In 2012 riep Rutte “Doe zelf normaal!”, in 2017 was het “Pleur op!”. De spierballentaal waarmee de man (die altijd om de hoek een fiets en half opgegeten appel klaar heeft staan) dit jaar zijn campagne startte was: “Het is losgeslagen tuig!”. En nee, hij had het niet over de belastingdienst en de Ruttedoctrine. Maar er was meer nieuws. Welkom bij het 2e Kiespijn weekoverzicht!

Kabinet zwicht voor KLMdoctrine

Om ervoor te zorgen dat de continue toestroom van nieuwe virusmutaties niet stil komt te liggen, heeft VVD’er en minister van infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen KLM toestemming gegeven hun personeel geen sneltesten plicht op te leggen. Dit om ervoor te zorgen dat besmet personeel niet in het buitenland hoeft achter te blijven en lange afstandsvluchten mogelijk blijven.

Eerder deze week kreeg KLM het al voor elkaar mensen die van en naar het buitenland reizen een vrijwaring te geven van de avondklok.

Bij Kiespijn organiseren wij dit weekend het ‘stem-je-rot-festival’ (geheime locatie: NB: 52°19′, OL: 4°46′). Wij zij op de hoogte van het feit dat feesten, festivals en evenementen verboden zijn maar verwachten geen problemen zolang mensen de party massaal en enkel tijdens de avondklok bezoeken.

Sfeerimpressie KLM 2022

Beroepsracisten pakken kans.

Haters gonna hate, hate, hate, hate

De prorailauto in Eindhoven was nog niet geblust of Neerlands persoonlijke Trumpies; Geertje W. & Thierry B. klommen alweer in hun twitterfeed.

Het coronatuig dat de straten onveilig maakte waren natuurlijk blah, blah, blah, je kent hun haatgespui inmiddels wel (zie afbeelding) en de rellen hadden uiteraard niks te maken met hun opruiende berichten of speeches op viruswappie bijeenkomsten.

Kiespijn is benieuwd wat u, de lezer denkt. Worden Geertje W. & Thierry B. voor of na de bestorming van de eerste danwel tweede kamer van sociale media verbannen wegens het verspreiden van stront?

Hugo praat poep

Over uitwerpselen gesproken. Er kwamen ook weer de nodige bruine, dampende exemplaren uit de mond van CDA’er en demissionair minister Hugo de Jonge. Beter bekend als de clown met de veel te dure clownschoenen. Echt, ik bedoel welke clown verdient genoeg om schoenen van meer dan 200 euri af te tikken? Laat ze bij de belastingdienst clowns maar eens etnisch gaan profileren want daar gaat echt even iets goed fout. Maar goed, De Jonge dus.

In de kamer moest hij verantwoording afleggen over het datalekken bij de GGD. Cybercriminelen bleken daar vrij makkelijk BSN, etc, van medewerkers te kunnen kopen. De Volkskrant liet privacy- en dataexperts de uitspraken van De Jonge analyseren en, verrassing! Net als bij zijn uitspraken over coronatesten en vaccinatieplannen had Hugo de avondklok horen luiden maar wist hij niet waar de klepel hing. Alles wat De Jonge zei was pertinent onwaar.

Hugo toont Kiespijn zijn nieuwe pattas

De experts verbaasden zich sowieso over het feit dat GGD’s na een uitslag gegevens bewaren. De systemen blijken erop gebouwd dat zoveel mogelijk mensen, zo makkelijk mogelijk bij zoveel mogelijk data kunnen. In die zin lijken de GGD systemen wel een beetje op online shoppen, alles binnen handbereik, slechts een muisklik tussen jou en kekke schoenen.

Eerste kamer zegt ‘ja’ tegen referenda

De Eerste Kamer heeft de initiatiefwet ‘bindend correctief referendum’ van de SP’er Ronald van Raak aangenomen. 39 senatoren stemden voor en 36 tegen. De wet biedt burgers in de toekomst de mogelijkheid om wetten die al door de Eerste en Tweede Kamer zijn aangenomen tegen te houden. Dat lijkt een mooie stap voor de democratie maar er zit natuurlijk een dikke adder onder het gras/ slang in het paradijs.

Die adder heet Stieneke van der Graaf. Zij zorgde ervoor dat de tweede kamer met de wet instemde mits er ‘een derde van alle kiesgerechtigden ‘nee’ moet stemmen tijdens het referendum’. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal kiesgerechtigden in Nederland ruim 13 miljoen. Dat houdt in dat in totaal ten minste 4,3 miljoen mensen ‘nee’ moeten stemmen. Afhankelijk van het type verkiezing ligt de opkomst normaal gesproken rond de 80% (10,4 miljoen mensen) en 40% (5,2 miljoen mensen). Kortom voldoende mensen naar de stembus krijgen om een wet tegen te houden gaat veel gelobby kosten.

De drempel was voor PVDA en een groot deel van GroenLinks dan ook de reden om tegen de initiatiefwet te stemmen. De regeringspartijen VVD en CDA en de SGP zagen al helemaal niets in de wet. Ook niet toen deze in de tweede kamer voorbij kwam.

Politiekdier Stieneke van der Graaf is volgens biologen een adder.