Wij bij Kiespijn kunnen natuurlijk makkelijk roeptoeteren vanaf de zijlijn; “Stomme media! Stomme partijen! Hou op met dat geneuzel! Daar gaan de verkiezingen niet over!” Omdat ook wij graag serieus genomen willen worden gaan we de provincies in (lees: bestuderen alle kieskompassen en stemwijzers) en kijken in drie delen waar de verkiezingen aldaar dan wel om gaan. Vandaag deel 2 met Gelderland, Groningen & Limburg.

Over wegen en wolven

Maar voordat het zover is lichten wij er in iedere editie problemen uit die in alle provincies terugkomen. Zaken die zo breed verspreid zijn dat je bijna zou denken dat de landelijke politiek hier een visie over zou moeten ontwikkelen. Vandaag; ‘wegen en wolven’. Wat er in iedere provincie speelt zijn vragen over de provinciale wegen. De ‘N’-wegen. Moeten ze verbreed worden? Door getrokken om op andere aan te sluiten? Wat betekend dit voor de provinciale stikstofkaart? Moet de snelheid op deze wegen misschien omlaag? Of juist omhoog? Of moeten we het onderhoud en aanleggen van N-wegen een stukje terugschroeven en dat geld gebruiken voor het verbeteren van paden voor voet- en fietsverkeer? Kortom veel provinciale vragen over vroemvroemzaken. Hoe groot de kans is dat je op de provinciale wegen een wolf dood rijdt? Dat is iets waar ze in Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg, Overijssel & Utrecht nadenken. Zeven provincies waarbij het wel of niet actief proberen te weren van de wolf op de agenda staat.

In zeven provincies weren ze de naam Wolf voor je baby. JA21 stelt kamervragen.
De kleuren van de Gelderse vlag staan voor: Vitesse op de bodem van de Rijn.

Gelderland

Inwoners: 2.017.000 Oppervlakte: 5.137 KM2
Grootste partijen 2019: VVD, NSDAP, CDA

PROBLEMEN!?: Gelderland is sinds jaar en dag de rijkste provincie van Nederland. Of nou ja sinds jaar en dag…Sinds 2009 na de verkoop van energiebedrijf NUON aan Vattenfall. Sindsdien komt iedere provinciale verkiezing dezelfde vraag in Gelderland terug: “Bij tegenslagen bezuinigen of spaargeld uitgeven?” Een rare vraag want wat moet een provincie met spaargeld behalve het bij tegenslagen uitgeven? Het is niet dat een provincie op vakantie kan gaan, een nieuwe auto wilt of een zak eigen knaken mee moet nemen waanneer ze een huis wilt kopen.

Deze verkiezingen vragen zie zich in Gelderland af of het NUONgeld ingezet moet worden om de armoede te dempen. Andere Geldersche issues zijn zich hoe dan ook verzetten tegen Lelystad Airport (ongeacht of de vluchten over Gelderland gaan), gemeenten verplichten tot het plaatsen van windmolens en het weer toestaan van nieuwe, dan wel uitbreiden van bestaande, geitenboerderijen. De coronapandemie is inmiddels weer voorbij dus er is weer plek voor mensen met Qkoorts op de IC.

1e geitenfoto op Kiespijn ooit
De vlag van Groningen draagt de typische vlag kleuren voor een kolonie van het Nederlands Koninkrijk

Groningen

Inwoners: 586.061 Oppervlakte: 2959,68 KM2 Grootste partijen 2019: GroenLinks, PVDA, NSDAP

PROBLEMEN!?: Terwijl Nederland zich buigt over de vraag of de gaskraan in Groningen dicht moet vragen de Groningers zich af of de kraan in geval van nood een klein beetje open mag staan. Verder blijkt de citymarketing ‘er gaat niks boven Groningen’ vooral op te gaan de stad Groningen, de provincie heeft voornamelijk saaie problemen.

Op zich mooi om te zien dat de meest linkse provincie van ons land, op het gedrag van kolonisator Nederland na, niet veel problemen heeft. Moeten we de Eemshaven uitbreiden? Moeten we Europees kampioen waterstof blijven? Zullen we de schade afhandeling van het rijk versnellen door zelf geld voor te schieten? Gaaaaaaaap.

Artist impression: 1736, de eerste Nederlanders arriveren in Groningen.
Op de vlag van Limburg prijkt de inmiddels uitgestorven Rode Limburgse Leeuw. Het dier werd actief bejaagd en geofferd voor voaste loavend.

Limburg

Inwoners: 1.117.201 Oppervlakte: 2.209,85 Grootste partijen 2019: CDA, NSDAP, PVV

PROBLEMEN!?: In Limburg lijken ze vooral mee te varen op de problemen die overal in Nederland spelen. Provinciaal vallen er maar een paar dingen op. Zo willen ze graag weten of ze mee moeten betalen aan het in stand houden van schoolzwemmen in alle Limburgse gemeenten. Logisch en aangezien Limburg toch een beetje het overstromingsgebied van Nederland is stemt Kiespijn voor.

Verder kijken ze naar het oprichten van een eigen energiemaatschappij en denken ze erover na meer geld in het MBO te stoppen. Hoe dit precies te werk gaat is niet duidelijk. Willen ze de MBO opleiding tot artiest sponsoren? Of de bestuurders die megalomane bouwprojecten steunde? Wij hopen dat het geld bedoeld is voor het lokken van nieuwe vakkrachten. Tot slot spelen er veel zaken rondom topsport. Moet er meer geld heen? Moeten ze meer topsporters naar de provincie trekken? Of evenementen gaan organiseren? Kiespijn krijgt het een beetje benauwd van rechts conservatieve provincies die zich met topatlethen bezigen.

Niet de topsporters waar Limburg op zit te wachten