Wij bij Kiespijn kunnen natuurlijk makkelijk roeptoeteren vanaf de zijlijn; “Stomme media! Stomme partijen! Hou op met dat geneuzel! Daar gaan de verkiezingen niet over!” Omdat ook wij graag serieus genomen willen worden gaan we de provincies in (lees: bestuderen alle kieskompassen en stemwijzers) en kijken in drie delen waar de verkiezingen aldaar dan wel om gaan. Vandaag het laatste deel met Utrecht, Zeeland & Zuid-Holland.

Boeren en bouwen

Over het hele bouwen, bouwen, bouwen zullen wij hier niet teveel uitweiden (haha weide!). Wie daar meer over wil weten verwijzen we graag door naar dit artikel dat vorig jaar op Kiespijn verscheen. Toch is het van belang om ‘bouwen’ even te noemen, omdat het vanzelf sprekend een thema is dat ook nu en ook in de provincies speelt. Helemaal in combi met de stikstofcrisis en de boertjes. Grappig genoeg zijn het wederom de partijen (BBB, JA21) die willen doen alsof de crisis niet bestaat, degenen die het goed doen in de peilingen. Knap staaltje kiezersbedrog want het aanpakken van de stikstof en daarmee krimpen van de veestapel/uitkopen van grote qoute500 genoteerde boeren bedrijven is onomkoopbaar. Ongeacht wat je je publiek beloofd. Iets met de wet enzo. Partijen die verantwoordelijk zijn voor de impasse qua wonen en stikstof doen het op het PvdA na ouderwets goed. Ongeacht wat de provinciale en daarmee eerste kamer uitslag wordt. We moeten de problemen landelijk en Europa-breed aanpakken. Door naar de provinciale problemen.

De Utrechtse vlag stamt nog uit de tijd dat de provincie een Zwitserse kolonie was.

Utrecht

Inwoners: 1.354.834 Oppervlakte: 1.506,05 KM2 Grootste partijen 2019: Groenlinks, VVD, NSDAP

PROBLEMEN!?: Legde Brabant onlangs hun hele provincie op slot om het kabinet te dwingen tot een weg en visie uit de stikstofcrisis, lijkt Utrecht hier ook vol smacht op te zitten wachten. Woningen in plaats van duurzame energie in Rijnenburg? Is een van hun twee unieke stellingen. En deze vraagt om extra research. Rijnenburg is een polder nabij de stad Utrecht alwaar het energiecollectief Rijne Energie een aantal windmolens wil plaatsen. Voorzitter Guido van Loenen grapt op de website trots dat hij de windmolens in zijn eigen achtertuin wilt. De club werkt al jaren aan hun plan maar nu het bijna zover is dreigt de woningcrisis roet in het eten te gooien.

Inmiddels zijn er drie plannen uitgewerkt voor de polder. Wisselend van geen bebouwing tot vol bouwen. Ondanks dat dit gaat om een stelling uit de provinciale verkiezingen stemwijzer bemoeid ook het waterschap zich ermee. De Rijnenburgpolder blijkt namelijk (nog) helemaal niet geschikt voor bebouwing aangezien de boel bij hevige regenval onder water komt te staan. Het probleem rondom duurzame energie speelt flink in Utrecht want in hun andere exclusieve stelling willen zij weten of zij gemeenten moeten verplichten voldoende duurzame energie op te wekken. Rijne Energie iemand?

Een grap over water is te makkelijk.

Zeeland

Inwoners: 383.488 Oppervlakte: 2933,44 KM2 Grootste partijen 2019: CDA, SGP, NSDAP

PROBLEMEN!?: In de meest gereformeerde provincie van ons land, waar god nog letterlijk tussen de klei in de grond leeft, is het niet gek dat de provincie zich afvraagt of zij activiteiten waarbij sprake is van godslastering moeten subsidiƫren. De scheiding van kerk en staat is overduidelijk aan de Zeeuwen voorbij gespoeld. De conservatieve houding speelt dan ook door in de andere Zeeuwse stellingen.

Moet provinciale communicatie genderneutraal zijn? Moet Zeeland excuses maken voor het slavernijverleden? Maar ook vragen zij zich net als Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Noord- & Zuid-Holland af of zij zich actief moeten verweren tegen de komst van AZC’s. Het is dat de provincie te conservatief is om een keer wat anders dan CDA of SGP te stemmen anders hadden de club van verwende kinderen (JA21) hier een grote slag kunnen slaan.

Toen god de Zeeuwen kwam halen bouwde boer Wannes een ark om van elke conservatief een mannetje en een vrouwtje te redden.
Zuid-Holland: Vlagtechnisch Limburg zonder water.

Zuid-Holland

Inwoners: 3.708.696 Oppervlakte: 3.307,86 KM2 Grootste partijen 2019: NSDAP, VVD, GroenLinks

PROBLEMEN!?: Wij hadden verwacht dat de dichtsbevolkte en meeste geindustrialiseerde provincie van ons land veel eigen problemen het hoofd te bieden heeft maar helaas. Slechts twee van de dertig gelezen stellingen zijn exclusief voor deze provincie, maar dat is nog niet het ergste. De twee overgebleven stellingen zijn net zo saai als een dagje uit in Den Haag.

Moet Rotterdam The Hague Airport sluiten voor woningbouw? Tuurlijk niet! We gaan toch niet beknibbelen op onze vliegvakantie! Aldus VVD, NSDAP, JA21, PVV, BVNL en DENK. De andere stelling; moet er extra energietoeslag komen voor tuinders? Er zitten maar weinig partijen in het uiterste van het spectrum. NSDAP & BVNL willen kosten wat het kost maar ondersteuning, AWP (algemene waterschapspartij, heel verwarrend) kiest voor het meest marktwerkingachtige standpunt en vind dat risico’s bij ondernemen horen. Alle overige partijen hebben genuanceerdere meningen.

Waarom zou je willen wonen als je ook lekker in de rij voor een vliegtuig kan staan?