Wij bij Kiespijn kunnen natuurlijk makkelijk roeptoeteren vanaf de zijlijn; “Stomme media! Stomme partijen! Hou op met dat geneuzel! Daar gaan de verkiezingen niet over!” Omdat ook wij graag serieus genomen willen worden gaan we de provincies in (lees: bestuderen alle kieskompassen en stemwijzers) en kijken in drie delen waar de verkiezingen aldaar dan wel om gaan. Vandaag deel 3 met Noord-Brabant, Noord-Holland & Overijssel.

De energiecrisis

Ook bij de provinciaaltjes speelt de energiecrisis. Dit kenmerkt zich op drie punten die overal terug komen en hoogstwaarschijnlijk het beste landelijk geregeld kunnen worden. Allen allen namelijk onder het kopje ‘not in my backyard’. De één gaat over meer windmolens in de provincie, en meer zonnepanelen op landbouwgrond (alle linkse partijen, de SGP en midden partijen zijn voor, rechts van BBB tot NSDAP zijn tegen). De andere gaat over het verwelkomen van een kernreactor in je achtertuin (alle rechtse partijen en Volt zijn voor, alle linkse partijen en D66 zijn tegen). Idealiter komt er straks een kerncentrale in iedere provincie waar rechts een meerderheid heeft. Ervaringen uit Frankrijk leren dat die dingen het slecht doen bij droogte dus met een beetje mazzel hebben we er altijd wel eentje over die kan blijven draaien…

Rechts Nederland concludeert dat er genoeg grondwater is om kerncentrales mee te koelen.
De vlag symboliseert de IJssel en twee overkanten.

Overijssel

Inwoners: 1.156.000 Oppervlakte: 3.421 KM2 Grootste Partijen 2019: NSDAP, VVD, CDA

PROBLEMEN?!: Nedersaksisch, wie is er niet groot mee geworden. Naast het Fries en het Limburgs een van de drie officiële streektalen van Nederland (sorry Achterhoekers; mompelen is geen taal). In Overijssel zitten ze er aan te denken basisschoollessen in het Nedersaksisch te stimuleren. Waarschijnlijk een trucje om de kansen van lokale jongeren buiten de krimpregio te verkleinen. Ze houden in Overijssel sowieso van hun Duitse buren en hopen samen met Duitse buurgemeenten, Gelderland en Drenthe een gezamenlijke cultuurpas in het leven te roepen.

Verder in Overijssel; grote recreatieparken aanleggen? ja/nee. Moeten we stoppen met nieuwe bedrijventerreinen aanleggen en alleen nog maar klimaatneutrale kassen toestaan? Tot slot goed nieuws voor iedereen die weleens vliegt vanaf Twente airport. Deze hoopt de provincie met steun van haar burgers voor burgervluchten open te houden.

Kiespijn-redactie op weg naar Mallorca vanaf vliegveld Twente – 2021 – ingekleurd
De vlag symboliseert boeren de in Brabant bloedrood schaakmat staan tussen drugslabs en stikstofregels.

Noord-Brabant

Inwoners: 2.545.000 Oppervlakte: 5.081 KM2 Grootste partijen 2019: VVD, NSDAP, CDA

PROBLEMEN?!: Overijssel heeft Twente Airport, Noord-Brabant Eindhoven Airport. Hier huist de vraag of dit vliegveld mag groeien. Kiespijn gokt op ‘ja’ aangezien stikstofregels en luchtvaart in Nederland niet samen lijken te gaan en wij ons onze vliegvakantie door niemand nie af laten lopen te pakken JAH! Daarnaast heeft Noord-Brabant de discutabele eer de gestoordste stelling van deze verkiezingen te hebben: “BOA’s moeten een vuurwapen krijgen”. Nu weten wij ook wel dat Brabant het wilde westen van Nederland is en het dan een beetje gek is als de hulpsheriffsjes geen blaffers mogen dragen maar toch… Alle BOA’s??? De boswachter, treinconducteur, parkeerwachter, leerplichtambtenaar met een 9mm? Dat is zelfs in het wilde westen vragen om problemen.

Tot slot stellen ze in N.B. veel vragen over wonen. Moet 50% van alle nieuwbouw sociale huur zijn? (JA!). Alle nieuwe woningen klimaat neutraal bouwen? (JA!). Moeten nieuwe woningen vooral gericht zijn op ouderen? (DEFINEER VOORAL!). Als ze die extra woningen voor ouderen onder de vleugel van Eindhoven Airport bouwen en alle BOA’s dikke gunz geven zien wij een snelle oplossing voor het woonprobleem in Brabant.

De Blacksmith, een van de gezelligere kroegen van Den Bosch.
Noord-Holland word in vlaggenland vaak verward met Colombia

Noord-Holland

Inwoners: 2.879.527 Oppervlakte: 4.091,93 KM2 Grootste partijen 2019: NSDAP, Groenlinks, VVD

PROBLEMEN?!: In Noord-Holland hebben ze weinig unieke problemen. Slechts drie stellingen uit de kieswijzers zijn exclusief voor deze provincie. Twee daarvan hebben te maken met de grote vervuilers van de regio. Schiphol en Tata-Steel. Moet de provincie strengere eisen stellen aan de tata’s van Tata-Steel en mag Schiphol verder groeien? Enkel JA21, VVD, Belang van NL en de PVV zijn voor verdere groei van Schiphol, de overige 19 deelnemende partijen in Noord-Holland inclusief NSDAP & BBB zijn tegen.

Tata-Steel mag van NSDAP, PVV, CDA en Code Oranje door met kanker verspreiden, alle overige partijen zijn in verschillende mate voor strengere regels, strenger handhaven, sneller vergroenen, de tent sluiten, etc. Tot slot speelt Noord-Holland als enige met de vraag om als provincies extra energiecompensaties toe te kennen aan dorpshuizen en sportverenigingen. Iets wat op een hoop andere plekken door de gemeentes bepaald en betaald wordt.

Esmee pleegde op haar fiets suicide by Tata.