Een kleine introductie

Dat lokale partijen welvaren bij het succes van hun landelijke equivalenten moge u allen wel bekend zijn. Het is ook wel lekker, zo’n grote PR-fabriek die dagelijks in de media te bewonderen valt. En als de landelijke sterren flink hun media-training succesvol in de praktijk hebben gebracht, nou, dan kun je de stoeltjes vrijwel meteen klaar zetten in de raadszaal. Simpel scoren dus, maar of het genoeg punten zijn voor de eindoverwinning van ‘de absolute meerderheid’? Vast niet. Er moet meer, meer, meer!

Sla de reclameblokken er maar op na; als je iets wil verkopen, moet je er een BN’er bijhalen. Een bejaardentoilet? Haal Hans Kazan erbij. Supermarktje en/of reisbureau? Frank Lammers. Bekende gezichten en namen helpen enorm bij de profilering van een merk dan wel partij.
Dus daar staan ze dan; massaal helemaal onderaan de kieslijsten, de zogeheten lijstduwers, zodat ze absoluut niet in de raad komen en er verder geen verantwoordelijkheid genomen hoeft te worden… de Bekende Nederlanders.

Uiteraard doen ze dit absoluut niet voor eigen gewin. Volkomen belangeloos zetten zij zich in voor een betere wereld. Komende weken neemt Kiespijn een aantal van deze lijstduwers onder de loep. Wat zal de verbindende factor zijn tussen partij en poppetje? In deze eerste aflevering: Jorien van den Herik. Zakenman en oud-voorzitter van voetbalclub Feyenoord. Hij duwt mee bij 50+ in Rotterdam.

In deze eerste aflevering: Oud-Feyenoord voorzitter Jorien Van den Herik. Hier afgebeeld met een cup met één grote oor.
Een voetbalgrapje.

Wie de rood-vakje?

Jorien van den Herik werd in 1943 geboren in Sliedrecht, wat hem dus bijna 80 jaar oud maakt. Hij verdiende bakken met geld in de wonderlijke wereld van de bouwindustrie. Zoals wel vaker met ‘grote zakenmannen’ trad hij in de voetsporen van zijn papa, die het bedrijf vlak na de oorlog oprichtte. Er viel destijds in die regio natuurlijk nogal wat te (wederop)bouwen, dus euh, dat ja. Laten we gewoon uitgaan van de beste intenties.

In eerste instantie kondigde 50PLUS aan zelfs twee celebrities aan de haak te hebben geslagen, maar Leo Beenhakker (die rechts) haakte al vrij snel weer af.

Jorien is beroemd geworden door zijn tijd als voorzitter van Feyenoord. Een voetbalclub uit Rotterdam. Hij kocht werkte zich daar vanaf 1984 via allerlei functies een pad naar de bestuurskamer, en in 1992 werd hij de voorzitter, alias de GKL, de Grote Kale Leider. In 2006 moest Van den Herik, na een jarenlang fraude-onderzoek van de FIOD, opstappen. Sindsdien mag hij sporadisch in de media roepen dat Feyenoord hem altijd mag bellen, als ze daar weer een nieuwe bestuurder nodig hebben.

Waar op de lijst?

Jorien is dus al bijna 80, rijk, en heeft een verleden met fraude-onderzoeken. Dat hij in Rotterdam lijstduwer is bij 50PLUS is dus helemaal geen slechte match. Op de lokale website staat trots vermeld dat Rotterdam de stad is van het ‘niet lullen maar poetsen’ maar iedereen die wel eens bij een Rotterdam tramhalte heeft staan wachten op een tram met vertraging weet dat deze bewering klinkklare onzin is. De halte is smerig en de mensen klagen je de oren van je kop. Speerpunt van 50PLUS Rotterdam is uiteraard dat er goed voor de oudjes gezorgd moet worden, ze zijn verrassend genoeg voor dingen als veiligheid, vertrouwen, en een gezond klimaat. Dat er niet echt de diepte ingegaan wordt op concrete issues is begrijpelijk. Rotterdam is immers zo groot dat de gemeente is opgedeeld in bestuurscommissies die het echte uit te voeren beleid bepalen. Complex verhaal, gaan we het nu niet over hebben. Dus over het oppervlakkig ogende programma zullen we verder niet al te veel oordelen hier.

Rotterdam. Met op de voorgrond de Sligro, een winkel voor ondernemers.

Wederzijds waarom

Er kunnen vele regels geschreven worden over hoe Jorien Van den Herik zelf wil genieten van zijn eerlijk-zelf-geërfde miljoenen, maar het echte issue hier is natuurlijk gewoon de lokale voetbalclub; Sparta Feyenoord. En dan vooral de huisvesting daarvan. Al vele vele jaren gaan er discussies over een eventueel nieuw stadion met allerlei toeters, bellen en vuvuzela’s. Dat stadion (werktitel Feyenoord City) groeit uiteraard niet aan een boom. Het zal gebouwd moeten worden. Door een bouwbedrijf. Dat daar logischerwijs vele, vele vele miljoenen Eurootjes aan kan verdienen. Eenieder die zich een persoon met een bouwbedrijf en een verleden bij Feyenoord kan bedenken mag nu zijn of haar of hen hand opsteken.

MAAR….

Van den Herik is tégen de bouw van het nieuwe stadion. Net als vele vele Rotterdammers die niet willen dat hun cluppie vertrekt van de plek waar ze al meer dan 90 jaar hun wedstrijden spelen. Een emotioneel puntje dus. “Het is niet de club of de stad, maar vooral het bouwbedrijf dat er beter van wordt” stelt Van den Herik. Talloze Rotterdammers dolblij met die vent. Wat een held, meteen op stemmen. Massaal.
Overigens moeten zowel de omgeving als het huidige stadion zelf flink verbouwd worden volgens Jorien. We zijn benieuwd of ie nog een aannemer weet die wel oren heeft naar die specifieke klus.

Als we dit houtdraadboutje hier verwisselen met dat houtdraadboutje daar, dan kunnen we weer een miljoen extra factureren!”

Jaap

Door Jaap