, gokreclames worden weer verboden en er komt een suikertax. Acute zorgverlening blijft toegankelijk voor onverzekerden (denk aan daklozen en zo). De mentale gezondheidszorg kan wel een opkikker gebruiken. Abortus en geslachtsverandering mag, maar alleen als je er echt keilang en goed over na hebt gedacht, dus je kan na een avond onsuccesvol tinderen niet meer voor de grap een vrouw worden. Schiphol moet zich aan de regels houden en fuck Lelystad Airport.

TL;DR CDA anno 2023, geen nieuwkomersplafond voor kamerleden.

Andere afleveringen tot nu toe

Door Jaap