Nederland telt 33.000 boeren, de BBB heeft 11.000 leden, toch wist de partij van Caroline van der Plas afgelopen week zo een 1,68 miljoen stemmen binnen te halen. 12,4% van de stemgerechtigden (en een kleine 20% van de daadwerkelijke stemmers) kozen voor de BoerBurgerBeweging. Niet gek voor de allereerste politieke partij bedacht door een marketing en communicatiebureau (Communicatiebureau Remarkable uit Deventer, gespecialiseerd in de agrarische sector)! Nu rijst vooral de vraag; wie zijn die twaalf kopstukken die nu, vanuit het niets, een grote groep zetels (wisselend van 7 in de provincie Utrecht tot 17 in de provincies Overijssel en Drenthe) bij elkaar moeten gaan houden en constructief moeten gaan samenwerken met andere partijen, en elkaar.
Het wordt met 17 zetels het hardst werken voor zorgmanager Gert-Jan Schuinder (Lijsttrekker Drenthe) de burger/ hobbyboer is vooral de politiek ingegaan omdat hij zag hoe plekken buiten de grote steden steeds minder sociale voorzieningen kregen. Ook bij Kiespijn zien wij dit probleem, het sluiten van bibliotheken in kleine dorpen is immers een van oorzaken van de onuitvoerbare plannen van de BBB. Daarnaast is het fijn dat met de opkomst van de BBB de partijen die verantwoordelijk zijn voor stimuleren van sociale krimp in krimpgemeenten klappen krijgen in de plaats dat iemand roept dat het door de buitenlanders komt.
Andere grote winnaar is Carla Evers (ook 17 zetels), lijsttrekker in Overijssel. Carla stelde woensdag bij de stembus haar kiezers echter al teleur. Ze liet weten best met GroenLinks samen te willen werken en toen de Turbantia aan haar man vroeg of ze nu voor de gedeputeerde staten wilde werken zij hij: “Zij?! Daar gaan we niet van uit. Het bedrijf (intensieve veehouderij, gespecialiseerd in het bevruchten van kippeneieren red.) moet doordraaien.”
Carla is niet enige boerin. Ook Ingrid de Sain, melkveehouder in Noord Holland, is lijsttrekker. Gelukkig heeft Ingrid al wel enige bestuurlijke ervaring. De afgelopen jaren was zij beheerder van de Appgroep voor boerenprotesten. Met haar 95 koeien is Ingrid de enige boer met een gemiddeld aantal dieren op de kieslijsten. Dat dat gemiddelde de afgelopen 20 jaar verdubbeld is en veel melkveehouders gedwongen moesten stoppen omdat zij, zonder mee te doen aan de door agri-reuzen en banken aangewakkerde schaalvergroting, niet meer rondkwamen deert Ingrid niet. Ze laat in een interview met het AD weten vooral gedreven te zijn door teleurstelling in de politiek, specifiek het CDA en hun Henk Bleker gekronkel met de PFASregeling die van geen meter leek te deugen. Daarin geven we haar geen ongelijk.
Oké, tempo. De grote agri-bedrijven worden het best vertegenwoordigd door de lijsttrekkers van de BBB. Urkse Anja Keuter (lijsttrekker Flevoland) is eigenaresse van Live Seafood B.V. en ging de politiek in toen 90% van haar omzet verdampte omdat de export van zeedieren naar China door Corona plat kwam te liggen. De Gelderse Rick Loeters is eigenaar van Trigona Diary Trade. Ook een import en exporteur, deze keer van zuivelproducten. Belooft concurrerende prijzen in 120 landen. Of hij concurreert op zijn eigen winst of op de prijzen die hij de boeren betaald laten we in het midden.
Limburger Annejetje Schoolmeesters is communicatiestrateeg en schreef in die functie ‘Van erf naar merk’. Marketingblogs met een hoog Yvonne Jaspers gehalte. Fries Abel Kooistra is belangbehartiger namens landbouwlobbyclub LTO. In 2017 stonden zij nog op de 7e plek van grootste lobbyclubs van Nederland. De Utrechtse Abel Verleun behoort tot een dubieuze doelgroep. De veeartsen die keuringen uitvoeren bij slachterijen en stallen. Zijn werkgever ULP is leverancier van diverse medicatie die in stallen nodig is om voor de leefomstandigheden te compenseren en dieren na een bevalling zo snel mogelijk weer vruchtbaar te krijgen.
Dan zijn er nog de beroepspolitici. Mannen (het zijn altijd oudere, witte, mannen) die van partij naar partij hoppen. Onder de BBB lijsstrekkers hebben we John Frenken (Noord-Brabant) voorheen wethouder voor een lokale partij in Son & Breugel. Frenken en zijn partij hebben altijd benadrukt dat ze participatie van inwoners belangrijk vinden. ,”Dat spreekt mij ook zo aan bij de BBB. Ik ben echt van een lokale partij omdat die tussen de mensen staat. Dat past bij de mores van de BBB. Die zegt ook dat het van onderaf moet komen, niet van bovenaf uit Den Haag of Den Bosch.” Frenken overleefde diverse moties van wantrouwen.
Kees Hanse (Zeeland, ex-raadslid Leefbaar Schouwen-Duivenlanden, ex-waterschapbestuurder Partij voor Zeeland) is niet alleen beroepspoliticus (maakte na een ruzie en afsplitsing zijn termijn bij de waterschappen af onder de naam Nuchter Verstand Hanse) maar ook producent van akkerbouwproducten! Dat wordt lekker nuchter verdienen de komende tijd.
We sluiten af met twee burgers. Net als de Drentse Gert-Jan Schuinder zijn Gouke Moes (echte naam, docent metaal & elektra in Groningen) en Hans Veentjer (docent HRM, toch een soort menselijk vee drijven) vooral teleurgesteld in de huidige, regerende politiek. Het wordt interessant hoe zij straks invulling aan hun nieuwe rol gaan geven.