Het zit er op. De verkiezingen zijn geweest en Kiespijn gaat tot februari 2023 terug in de koelkast. Uw persoonlijke waakhond van de democratie, gemuilkorfd terug in zijn hok. Oprichters Jaap en Martijn blikken terug op de afgelopen weken en eisen geen hertelling maar hadden voor zichzelf toch minstens twintig zetels per persoon verwacht.

Jaap: Hoewel we hier bij kiespijn natuurlijk onze stinkende best doen om geen politieke kleur te bekennen durf ik hier op persoonlijke titel wel te zeggen dat ik blij ben dat de NSDAP niet overal zo’n enorme winst heeft geboekt als de laatste keren het geval is geweest. Er ontstaat dan toch een beetje het gevoel dat mensen het maar zo hard mogelijk roepen van onwaarheden niet meer klakkeloos geloven. En tof dat er zoveel lokale partijen dikke winsten hebben geboekt. Ik vind het een goede zaak dat lokale politiek bedreven wordt door groepen die de lokale belangen voorop stellen.

Martijn: Zeker! Ik merkte dit jaar vooral hoe lastig het was de rubrieken te vullen wanneer je de schreeuwers probeert te negeren. Een hoop media gaat hierin mee. Sensatie verkoopt. Maar als je daar als ridicuul klein blogje niet in mee wilt gaan is het soms hard zoeken naar bronnen om de boel mee te vullen. Al helemaal wanneer je ook de blabla van landelijke kopstukken het liefst wilt negeren. Dat is mij beide niet altijd gelukt maar al met al denk ik wel dat we er wederom een grappig en informatief jaar op hebben zitten.

Jaap: Vooral ook informatief ja; goeie stukken over het bouw-dilemma en zo. Tof. En En zelfs een ingezonden bericht van een inmiddels raadslid. Tenminste, hele installatie en zo moet natuurlijk nog gebeuren, maar hij zit er toch maar mooi in. Ook een shout-out naar onze vaste gastredacteurs; Jan, Jacob en Pauline. Dankjullie wel. Als de kernmachten van deze wereld ons nog de kans geven, ik hoop dat jullie er de volgende keer weer bij zijn.

Martijn: Zonder hen was het niet gelukt weer zo een divers blog van te maken. We hebben een hoop verschillende stijlen items gemaakt. Daar ben ik wel trots op. Jammer dat het niet gelukt is om campagnevideo’s te behandelen maar te gelijktijdig doen inmiddels zoveel media dat, dat de lol er wel een beetje af is en het weinig aan Kiespijn toevoegt. Ik hoop dat het ons volgend jaar ook weer lukt om de lijn tussen humor, het aankaarten wat raar is (zoals al die lijstduwers etc) en de inhoud te kunnen bewaren.

Jaap: Volgend jaar? Je bedoelt de waterschapsverkiezingen? Dat wordt een uitdaging, want als de gemeenteraadsverkiezingen al nauwelijks leven, dan wordt dat helemaal een uitdaging. Gelukkig vallen ook daar genoeg rare dingen aan te kaarten. En misschien kunnen we de Koning vragen een gastbijdrage te schrijven over waterbeheer. Als ie dan een linkje deelt op de socials, krijgen we er vast wat lezers bij ook! Ik ben nu al enthousiast.

Martijn: Haha goed plan. Als de beste man geen lintjes hoeft te knippen of op wintersport is heeft die vast tijd zat. Volgens de altijd (on)betrouwbare wiki zijn er volgend jaar Waterschaps-, Provinciale staten-, Eerste Kamer-, Eilandraads- en Kiescollegeverkeizingen! Kortom werk aan de winkel. Voor die tijd zal ik eens proberen alle artikelen van voor 2021 naar deze URL over te hevelen. We hebben inmiddels een mooi archief. Tot 2023!