Het zit er weer op. De volle focus van het nieuws kan weer op relevante zaken waar geen wekenlange saaie aandachtsspanne voor nodig is. Maar ja, wij heten geen Sport-Redactie-Pijn, of Amerikaanse-omvalbanken-Pijn, wij heten KiesPijn. Dit is onze core business. Dus wij blijven nog even bij de verkiezingen. Hierbij; Een korte analyses van de uitslagen der Provinciale Staten, en dan per provincie, op alfabetische volgorde.

Zuid-Holland

Alleen bij deze eerste in onze haast oneindige lijst provincies zullen we het zeggen; de BedrijfsBelangenBeweging is vanuit het niets de grootste! Massaal stemden mensen voor stilstand. Massaal stemden mensen voor nog langer zeiken dat politici hun beloftes niet nakomen, voor verlenging van de woningnood, enz enz. We weten het inmiddels wel. OH NEE TOCH NIET WANT JULLIE STEMDEN ER MASSAAL OP. Maar, jullie STEMDEN DAN OOK MASSAAL niet meer op de FvD, waarvoor hulde, wat betekent dat de eerder aangekondigde tribunalen worden voorlopig even uitgesteld.

Echt met afstand de grootste verliezer van het hele land is toch wel de VVD in de gemeente Wassenaar. Zelfs daar leed de VVD verlies. Liefst 5%, hoe dan!? Fucking Wassenaar! Daar wonen alleen miljonairs! Maar ja, in die gemeente nog wel veruit de grootste maar dat was niet genoeg om provinciebreed te leiding te pakken dus. Ze blijven tweede viool spelen. Corona laat zijn sporen na, want de oudjes van 50+ verliezen hun zetel, waar de jonkies van Volt vol liefde op springen natuurlijk. Verrassend dat DENK hier wordt weggevaagd, dat ligt vast niet aan JA21, die uit het niks ook 3 zetels pakte. Om die ergens kwijt te kunnen moeten ze waarschijnlijk nog een paar extra pandjes op de kop tikken. Verhouding vraag-aanbod wordt nog schever, dus ga uit van huurverhogingen.

Zeeland

Geen zetels meer voor de dierenpartij. Dat is vast goed nieuws voor de mossel en de andere waterbeestjes aldaar. Opvallend; winst voor D66 hier! Kleine kanttekening, door een hogere opkomst is de kiesdrempel omhoog en dus zijn ze wel gewoon hun enige zeteltje kwijt. Zielig hè. Ook in Zeeland wordt de FvD gemarginaliseerd, een deel daarvan trekt, net als in de rest van het land, naar de JA21, de enige andere partij die hier een plusje heeft qua zetels. 50+ wordt 0 door -2, Want tja… Weer een corona-verwijzing? Nah. Laten we het deze keer op het wegbezuinigde openbaar vervoer houden waardoor bejaarden niet konden stemmen.

Utrecht

De CEO’s van de kinderboederijen in de gemeente Nieuwegein zouden er verstandig aan doen hun merchandisingtak een flinke boost te geven. Kennelijk hebben ze nogal wat fans. In heel Nieuwegein zijn niet eens echte boerderijen, en toch wordt ook hier de BBB de grootste. Iets meer stemmen maar qua zetels wel gelijk met GroenLinks. Dus dat wordt interessant. Want het negeren van zo’n groot deel van de kiezers zou schandalig zijn. Dat roepen de populisten immers altijd, als ze zelf de 2e of 3e of 4e partij geworden zijn. Nieuwkomers Volt en Jaahaaa21 pakken ook hier vanuit het niets provincie-pluche. PvdD en SGP pakken er een zeteltje bij, en dat gaat ten koste van DENK en 50+, die hier helemaal verdwijnen uit de zaal.

In de randstad gaan steeds meer stemmen op voor een gesloten grens…

Overijssel

Mocht u het de afgelopen jaren gemist hebben. Bij KiesPijn zijn we niet echt fan van de BBB. Daar hebben we een heleboel redenen voor en de grootste is dat het geen politieke partij is, maar een lobbyclub met hooligans. Waarom is dit hier ineens relevant?

Overijssel bestaat voor 107% uit agrarisch gebied, dus we zijn trots op de meer dan 75% van de plattelanders die NIET op de BBB hebben gestemd daar. Helaas is de overige 31,7% voldoende geweest voor een belachelijke 17 zeteltjes. Ook hier zijn de BruinHemden en CDA zo vriendelijk geweest plaats te maken. De rest allemaal de usual suspects; winst voor nieuwkomers Slaaf21 en Volt, en de PvdD.

De enige wolf die welkom is in Nederland, volgens Ja21

Noord-Holland

Onder de rook van Text ligt nog een stukje Nederland. Daar verbouwen ze veel bloembollen. En wist je dat die niet alleen voor de sier zijn? Nee, die stoppen ze in doosjes en vliegen ze vanaf Schiphol (ook Noord-Holland, hoppa, de hele wereld over. Anyway. Mensen rond Schiphol willen graag dat de vervuiling en drukte van zo’n vliegveld verminderd, en dus ook hier massaal gestemd voor ondraaglijk droge zomers en zure grond. Want dan sterven al die bloemen vanzelf en valt er ook niks meer te exporteren. En al die Polen hoeven dan ook niet meer deze kant op te komen om ze te plukken. Dus lege vakantieparken waarmee de woningnood zo, zonder te bouwen, in één klap is opgelost. Lekker bezig Noord-Holland!

Verder zien we grotendeels dezelfde trends als in de rest van het land, behalve dat er, om de één of andere reden, hier wél winst is voor 50+. Daar zullen ze de wetenschappers zich nog vele jaren over moeten buigen. Kleine shoutout naar de piratenpartij en code oranje. We wisten eerlijk gezegd niet dat ze nog bestonden.

Noord-Brabant

Fuck yes! Een lokale partij met zetels! Daar houden we van. En zo op het eerste gezicht lijken het niet eens kwade boeven. Bij lange na niet genoeg voor het BBB-geweld natuurlijk die hier behalve het stikstofprobleem natuurlijk ook het drugsafvalprobleem massaal zullen gaan ontkennen, en dus niet op hoeven te lossen. Omdat er verder niks boeiends te melden valt maar we nog wel wat meer content willen over Brabant pakken we de cijfers van de grotere steden er even bij.

Daar komen steevast GroenLinks en VVD als grootsten uit de bus, alsmede in de omliggende gemeenten. Dan zou je hier een mooi zinnetje kunnen schrijven over de polarisatie tussen stad en land, maar dat doen we lekker niet. Wel een eervolle vermelding voor Altena waar ze, ondanks de steeds warmer wordende aarde, nog steeds kiezen voor dikke zwarte kousen. Daar was de combinatie CU/SGP namelijk het populairst.

Het typische Brabantse landschap is cultureel erfgoed

Limburg

Nog steeds geen Lexitpartij die er met de winst vandoor gaat hier, dus alleen maar groene cijfers voor de multinationals van BBB en Bla21. Zelfs in de heimat van de PVV wordt (licht) verlies geleden. Ook hier een lokale partij met een achterban die groot genoeg blijkt. Grappig feitje; slechts vier partijen leveren zetels in hier in het Zuiden, twee boeken er winst (Volt doet niet mee) en de rest blijft allemaal hetzelfde.

Gemeenten in het oosten stemden vooral op de oud-Hollandsche-racisten-club van de PVV. In de enige stad met studenten, Maastricht, wordt GroenLinks het grootst en in Beek verdienen ze de Asterix en Obelix Award, daar is de opkomst van keizerin Cerrolinus niet aan de inwoners besteedt en blijven ze dapper standhouden tegen de soldaten van de BBB.

Groningen

Hier is het natuurlijk helemaal not done om te gaan spreken van aardverschuivingen. Dus dat gaan we doen. Er ging een schok door het politieke landschap bij het bekend worden van de uitslagen. De BBB, een partij die niet waar te maken beloftes doet en opkomt van mensen die hun geld verdienen op en met het platteland, boekt enorme winst ten kosten van partijen die hun beloften nooit waarmaakten en die opkomen voor mensen die geld verdienen, en mensen van het platteland.

Wisten jullie trouwens dat er ook een grote stad is in deze provincie? We snappen het als dit niet zo was, want die stad heet hetzelfde als de provincie en dat is natuurlijk verwarrend. Gelukkig doen ze zulke rare dingen niet in de randstad. Hoe dan ook; de stad Groningen is best populair bij studenten en mensen nog over de toekomst nadenken en verrassing verrassing, daar werd de BBB niet de grootste. Je zou er bijna conclusies aan verbinden.

Gelderland

En ook hier is de BBB meer dan twee keer zo groot geworden als de nummer 2 in de eindstand. Liefst 8 keiharde zeteltjes. Hofleverancier voor al deze macht zijn traditioneel het Forum voor Fascisme en CDA. En ook hier weer winst voor die twee andere nieuwelingen; Volt en Gaap21.

Ook hier lag in de grotere steden de voorkeur bij het niet terroriseren van stedelingen. En natuurlijk hier een paar gemeenten uit de biblebelt met Christenfundamentalisten die de SGP naar de winst stemden. Waar we heel graag nog even bij stil willen staan; In Wageningen heb je de landbouw-universiteit. Daar zit het dus vol met studenten die boeken en publicaties lezen over landbouw en zo. Je kan stellen dat deze mensen die zelf de hele dag bezig zijn met dit onderwerp doorgaans meer weten dan de gemiddelde persoon. De BBB werd bij lange na niet de grootste hier.

Friesland

Friesland is één van de twee provincies waar in elke gemeente de BBB de grootste werd. Welke de andere is gaan we niet verklappen, want dan hebben we niks meer te schrijven daar… Het grootkapitaal wint hier ook weer ten koste van iedereen een beetje maar met name de twee gebruikelijke clubjes. De PvdD behoudt hun ene zetel, dus Friese Vlag heeft alweer prijsverhogingen aangekondigd omdat ze niet nog meer koetjes per vierkante centimeter kunnen gaan houden.

Supporters van Cambuur reizen naar het nabijgedreven Heerenveen voor een spannende voetbalwedstrijd

Winst voor ‘Provinciaal Belang Friesland’, en daarmee zetelt een tweede lokale partij zich in het pluche, naast de ultra-provincionalistische FNP-Friesland. De F uit FNP staat overigens voor ‘Friese’. Dus een Friese partij uit Friesland. Om verwarring te voorkomen met alle Friese partijen uit Aruba en Suriname gokken we.

Flevoland

Tja. Urk. Meer dan 40% stemde hier op de SGP. Urk is hiermee de enige gemeente uit Flevoland waar de BBB niet de populairste was. In de gemeente Lelystad stemde bijna 5% op een provinciale samenwerking van lokale gemeentelijke partijen, die tegen ‘laag vliegverkeer’ en voor meer Floriades is, en mede dankzij deze kleine boost komt Sterk Lokaal Flevoland dan ook met een zeteltje in de polder. Waar overleggen Flevolanders eigenlijk met elkaar? Huren ze een zaaltje bij Walibi? Geen idee.

Hier overigens geen Volt, dus naast de usual suspect Ja21%inflatie is de enige met zetelwinst de SGP. En dat is allemaal de schuld van Urk dus. Opvallend verder dat het CDA hier maar één zetel kwijt raakt. Knap hè.

Drenthe

En je zou ze bijna vergeten, maar ook Drenthe bestaat nog. De tweede provincie waar in elke gemeente dezelfde partij tot winnaar werd uitgeroepen. 33,5 % van de hunebedbouwers stemden tegen een leefbare toekomst. PvdA en GroenLinks verloren evenveel als CDA en VVD. Alleen, daar zijn ze weer, Ja1%, Volt én de PvdD pakten verder winst. We probeerden nog wat grappigs te verzinnen over hoe ze in Emmen logischerwijs zouden stemmen voor opwarming van de Aarde zodat de beestjes in Wildlands zich meer thuis zouden voelen, maar ja… Ze hebben daar ook ijsberen. Misschien kunnen we nog wat doen met ‘de laatste ijsbeer ter wereld’ of zo…

In Emmen kan je, tegen een behoorlijke vergoeding, een van de laatste nog levende ijsberen zien vechten voor haar leven.

Door Jaap