Door al die onbekende lokale gezichten kun je als nieuwsjunkie de weg goed kwijt raken in het regionale politieke landschap. Wij lazen alle lokale politieke nieuwsitems zodat jij dat niet hoeft te doen. Hier elke week de belangrijkste op een rij. Met drie minuten lezen maak jij weer de blits met jouw kennis bij het koffiezetapparaat. Met deze week de volgende onderwerpen: Zwerver Bertus gaat voor een zetel, Rita als bliksemafleider bij groep de Mos, lokale 50 Plus gestopt door Corona en de strijd om de jeugd…

Deventer: Zwerver Bertus

In 2002 was hij al raadslid in Eibergen met zijn “Sprookje 2000” partij. Door onder andere een incident met een kettingzaag waarbij Bertus collega-politici en de burgemeester bedreigde werd hij verbannen. Eenmaal in de Hanzestad belande de woest bebaarde Bertus op straat. Ook in Deventer heeft hij zich al eerder kandidaat gesteld. In 2010 en 2014 met de Sprookjespartij van de Blijheid had hij toch elke keer net te weinig voorkeursstemmen. Wij hopen dat het hem in 2022 wel gegund is. Standpunten en een naam voor de nieuwe partij zijn nog niet gevonden waardoor deze nu als “Blanco lijst 13” op het stembiljet zal staan.

Bertus Rietman van “Blanco lijst 13” onderweg naar de nachtopvang in Deventer.

Den Haag: Rita Verdonk keert terug in de “Haagse” politiek

Zolang het onderzoek naar Richard ‘Sijpellipje’ De Mos nog loopt zijn het rare tijden voor “Groep de Mos”. De partij staat er in de peilingen beter voor dan het onderzoek naar zijn vermeende criminele praktijken. Ook is er een bliksemafleider gevonden. De originele “functie elders”. Oud VVD-kamerlid Rita Verdonk is de tweede op de lijst. Rita beloofd binnenkort meer opvallende namen aan de partij te kunnen toevoegen. Wij kunnen niet wachten.

Rita en Richard. Wie goed kijkt ziet beide politici een beetje loensen. Toch zijn ze “recht door zee.”

Roosendaal: Corona wordt 50 PLUS fataal

Alle papieren lagen klaar om ondertekend te worden. Klaar voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roosendaal. Maar op het moment dat de nummers twee, drie en vier moesten tekenen lagen ze met covid19 in het ziekenhuis. Lijsttrekker Gerrit heeft toen ook het bijltje er maar bij neer gegooid. “Het gaat m niet worden.”

Gerrit Vruwink: De laatste, nog staande, 50PLUS’er in Roosendaal.

De stem van de jeugd

De gemeente Steenbergen gaat voor een historische opkomst. Afgelopen dinsdag werd de campagne “Heel Steenbergen Stemt” gelanceerd. Het doel: vooral de jonge kiezer naar de stembus krijgen. In andere verkiezingsjaren waren ze hier al een goed eind mee op weg. Ze zetten vol in op social media en beloven iedere vijf dagen een nieuw filmpje. Wij houden jullie uiteraard op de hoogte van de nieuwe video’s maar we moeten het voor nu nog even doen met het deze uit 2018:

“Heel Steenbergen Stemt” de slogan waarmee ze al in 2018 de jeugdige kiezer probeerde te bereiken.

In Weert hebben ze de juiste toon inmiddels ook gevonden. Zo toont de verkiezingssite inmiddels een afbeelding van “jonge kiezer met een stempotlood” En doet burgemeester via deze video een oproep aan de jeugd vooral te komen stemmen.

In de Achterhoek gaat dit anders. Lev (15 jaar) en Oliver (16 jaar) zijn zijn de oprichters van “Frontale” waarmee ze meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Winterswijk. Dit onder groot protest van de moeder van Lev die een bezwaar heeft ingediend bij de Raad van State. Volgens haar had de jongen “toestemming nodig van zijn ouders”. Het bezwaar is echter afgewezen. Dus niets staat Lev en lijsttrekker Oliver (die ooit minister president wil worden) nog in de weg. Een bijkomstigheid is wel dat als Lev en Oliver daadwerkelijk een zetel krijgen deze leeg moet blijven tot hun 18e verjaardag.

De 16 jarige Oliver Heming. De jongste lijsttrekker van Nederland.

Door Jan Gipman