“Dames en heren, welkom! Het is een bijzondere avond het is 2-2-22 dat is al leuk! En het is de laatste raadsontmoeting van deze raad. Voor de kijkers thuis; we zitten nog steeds in de coronaregels.” zegt Peter Kraak, de griffier van de gemeente Renkum in de livestream van de gemeenteraad. Al vrij snel wordt Peter onderbroken door mevrouw Jansen van de lokale GroenLinks afdeling. Er zouden sprekers op de agenda missen. Of het vaker zo gaat is niet bekend, maar mocht het zo zijn is Kiespijn live aanwezig bij een nu al memorabele avond.

Mevrouw Jansen stelt zich voor.

Mevrouw Jansen gaat akkoord met het voorstel van de voorzitter. De sprekers zouden wel aanwezig zijn maar met haar goedkeuring stellen zij zich voor wanneer zij gaan spreken. Hiermee is het 1e agendapunt, het vaststellen van de agenda, afgevinkt. Ook punt twee is snel klaar. Inbreng vanuit een burgerspreker. Er heeft zich niemand gemeld.

Punt drie is de presentatie van de plannen voor een ecowijk in Oosterbeek. Na wat geklets over op anderhalve meter zitten en liever staand presenteren begint de presentatie, met toestemming van Peter, staand achter een lessenaar.

Uiteraard heeft de VVD vragen. ‘Eigen Renkummers eerst is de strekking’ van de vrager. Ecowijk prima, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat er ranstedeling komen wonen. De VVDer van dienst is Jan Streefkerk. Een controversiële man in de lokale politiek. Twee jaar geleden vertrok hij met zetel en al bij de lokale partij GemeenteBelangen. Na een tijdje solo (als de Fractie Streefkerk) in de raad gezeten te hebben heeft hij zich aangesloten bij de VVD. GemeenteBelangen werd in 2018 de tweede partij van Renkum. Streefkerk werd op het laatste moment toegevoegd op plek 20 van de kieslijst. Hij behaalde 184 voorkeursstemmen, en kwam daarmee nipt in de raad. GemeenteBelangen gaat sinds de zetelroof door met drie in plaats van vier zetels. ,,Formeel kan dat. Het is echter een morele keuze om op basis van 6 procent van de stemmen 25 procent van de zetels mee te pakken.” aldus toenmalig GemeenteBelangen collega van Benthem in De Gelderlander.

Velthuizen (GemeenteBelangen): “Ik vond het een mooie presentatie, ik kon het een keer goed volgen.”

Het volgende agendapunt is de behandeling van een brief over dementie in de gemeente. D66 wilt weten wat er gedaan wordt om een dementievriendelijke gemeente te zijn. “Een mevrouw kon bij de The Phone House niet weten waar het gaatje was. Ze hield haar pas boven en onder.” aldus de inbrengster. Een specialist ouderengeneeskunde praat de raad bij over dementie. 2,7% van de inwoners van de gemeente Renkum heeft dementie. Dit zijn maar liefst rond de 840 mensen die half maart zomaar kunnen vergeten te stemmen! Na een half uur besluit iemand te vragen wat het eigenlijk inhoudt ‘een dementievriendelijke gemeente’. Om 22uur00 is agendapunt vier, na een uur babbelen, nog steeds niet afgewerkt maar houdt uw verslaggever het voor gezien. Gemeenteraadswerk is hard werk. Tot in de late uurtjes en in tegenstelling tot de Tweede Kamer vrij van oneliners die later gebruikt kunnen worden in YouTubevideo’s van de partij. Dat is ergens ook verfrissend want daardoor lijkt de lokale politiek een stuk minder om ego’s en aanzien te gaan. Op een zetelroofje na dan.