een kies op een kalender haha

Het was de week van de rapporten, niet alleen het onderzoek naar vermeend fout gedrag van Arib (PVDA) werd gepresenteerd (waarover later meer) maar ook verscheen er een rapport van de Adviescommissie Versterken Weerbaarheid Democratische Rechtsorde (VWDR). De commissie onderzocht op verzoek van de Tweede Kamer wat er mis gaat in Nederland en wat de overheid beter moet doen. De Arnhemse social media burgemeester Ahmed Marcouch (PvdA) leidde het onderzoek. Conclusies? Harder optreden tegen ondermijners van de rechtsstaat (eventueel met stormparaplu), harder optreden bij intimidatie van publieke figuren (ook wanneer dit met stormparaplu gebeurd) en al het beleid moet zich focussen op huisvesting, sociale zekerheid en onderwijs voor alle burgers. Jammer, want bij Kiespijn focussen wij ons het liefst alleen op vegan burgers.

Och en wee, de BBB

Het is me wat, wordt je tijdens de provinciale staten verkiezingen eerder dit jaar de grootste, ga je mee regeren. Verwachten mensen keuzes en visie! Het zal je maar overkomen. De BBB kan er inmiddels over meepraten. Afgelopen week beoordeelde het kabinet de stikstofplannen van de twaalf provincies. In alle twaalf is de BBB de grootste partij en in tien daarvan regeert de partij (Utrecht en jaja Noord-Brabant hebben geen BBB bestuur). De provincies kregen complimenten voor hun analyses maar vervolgstappen ontbreken. Er worden geen of weinig structurele keuzes gemaakt en doelen ontbreken. Hierdoor ontstaat er een situatie waardoor er nog maar een mogelijkheid is om de doelen te halen. Landbouw verplicht laten inkrimpen. Door geen oplossingen te bieden kan de BBB straks dus weer lekker naar die zogenaamde elite in Den Haag wijzen. Niks doen en dan klagen. Het doet ons denken aan de vertoning van Caroline van der Plas tijdens het College Tour debat en haar socials-reactie twee dagen later.

Bedenk hier zelf maar een BBBgrapje bij.

Over debatten gesproken

Op Kiespijn schrijven wij al jaren niet meer over de televisiedebatten. Te erg op de persoon, te leeg, populistisch en sturend om democratisch genoeg gevonden te worden. Het hierboven beschreven debat was er ook weer zo eentje. Terwijl Caroline met een handje vol holle oneliners voornamelijk zat te wachten tot ze weer een shagje kon roken pakte de Mega Mindy van de VVD iedere vraag aan om vooral over zichtzelf te vertellen i.p.v. inhoudelijk antwoord te geven. De twee enige, echte politici in dat TVdebat besloten dan ook niet voor niks om zelf dan maar een debat op inhoud te organiseren. Dat debat (tussen PVDA/GL & NSC) vond afgelopen maandag plaats in het Arnhemse Luxor Live. “Wij kiezen voor diepgang en die ontbreekt bij veel andere partijen”, was hun reactie toen er gevraagd werd waarom ze de VVD niet hadden uitgenodigd. Tja, de enige diepgang bij de VVD is de diepte van de zakken van hun geldschieters.

Arib? Wel of nieb?

Het was de week van de waarheid. Of nou ja multi-interpretabele vormen van een eventuele waarheid. Afgelopen woensdag verscheen het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Het lijkt de nieuwe trend in Den Haag. Wil je van een politici af? Meld dat er anonieme klachten over zijn/haar/hen integriteit zijn en hopla. Iemand is gecanceld voordat een onderzoek afgerond is. In het geval van Arib werd dat nog eens extra pijnlijk duidelijk toen Theo Maassen, afgelopen zomer, in zomergasten probeerde de kritische interviewer uit te hangen maar vooral cynisme verspreide. Een welkbekende valkkuil in in de Nederlandse media. Maar goed. Het onderzoek naar de gemelde ‘onveilige werksfeer’ onder Arib is afgerond. De onderzoekers hebben enkel de feiten onderzocht en opgeschreven. Het was aan Vera Bergkamp zelf om conclusies te trekken. NRC neemt de conclusie van Bergkamp over en kopt: “onveilige werkomgeving onder Kamervoorzitter Arib”, de Volkskrant las het onderzoek en ziet nergens in de documenten bewijs voor de conclusie van Bergkamp. “Arib sprak met stemverheffing, maar was het grensoverschrijdend?”. De Telegraaf noemt het hele gebeuren achterbakse politiek en kopt: ” Tien klagers: ‘Oud-Kamervoorzitter Arib praatte met stemverheffing'”. Trouw geeft aan dat situaties door sommige medewerkers als onveilig ervaren konden worden maar dat de ernstigste klachten onbewezen zijn. Al met al klinkt het ons als een grote clusterfuck, waar niemand GODVERDOMME WAAR BLIJFT MIJN KOFFIE! IK PROBEER HIER EEN WEEKOVERZICHT TE TIKKEN EN DIE TERING STAGIAIRS ZIJN MAAR AAN OPDRACHTEN BEZIG! KOFFIE NU GODVERDEGODVERDEKEESVANDERSTAAIJMOFO!

Vera Bergkamp checkt of de dolk nog stevig in Arib’s rug zit.