Een recordaantal partijen doen er dit jaar mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. 37 maar liefst. 20 daarvan deden nooit eerder mee. Of nou ja 21, maar BIJ1 rekenen wij niet mee omdat die vier jaar geleden mee deden onder de naam Artikel 1. Wie zijn deze partijen en wat willen ze? De komende tijd zoekt Kiespijn het voor je uit. Vandaag de volgende vier; JONG, VOLT, Oprecht, en die ene blanko met als eerste jadidadidadi.

JONG

BNN had vele jaren geleden al eens ‘lijst 0’ en nu is er nieuwe partij die zich inzet voor ‘de kleintjes’. JONG, de naam gaf het al een beetje weg. Al in talloze gemeenten leveren ze burgemeesters. En nu willen ze de kamer in. Uiteraard willen ze het onderwijs flink aanpakken, een minimumloon voor stages, kleinere klassen en studieschuldvrij-afstuderen. Ze zijn tegen verplichte corona-vaccinaties en voor dat dat dan geen gevolgen mag hebben voor de weigeraar. Nergens een woord over vernietigingskampen voor babyboomers. Gemiste kans.

Model United Nations, de enige politieke ervaring mogelijk bij JONG, is toch eigenlijk gewoon Dungeons & Dragons maar dan met achterkamertjes en dictators

Blanco lijst met als eerste kandidaat Zeven, A.J.L.B.

De club met de meest pakkende naam. Die hebben ze omdat ze al tijdens het oprichten en kandidaat stellen standje ’totale drama’ aantikten. Het zal je niet verbazen dat dit de lijst is van wat in de volksmond ook wel ‘de virus-wappies’ heet. Ze willen bijvoorbeeld graag bij de hagedis-mensen gaan wonen door snelwegen rond steden ondergronds te leggen, alsmede hogesnelheidstreinachtigen. Alles onder de grond, weg van alle straling! Ook moet er meer ‘waargebeurd’ nieuws komen, oftewel, men is juist vóór overheidsbemoeienis in Hilversum. Huh? Dat is toch juist waar ze doorgaans zo tegen ageren?

VOLT

Pikachu schrikt van de energie die ze hebben bij Volt

De eerste van oorsprong pan-Europese partij, nu ook in Nederland. Tenminste, bij Nederlandse verkiezingen, in het Europees parlement zitten ze immers al. Verrassend; ze zijn voor een keiharde Nexit. Geen gezeik zoals de Britten, gewoon meteen, boem, er uit. Haha, nee natuurlijk niet, ze willen juist dingen als Europese belastingen op CO2 uitstoot, allemaal aan de NAVO-norm, oftewel een flinke krijgsmacht en dan ook eurootjes om onze militairen van lekkere frikandelbroodjes en kogels te voorzien. Ze willen af van het VETO recht voor de grotere lidstaten, zien liever een dik treinnetwerk dan ‘pret-vliegverkeer’, en houden van cultuur. Of je het er nu me eens bent of niet, eigenlijk hebben ze allemaal serieuze en best realistische punten op hun lijst staan. Heerlijk verfrissend. Zo zie je ze zelden, die nieuwe partijen.

Oprecht

Gadverdergatverdegatver. Letterlijke quote: “Bezitters van oldtimer auto’s mogen binnensteden niet meer in.” Flikker op met je zoveelste slachtofferpartij. Echt waar, waarom besteden we hier eigenlijk aandacht aan? “door de corona komt er een golf faillissementen aan, Oprecht wil dat niet”. Nee huilliehuiliedroeftoeters, niemand wil dat. Alleen hoe voorkom je er zoveel mogelijk? Problemen aanstippen is niet hetzelfde als problemen oplossen. En over hoe je tot die oplossingen komt, verschillen de meningen. Dat is politiek bedrijven. Niet alleen maar lopen janken. Flikker op. Bah. Oprecht een van de kutste aanwinsten op het politieke spectrum. Voor straf ook geen grappig plaatje erbij.

Laten wij, als volwassen mensen, ons eens wat harder maken voor initiatieven als deze. Dan hebben we een volgende keer ongetwijfeld aanzienlijk minder van die kutpartijtjes op de kieslijst.

Door Jaap