Is er veel veranderd sinds onze laatste eindstreep? Sigrid Kaag toonde geen nieuw leiderschap, Pieter Omtzigt gedraagt zich nobel maar stemt over het algemeen hetzelfde als het CDA, GroenLinks en de PVDA zijn nog steeds niet gefuseerd in een grotere neoliberale partij links van de VVD, en Mark Rutte? Die is vooral nog steeds heel erg Mark Rutte. Keigaaf. Kortom; tijd voor nieuwe verkiezingen! Op de val van Rutte IV moeten we echter nog even wachten en dat is voor de lokale democratie misschien maar goed ook.

De komende zes á zeven weken staat Kiespijn namelijk in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Van de 345 Nederlandse gemeentes gaan er 14, 15 & 16 maart maar liefst 341 naar het stemhokje om nieuwe vertegenwoordigers te kiezen. Vier gemeenten (Maashorst, Land van Cuijk, Dijk en Waard & Purmerend) stemden wegens gemeentelijke herindelingen al op 24 november 2021 en doen dit jaar dus niet mee aan het feest der democratie. Opvallend is dat in de meeste herindelingsgemeenten lokale partijen met vlag en wimpel de verkiezingen wonnen (Jong Maashorst, Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij (DOP) & Stadspartij-Beemster Polder Partij boekten glorieuze overwinningen) enkel in Land van Cuijk werd het CDA de grootste. Maar ja, die staan er in de landelijke peilingen inmiddels zo slecht voor dat het eerder een uit de kluiten gewassen lokale partij lijkt.

Loek’s band vierde de herindeling van Dijk en Waard met een bijpassend lied. Hadden alle gemeenten maar zo een chansonnier die de liefde voor de woonplaats bezingt.

Lokale partijen zal een van de dingen zijn waar wij ons de komende weken op gaan focussen. Daarnaast verdiept Jaap zich in de wereld van de lokale lijstduwers en zal Jan vanaf de zijlijn kijken wat de landelijke politici allemaal voor een onzin uitkramen over de lokale verkiezingen. De NSDAP van Thiery B. en zijn lokale kopstukken lijken hier alvast een mooie prooi voor. Hun hele lokale campagne is, net als de landelijke vorig jaar, gericht op het beleid rondom het bestrijden van een pandemie. Ook kijken we naar welke taken de gemeenten er de afgelopen jaren allemaal bij heeft gekregen en waar de lokale verkiezingen dus wel over zouden moeten gaan.

Terug van nooit weg geweest zijn onze vaste rubrieken. Verwacht dus iedere vrijdag een weekoverzicht en scherpe analyses van diverse lokale campagnevideo’s. Ook krijgen we dit jaar weer versterking van Jacob en Pauline en hopen we weer een aantal fraaie gastbijdrages te plaatsen. Weg is het liveblog, want tja, die lazen waarschijnlijk enkel wij en zo zijn er aantal goede grappen verloren gegaan.

Tot slot is het voor ons uiteraard onmogelijk alle partijen en programma’s te bespreken. We hopen de komende weken dan ook de mooiste, grappigste en vreemdste hieruit te pikken maar bovenal ook een overkoepelend verhaal te vertellen en op deze manier de combinatie van inhoud, scherpe satire en gewoon domme grappen te kunnen bieden die u, de lezer kiezer, sinds 2017 (trouwe fans!) van ons gewend bent.

Veel leesplezier de komende tijd en geniet van de malle fratsen van onze politici. Zoals Land van Cuijk fractievoorzitter Albrecht die, al met volle teugen genietend, de campagneflyers in een melkbus gooit.

-xxx-
Maashorst bleek in 2021 de enige gemeente in Nederland waar de jeugd echt de toekomst heeft.