Als er de afgelopen week in het gemeenteraadnieuws één ding opviel is het wel het gebrek er aan. Menig raad hield de laatste reguliere vergadering van hun ambtstermijn 2018-2022 waardoor, behalve wat online uitnodigingen versturen naar de eigen achterban, er nog weinig campagne werd gevoerd. KiesPijn zou echter KiesPijn niet zijn als we niet heel hard ons best deden om toch een mooi overzichtje in elkaar te zetten. Bij deze de eerste van een nieuwe reeks weekoverzichten.

Indebuurt en toch ver weg.

De online lokale media nieuwssite DPGmedia advertentiefolder Indebuurt maakte zich er de afgelopen week wel heel makkelijk vanaf.

Op diverse van hun “lokale” pagina’s copy-paste zij hetzelfde berichtje met telkens een net iets andere kop. ‘Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in (vul random gemeente in): dit moet je weten.’ Wat volgt zijn acht korte tekstjes waarvan er zeven in iedere gemeente precies hetzelfde zijn. De tekst die wel afwijkt per gemeente is “Wat speelt er in de gemeente”, maar deze teksten zijn echter zo lui samen gesteld dat de strekking in iedere gemeente neerkomt op; A: woningtekort, B: de slogans van 3 a 4 lokale afdelingen van landelijke partijen of C: de programma’s zijn in uw gemeente nog niet bekend.

Nee als het landelijk overkoepelende gratis aftreksel van het Algemeen Dagblad een ding duidelijk maakt is het wel dat je voor goede verslaglegging van lokale politiek niet bij landelijke media moet zijn.

Indebuurt is op zoveel plekken aanwezig dat globalisme nooit ver weg voelt.

Katwijk doet het voor.

Op lokaal niveau geeft RTV Katwijk het goede voorbeeld. Terwijl de kieslijsten vandaag pas officieel door de kiesraad goedgekeurd worden begonnen zij afgelopen woensdag al met een wekelijks terugkerende talkshow waarin de studentiekoze Marc en Teuntje, een vrouw die je direct achter de tap van een oudhollandse kroeg ziet staan, praten met lokale politici. In de eerste aflevering krijgen alle lijsttrekkers de ruimte zich voor te stellen. Echt veel te kiezen lijken ze in Katwijk niet te hebben want alle lijsstrekkers presenteren zich als ‘de partij die wilt bouwen, bouwen, bouwe! Betaalbaar en voor iedereen’. Alle? Nou nee. Gek genoeg is niet Jezus Leeft Katwijk, maar de lokale SGP het buitenbeentje met de opmerking: “Hoopvol samenleven is voor ons ook bouwen aan een dak boven je hoofd voor iedereen, maar dat doen we niet zelf, dat doen we biddend”.

Ook in Stichtse Vecht, Delft en Nijmegen gaan lokale media in diverse gradaties verdiepend te werk. Delft heeft een wekelijkse stelling voor alle partijen in hun ‘Krant op zondag’. De eerste stelling gaat godzijdank niet over bouwen maar over meer investeren in cultuur. Ook daar is iedereen het wel over eens. Nijmegen en Stichtse Vecht informeren hun bewoners met podcasts. In Stichtse Vecht staat de eerste aflevering online, in Nijmegen bewijst Ien de Podcast zich als een blijvertje en telt inmiddels 43 afleveringen.

Tot slot.

I&O Research dook in het stemgedrag van de gemeenteraad kiezer. Behalve het verplichte glazenbol kijken over de uitslag (winst voor lokale partijen) keken zij naar wat kiezers eigenlijk belangrijke onderwerpen vinden. Net als vier jaar geleden (iemand heeft ergens dus flink veel poep in zijn oren gehad) staat betaalbaar wonen bovenaan. Veiligheid, criminaliteit en openbare orde is flink gezakt in percentage maar staat nog steeds op een tweede plek. Twee onderwerpen waar we de komende tijd op KiesPijn nog eens dieper in zullen duiken.

In steeds meer gemeenten kunnen ouderen de pot op. (Bron: I&O Research)