De campagnes komen langzaam op gang. De meeste landelijke aandacht blijft voor het verschil tussen de Haagse ingezette koers en wat de regio lijkt te willen. Bij het CDA en VVD keren de regionale fracties zich tegen de landelijke lijn van hun partij in het stikstofbeleid. In Diepenheim kon minister Kaag rekenen op een warm onthaal. Ondertussen stemt een meerderheid van de tweede kamer doodleuk voor een motie die het moeilijker maakt om rechtszaken aan te spannen tegen een falende overheid. Kiespijn kijkt graag voorbij de Haagse slangenkuil en zoemt in op het Provinciale.

Toegankelijke democratie.

ProDemos is een organisatie die zich inzet voor het uitleggen van de spelregels van de democratie. Het is belangrijk dat elke kiesgerechtigde, ook met verstandelijke uitdagingen, goed is geïnformeerd. Onder andere met een website speciaal gericht op LVB-ers. En eerlijk is eerlijk. Pas na het bekijken www.kiesjijook.nl snapt deze redacteur waar de waterschapsverkiezingen over gaan:

“Er zijn 21 waterschappen in Nederland.
De mensen van de waterschappen zorgen dat Nederland niet overstroomt.
En dat er genoeg water is voor de mensen en voor de natuur.
En dat het water schoon is.”

Daarnaast weten ze iedereen in een bondig uur te overtuigen naar de stembus te gaan:

Deze video leent zich voor het spel: raden “Wie in beeld heeft een verstandelijke beperking?” De kiespijn-redactie had een score van 65%. Doe jij het beter?

Kun je tellen?

Het personeelstekort lijkt ook de ruggengraat van de democratie te hebben bereikt. “Gelukkig biedt een zwaar in de schulden zittende pechgeneratie uitkomst!”, denken ze in Utrecht. Vooralsnog lijken ze zich vooral op HBO-studenten te richten maar een campagne voor MBO-ers staat al klaar. “Heb je geen pap en is Graaf Tel je homeboy?, Kom tellen en bankoe’s stacken!”

Groningse molens?

De provincie Groningen onderzoekt of ze een eigen energiebedrijf kunnen starten. Waar vijf jaar geleden nog veel partijen tegen waren is, met de huidige energieprijzen, bijna iedereen voor. Het onderzoek moet zich vooral richten op de vraag of ze als provincie wel alle onderdelen bij elkaar kunnen krijgen om zoiets te starten. Haiko Heerema heeft als Molenaarszoon nog wat afgedankte wieken in de tuin liggen. Fietsenmaker Tjakko Stellinga denkt met een flinke partij afgedankte dynamo’s een heel eind te komen. Als het eenmaal succesvol is denkt de provincie Groningen iets minder dan 2% van de opbrengsten aan de randstad te schenken. “Het is tenslotte ook een beetje hun land waar de wind waait.”

Dit is niet een weergave van de geplande windmolens maar wel de afbeelding op de kaft van het onderzoek.

What the fakkel?

Heb je van al dit nieuws toch nog de behoefte de barricade op te gaan? Hier volgt een tutorial van vlog-moeder Marian voor het maken van een eigen fakkel. Zoon Dirk is door de kneiterharde muziek niet te verstaan maar dat zijn demonstranten uit de regio ook nooit.

Door Jan Gipman