Een recordaantal partijen doet dit jaar mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Maar liefst 37. Daarvan deden er 20 nooit eerder mee. Wie zijn deze partijen en wat willen ze? De komende tijd zoekt Kiespijn het voor je uit. Vandaag richten wij ons op één partij in het bijzonder. Want zeg nou zelf, als een partij claimt ‘Het Volk’ te zijn, dan maakt dat nieuwsgierig.

Manner of Willem van de Velde the Younger, Public domain, via Wikimedia Commons

In Amerika is het volk vier jaar lang bediend door Trump. Als zelfbenoemde voorvechter van de emancipatie, als pionier van de alternatieve feitelijkheid en als vertaler van de Amerikaanse onderbuik heeft hij een onmiskenbare indruk achtergelaten. Maar wie voorziet Nederland op dat gebied? ‘Wij zijn Nederland’ (WZN) doet als nieuwe politieke partij een dappere poging het Trumpiaanse gedachtegoed de polder in te slepen. We gaan op reis door de pagina’s van hun website -gewapend met vergrootglas en Wikipedia- om te ontdekken of WZN het flexibele feitenrelaas van de voormalige Amerikaanse president kan evenaren. Iedere paragraaf is voorzien van een beoordeling -gemeten in Trump torens- zodat de Nederlandse trotse jongens zich van een snelle conclusie kunnen voorzien.

Vormgeving

De webpagina opent met een knaller: ‘WIJ ZIJN NEDERLAND’. In hoofdletters, zodat je er niet gemakkelijk overheen leest. Waarom zou je grafisch ontwerp gebruiken als je hetzelfde kunt bereiken met hoofdletters? De gecentreerde tekst is een gemiste kans, dat moet natuurlijk rechts uitgelijnd. Eronder staat ‘wij zijn het volk, kom op voor ons Nederland.’ Een soort titelverklaring, mocht de nationalistische aard van de titel zelf niet direct worden begrepen. Om het geheel kracht bij te zetten is de tekst geplaatst op de afbeelding van een wapperende Nederlandse vlag. Dezelfde vlag is als confetti over de pagina uitgesmeerd, op de voorpagina is het rood-wit-blauw 32 keer terug te vinden, veel ook op de foto’s van actievoerders. Op een spandoek staat ‘wij zijn 110% anti pedo’. Je gaat toch denken, waarom niet 120%, is er hier ruimte voor acceptatie? De website is verder geïllustreerd met een afbeelding waarin vijf statige zeilschepen een vuurzee achter zich laten. Ongetwijfeld de smeulende dorpen en velden van de kolonialen. Trump zou tevreden zijn, ook hij verschuilt zich niet graag achter subtiliteit.

Jan Abrahamsz Beerstraaten, Public domain, via Wikimedia Commons

De inhoud

In de openingstekst spreekt WZN zich uit voor een gekozen president. Er staat niet bij wat dit betekent voor ons huidige staatshoofd. WZN is voor het behoud van traditie, en onze koninklijke familie doet daarin niet onder voor de VOC. Misschien dat president en koning samen kunnen regeren, zo blijft er geen lintje ongeknipt. Toch een punt van kritiek, want een echte Trumpiaan deelt zijn macht niet. George Orwell wordt door WZN op verschillende plaatsen genoemd als voorvechter van het vrije woord. Ik veronderstel dat men ‘Homage to Catalonia’ niet gelezen heeft, waarin Orwell aan de zijde van de Spaanse Trotskyisten vocht voor de bevrijding van de fascistische generaal Franco. Datzelfde geldt voor de foto waarop hooligans zich verstoppen achter een Guy Fawkes masker. Het is onmiskenbaar het kostuum van de charismatische en anarchistische stripheld V. Dat is toch een minpuntje, Trump zou nooit betrapt kunnen worden op een tegenstrijdige visie, want daarvoor is allereerst een visie nodig.

De mensen

De lijsttrekker van WZN is Erwin Versteeg, een ondernemer uit Enschede. Hij heeft zijn sporen verdiend in de lokale politiek van Enschede. Eerst voor de PVV, en later als eenmansfractie. Zijn motto is ‘Nooit opgeven, niets doen is geen optie!’ Erwin deelt de mentaliteit die Trump zo karakteristiek maakt; ook na het verliezen van een verkiezing geef je niet zomaar op. Wel missen we nuance bij Erwin. Ten tijde van een pandemie is niets doen nu juist het credo.

Achter iedere grote man staat een loyale kleinere man, en die schoenen worden gevuld door Johan Mulder. Johan zijn motto is ‘Opgeven is geen optie’, waaraan je ziet dat Mulder zijn plaats kent. Een trouwe hond die genoegen neemt met de summiere warmte van de spotlight die op zijn lijsttrekker staat gericht. Zijn hobby’s zijn tuinieren en wandelen, een onopvallende nietsbetekenende man, een grijze muis, een brave burger. Na zijn toetreden tot de lokale fractie van Erwin Versteeg in Enschede kreeg zijn leven betekenis.

Hendrick Cornelisz Vroom, Public domain, via Wikimedia Commons

Derde op de lijst is Georges Scheffer.  Geboren in Libanon, is Scheffer in 1991 naar Nederland gekomen, gevlucht voor de islamitische partij Hezbollah. Hij is jaren lid geweest van de SP, maar toen Zwarte Piet in het geding kwam, richtte Scheffer zijn eigen partij op; ‘de Partij voor het behoud van de Nederlandse identiteit’. Die partij fuseerde met WZN. Scheffer zijn leus is in ieder geval hoopvol; ‘Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen’. Trump zou een muur bouwen tegen de golven, maar vindt ongetwijfeld dat hij fantastisch kan surfen.

Conclusie

Al met al kunnen we stellen dat ‘Wij Zijn Nederland’ een goede score neerzet. Met een gemiddelde van 4 Trump-torens laten ze de concurrentie ver achter zich. Alleen Thierry probeert nog aan te klampen, maar zijn website doet denken aan een politieke partij, niet een startpagina voor wappies. Waar traditionele extreem-rechtse partijen de associatie met skinheads en relschoppers zo veel mogelijk ontkennen, siert de website van WZN met foto’s van hooligans en motorclubs. Dit zijn niet de stiekeme voormalige VVD-stemmers die geld verdienen toch wat minder belangrijk vinden dan het verheerlijken van hun eigen cultuur. Dit zijn niet de GroenLinks moeders die hun Ietsisme en Kundalini yoga hebben ingeruild voor sinistere filmpjes op Youtube over 5G en ingespoten microchips. Dit zijn de grote jongens, de pedojagers, de motorloze brotherhoods, de supporters in vak B van Emmen United. Deze gasten zullen bij een Ridderzaal bestorming niet teleurstellen in daadkracht. En tuurlijk, de drukkerij van Versteeg is geen Casino in Las Vegas met gouden ramen en 64 etages, maar met een beetje zelfoverschatting komt hij daar zeker. De Nederlandse droom zeg maar, de illusie dat we er met hard werken en een gezonde dosis racisme een mooi land van gaan maken. Net als vroeger.