Traditiegetrouw gaan we alle deelnemende partijen weer langs de totaal-niet-gekleurde-meetlat leggen. Dit jaar gerangschikt op waarschijnlijkheid van zetels. Keken we eerder al naar de kanslozen en buitenbeentjes, belichten we in deze aflevering drie partijen die waarschijnlijk wel enkele zetels gaan halen, of juist net niet. Dus we gaan ook wat meer woorden gebruiken, dan eerder. Lekker lang leesplezier over twee voormalig-Forum-vriendjes die vallen onder de paraplu van populistisch rechts, en een soort van milkshake van conservatief links met rechts nationalistische invloeden of zo.

Ja21

Joost Annabel 21 is verrassend genoeg de partij van Joost en Annabel, opgericht in 2021. Beiden waren ooit besties met de buil van Minerva, maar zoals vaker bij clubjes die vooral voor ‘het individu’ zijn, vonden ze zichzelf beter dan de ander en dus werd er afgesplitst. Ook binnen de afsplitsing van de afsplitsing (enz… enz.. ) is er nog steeds drama door machtstrijden en eigenbelangen. Mekaar matsen met baantjes, want tja, ze zijn immers nu eenmaal altijd per definitie het meest geschikt. Voor Alles. Maar goed, dat buiten beschouwing gelaten, waar zeggen ze nu eigenlijk allemaal nee en vooral ja tegen?

Joost Eerdmans is alweer bezig bij zijn achtste politieke partij en deelt elk jaar een prijs uit aan de grootste Fortuijnist van Nederland.

Minder buitenlanders, minder belasting, minder regels om burgers te beschermen voor inhalige zakenlui, minder natuurklimaat. Meer vestigingsklimaat, meer soldaten, meer vliegtuigen, meer asfalt, meer leuke herinneringen aan zwarte bladzijden uit vaderlandse geschiedenis, nóg meer nazistische uitingen op social-media. Wél BitCoin, maar geen gereguleerde ‘Europese Blockchain-munt’ Om maar even een greep uit de standpunten te doen. Staan er dan echt alleen maar dingen die wij bij kiespijn stom vinden in het programma? Nee hoor. Ze willen ook de monopolistische macht van de tech-reuzen inperken en handel in data van burgers beperken en zijn voor een beter openbaar vervoer.

TL;DR Simplistisch rechts populisme voor de ‘als ik het maar goed heb’-generatie.

BVNL

De andere FvD-dissidenten club die vandaag aan bod komt heet letterlijk BVNL, kort voor Belang van Nederland. “Ze beschrijven zichzelf als volgt; wij omarmen de goede kanten van barmhartig kapitalisme.” Iedereen die dus serieus denkt dat BVNL opkomt voor Nederlandse burgers en niet alleen maar bezig is de Belangen Van Nederlandse Ondernemers is dus een complete idioot. Dan hebben we dat maar alvast gezegd. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je er van overtuigd bent dat als je alles ‘aan de markt overlaat’ de wereld een betere plek wordt, en jij leeft in een soort illusie waarin jij ineens op magische wijze tot deze rijke elite zal behoren, maar daar hebben wij een hard hoofd in.

Wybren van Haga is nog steeds een fel tegenstander van nieuwe coronamaatregelen.

Voor een (te) groot deel van de Nederlandse stemgerechtigden is het helaas al genoeg als je roept ‘alles is de schuld van de buitenlanders!’ Een standpunt als ‘grenzen dicht!’ is dan ook makkelijk scoren. Het standpunt ‘Criminaliteit keihard aanpakken’, ook waanzinnig populair bij de one-liner-kiezers, focust zich vooral op de dagelijkse zichtbare boeven en niet op grote chemische bedrijven die illegaal afval lozen omdat dat nu eenmaal goedkoper is. Volgens BVNL los je crises op door het gewoon geen crisis meer te noemen. Alles wat geen weiland is moet worden geasfalteerd en niet alleen vliegveld Lelystad moet zo snel mogelijk open, maar ook andere vluchthavens moeten uitbreiden. De wooncrisis komt ruimschoots aan bod, maar wel vooral belicht uit het perspectief van de pandjesbaas. Ze roeptoeteren verder ook nog iets iets over trots zijn op de Nederlandse geschiedenis en over excuses maken aan Molukkers, Papua, en voormalig Nederlands-Indië…

TL;DR Als het aan BVNL ligt krijg je alleen een stemformulier als je je inschrijft bij de KVK.

Denk

Over Denk kun je hele epistels schrijven wat betreft eventuele connecties met al dan niet Turkse dictators. Iedereen kent die verhalen inmiddels wel, en het valt niet te ontkennen dat Denk is ontstaan vanuit de Islamitische gemeenschap in Nederland. Eigenlijk is Denk de enige politieke partij die out loud en proud achter Palestina staat en een uitspraak, die bijna de lijfspreuk is van een terroristische organisatie, werd door de lijsttrekker hardop uitgesproken in het spreekgestoelte van de Kamer. (Die kamer waarvoor we gaan stemmen dan hè.)

Stephan van Baarle vindt dat iedereen gelijk is, behalve als je anders bent.

‘Erkenning van diversiteit en bestrijding van racisme’ kopt het partijprogramma met telegraaf-letters op bladzijde 21 van het denk-verkiezingsprogramma. Een heel lap tekst over gelijkheid en het aanpakken van racisme en discriminatie volgt, ook willen zij geweld tegen oa. LHBTI’ers strafbaar stellen. De helft van de volgende pagina is gereserveerd voor het pleiten tegen ‘regenboogdwang’, want je moet kinderen wel beschermen voor dit soort praktijken. Enkele bladzijden verderop schiet men zichzelf enorm in de voet door te zeggen dat haatzaaiende partijen verboden moeten worden. Het woningtekort moet kennelijk opgelost door de mensen met hogere inkomens meer huur te laten betalen, zodat ze… geen geld overhouden voor een verhuizing en dus in hun starterswoningen blijven of zo? Verder staat het verkiezingsprogramma vol met allerlei punten die zijn samen te vatten als ‘Zorgen voor elkaar en de moedertje Aarde’, maar ook de VVD’ers worden verleid door het pleiten van een maximum snelheid van liefst 140 keiharde kilometertjes per uur. Vol met tegenstellingen dus.

TL;DR Bijna meer tegenstrijdigheden in het verkiezingsprogramma dan de bijbel en koran bij elkaar.

Door Jaap

Eén gedachte over “De Kanshebbers”

Reacties zijn gesloten.