Wij bij Kiespijn kunnen natuurlijk makkelijk roeptoeteren vanaf de zijlijn; “Stomme media! Stomme partijen! Hou op met dat geneuzel! Daar gaan de verkiezingen niet over!” Omdat ook wij graag serieus genomen willen worden (insert seksgrap) gaan we de provincies in (lees: bestuderen alle kieskompassen en stemwijzers) en kijken in drie delen waar de verkiezingen aldaar dan wel om gaan. Vandaag deel 1 met Drenthe, Flevoland & Friesland.

Referanda

Maar voordat het zover is lichten wij er in iedere editie problemen uit die in alle provincies terugkomen. Zaken die zo breed verspreid zijn dat je bijna zou denken dat de landelijke politiek hier een visie over zou moeten ontwikkelen. Vandaag; “Bij belangrijke beslissingen die veel burgers raken referenda invoeren.” Op Limburg na stelt iedere provincie zijn stemgerechtigden deze vraag. Achterhaald, want landelijk wordt terecht meer en meer gekeken naar het veel betere, democratischer en minder populistische burgerberaad. Elf provincies willen echter graag terug in de tijd en denken de mondige burger tegemoet te kunnen komen met referenda terwijl de geschiedenis ons leert dat die dingen nooit gehouden worden met goede overwegingen maar met grote bekken. Het lijken de reguliere verkiezingen wel. Slechts één provincie toont interesse in burgerberaden. Nee, niet Limburg maar Drenthe, toevalligerwijs de eerste provincie waar wij vandaag induiken.

Op de vlag van Drenthe prijkt het kasteel van de stichter, Dr. Enthe.

Drenthe

Inwoners: 493.628 – Oppervlakte: 2680 KM2 Grootste partijen 2019: 1. PVDA, 2. NSDAP, 3. VVD

PROBLEMEN?!: In Drenthe gaat het om de dorpen. Niet alleen vragen zij zich (zoals zes andere provincies) af of er bussen naar kleine dorpen moeten blijven rijden, ook willen ze in Drenthe weten of ze koste wat het kost de bibliotheken in deze dorpen moeten openhouden, en of er vanuit de provincie meebetaald moet worden aan dorpsfeesten.

Tot slot vragen zij zich af of wettelijk vastgelegd moet worden dat landbouwgrond landbouwgrond blijft en of er meebetaald moet worden aan het stadion van FC Emmen. O’ja, en nog even over dat OV. Drenthe wilt als enige onderzoeken of dit voor al hun ouderen gratis kan worden.

Opa Nol stackt de doekoes die hij met het OV bespaard.
Flevoland: zo rechts dat we het beter meteen terug aan het water kunnen geven.

Flevoland

Inwoners: 416.546 Oppervlakte: 2.412 KM2 Grootste partijen 2019: NSDAP, VVD, PVV

PROBLEMEN!?: Onze nieuwste provincie stelt vooral vragen over nog meer nieuwe dingen. Moet het nieuwe vliegveld Lelystad Airport open? Moet Almere een nieuwe wijk krijgen? En bovenal moet er een geheel nieuwe stad in de Eemvallei gebouwd worden.

Tot slot speelt Flevoland als enige provincie met het idee om duurzame landbouw te subsidiëren en vragen zij zich af of de nieuwe autoweg naar Amsteurdam niet beter een metrolijn kan worden. Tot slot willen zij graag weten of hun burgers behoefte hebben aan meer landschapskunst.

Lokale JA21ers bekijken nieuwe Flevolandse landschapskunst.
“Boppe”

Friesland

Inwoners: 649.944 Oppervlakte: 5.740 KM2 Grootste partijen 2019: CDA, NSDAP, PVDA

PROBLEMEN!?: Je verwacht het in Groningen maar juist Friesland bezigt zich met gas. Moet ernaar geboord worden in de Waddenzee? En moeten de drie gasvelden rondom het dorp Blija gesloten worden? Energie is sowieso wel een vraagstuk in Friesland.

De provincie speelt met het idee een eigen energiemaatschappij op te richten en vraagt zich af of zij het plaatsen van windmolens voor eigen gebruik toe moeten staan. Tot slot speelt het plan om meer grote evenementen naar de provincie te halen. Hun paradepaartje ‘De Elf Stedentocht’ valt natuurlijk al een aantal jaar in het water. Kiespijn vindt nieuwe evenementen in Friesland prima zolang het maar geen NK, WK of EK kattenschieten wordt. Friesland is namelijk de enige provincie waar dit actief gebeurd. De opgegeven reden van de wapengeile jagers? Het beschermen van de weidevogel. Een beetje krom want in tegenstelling tot Drenthe en Overijssel voelen ze er in Friesland niks voor om chemische bestrijdingsmiddelen in de ban te doen. De grootste veroorzaker van de afname van weidevogels.