Nou, dat waren mij wel wat litertjes koffie vannacht. Uiteraard hadden we niet op hoeven te blijven maar voor het geval de bruinhemden van de NSDAP de grote winnaar waren geworden, hadden wij graag op tijd ondergedoken om de tribunalen te ontvluchten.

Het Bruinhemd journaal!*

Hoe deden ze het eigenlijk? Die malle orthodox christelijke conservatieve schreeuwpartij van de mislukte schilder schrijver Theetje Beetje? Van de vijftig gemeentes waarin ze meededen wisten ze er in 45 een zeteltje te snoepen. Vaak ten kosten van die andere ondemocratische racisten van de PVV. Den Bosch, Groningen, Nijmegen & Utrecht bleven 100% bruinhemd vrij. In Nijmegen klonk er dan ook groot gejuich toen bekend werd dat de partij buiten de boot viel. Zelf reageerde Beetje verrast: “Het lijkt wel alsof de hele wereld tegen ons is”, de hele wereld? Nee natuurlijk niet, een paar compleet geflipte Russen houden van jullie! Voor de oplettende lezer die zich afvraagt hoe het zit met de 50e gemeente: In Doetinchem zijn ze nog niet klaar met tellen. Daar moesten ze vroeg naar bed om op tijd weer de koeien te melken.
*Update: De papa van Gedeon van Meijeren moet ook in z’n eentje de raad in…

De grote verliezer.

De grote verliezer was natuurlijk de landelijke politiek. Niet alleen werden regeringspartijen CDA en VVD afgestraft, ook zakte het algemeen dieper weg. Het opkomstpercentage lag in veel gemeenten onder de 50%. Sommige duiders noemen de zeteltjes voor NSDAP een bewijs van het dalende vertrouwen in de politiek, maar wij niet. Die zetels zijn namelijk een kenmerk van wantrouwen, het gebrek aan vertrouwen is zichtbaar door de grotere winst van lokale partijen (in Druten zit zelfs helemaal geen landelijke partij in de raad) en die lage opkomst dus. In Den Haag zelf werd Hart voor Den Haag weer de grootste. Het is nog niet bekend hoeveel voorkeursstemmen ijscoman Moes heeft.

Twee types lokaal

De lokale partijen lijken grofweg uit twee typen te bestaan. De ene zijn de vlotte zakenmensen die er uiteindelijk vooral uit eigenbelang zitten (zoals Hart voor Den Haag) en aan de andere kant zijn er partijen (zoals die van Cees) die een weerspiegeling van de bewoners in de stad willen zijn en intern veel compromissen sluiten voordat zij een mening/beeld naar buiten brengen. Het word interessant om te zien wat dit over vier jaar met het vertrouwen in de lokale politiek doet. De ene club lijkt er immers vooral voor zichzelf te willen zitten en de ander kan makkelijk ten prooi vallen aan zetelroof. Voor nu hebben de lokale partijen flink stemmers weg gesnoept bij de SP. Zelfs in hometown Oss zijn zij niet meer de grootste.

En dan nog even dit

Van Haga’s Belang van Nederland wist in een minimaal aantal gemeenten een zeteltje te krijgen, hetzelfde geldt voor de BBB die in 20 gemeenten een lijstverbinding aanging. Bij1 en Volt behaalde in alle gemeenten waar zij deelnamen 1 of meer zetels. De ene partij barst van de ideologie, de ander heeft een drastisch tekort. Over ideologie gesproken; de Partij voor de Dieren groeide wederom en wist in een aantal gemeenten hun zetels te verdubbelen. Volgens landelijk kopstuk Esther Ouwehand is de partij (20 jaar na haar oprichting) klaar om mee te regeren. Kiespijn vraagt zich wel af hoelang die stijgende lijn nog doorzet wanneer stemmers er achter komen dat voor dieren opkomen ook betekent dat je ze niet op eet.

*Het Bruinhemd Journaal maakt deel uit van Trial by Media, mede mogelijk gemaakt door New World Order.