Terwijl Rutte landelijk werd uitgelachen om zijn oproep tot meer verbroedering. Vladimir Putin het de geopolitieke veld opschudde met zijn inval in de Oekraïne en Femke Halsema via Instagram reageerde op de gijzeling in haar hoofdstad. Blijkbaar niet belangrijk genoeg om haar vakantie voor af te breken. Vond Lilian Marijnissen het wel een goed idee om de onderlinge beef op links wat verder op te schroeven, vonden de Jaknikkers21 een gezamenlijke vijand, was er verwarring in Lingewaard en zoekt Ooststellingwerf een oplossing voor mensen die niet goed bij hun hoofd zijn. Lees je mee?

Oh Oh Ooststellingwerf

Ook in Friesland beginnen de gemeenteraadsverkiezingen op stoom te komen. In de gemeente Ooststellingwerf kondigde ze onlangs de drie belangrijkste verkiezingsthema’s aan. Twee van die thema’s lijken elkaar op te lossen. Namelijk het woning tekort en de krimp van het aantal inwoners. Gewoon even uitzitten dus. Het derde probleem draait volgens Omroep Fryslan om, we quoten: “meldingen over personen die niet goed bij hun hoofd zijn.”

Maar liefst 558 meldingen omtrent verwarde personen kwamen er in 2021 binnen. Ter vergelijking; Oostellingwerf heeft 25.464 inwoners. Dat is 1 op de 45 bewoners die te maken krijgt met onbegrepen gedrag. In Amsterdam (9079 meldingen op 821.752 inwoners) ligt dit op 1 op de 90 bewoners. De lokale politie kan echter niet uitsluiten dat er dubbele meldingen zijn binnen gekomen. Tja de politie en cijfers. CDA Christenunie en D66 zetten in ieder geval in op betere begeleiding.

Oostellingwerf ligt links van Westeros

Antiwoke21

Wie ook wel betere begeleiding had kunnen gebruiken is Joost Eerdmans. Afgelopen zondag hielt zijn partij JA21 een antiwokefestival. Eerdmans wil zijn partij namelijk presenteren als de enige echte partij die aan identiteitspolitiek voor de geslachtofferde witte man doet. Woningnood? Fuck die shit! Genderneutrale toiletten dat is pas echt een probleem! Armoedebestrijding? Wat dacht je van cancelculturebestrijding! Al met al had de bijeenkomst iets treurigs en engs tegelijk. Een zaal vol witte, goedverdienende mensen die zeggen het vrije woord te verdedigen door het vrije woord van minderheden af te pakken. Wie buiten Amsterdam woont en bang is voor meningen die je niet aanstaan heeft pech. JA21 doet deze verkiezingen enkel mee in de hoofdstad.

Annabel Nanninga begaafd achtergrondzangeres van de Joostiband
Artist impression: kat in het nauw

Lilian zoekt kluts

In een wanhoopsdaad het afbrokkelende huis van de SP te redden (SP doet dit jaar mee in 86 gemeenten tegenover 110 in 2018) maakte Lilian Marijnissen afgelopen week rare sprongen. Lonen zouden niet verder stijgen door de toestroom van arbeidsmigranten. Andere linkse partijen zouden hier blind voor zijn en daardoor ‘elitair links’. Elitair links de schuld geven van vijftig jaar rechts en midden beleid… top Lilian. Nog meer verdeeldheid onder links zaaien door als verkiezingsstunt met opvattingen van radicaal rechts rond te gaan lopen.

Op de radio kreeg Marijnissen de kans haar uitspraken te nuanceren. “We moeten de lonen niet overlaten aan de markt en de werkgevers. Een socialist wil de markt reguleren.” Oké met elitair bedoeld ze dus de neoliberale linkse politiek. Zeg dat dan en gooi je eigen glazen niet in door naar de arbeidsmigranten in plaats van het systeem dat hier verantwoordelijk voor is te wijzen.

Elitair Lingewaard

Leuk ideetje van de lokale PVDA, een lokale variant op de stemmentracker. Inzicht voor de kiezer in hoe de partijen hebben gestemd i.p.v. wat zij beloven. Klein probleempje; de opzet van het ding is zo ingewikkeld dat politicologen van de Radboud Universiteit verwachten dat de meeste kiezers er niet mee uit de voeten kunnen. De kieswijzer gebruikte 1op1 teksten uit moties en adementen ““Deze stukken zijn eigenlijk niet bedoeld als communicatie naar de burger. Ze zijn bedoeld om de bestuurlijke en ambtelijke molens aan het werk te zetten. Je moet aardig gestudeerd hebben om het te begrijpen.” Wie zelf eens de meestemwijzer wil proberen te maken verwijzen we graag door naar deze link. De rest van onze lezers raden we verkiezingsvideo van de PVDA Lingewaard aan.