De campagnes zijn op stoom. RTV Connect, het voormalige Stadsomroep Arnhem, ontpopt zich als een waardige concurrent voor Ongehoord Nederland. Van de 13 video’s over de verkiezingen die zij de afgelopen maand plaatsten waren er maar liefst vijf spreekbuisvideo’s van de NSDAP. Ook Volt mocht twee keer een zegje doen. Alle andere partijen staan tot nu toe nog nul. Heftig want de zender richt zich niet alleen op Arnhem maar ook op vijf andere gemeenten waar beide partijen niet meedoen. Werkelijk waar ongehoord. Maar er was meer..

Welkom in Rellendoorn

De week begon natuurlijk met het relletje in Hellendoorn. Aldaar bewees de VVD wederom grotendeels los te staan van de samenleving en zorgde hun poster (de tekst gaan wij hier niet herhalen) voor ophef. Ook op hun site en in het verkiezingsprogramma werd de participatiewet uitkering meerdere malen vergeleken met een hangmat.

Niet alleen andere politici en burgers reageerden verbolgen, ook de directeur van een woningbouwvereniging nam het op voor mensen met een participatieuitkering. De VVD reageerde op twitter met: “Deze uiting was niet onze bedoeling. We hebben met deze slogan mensen gekwetst en daar bieden wij onze oprechte excuses voor aan. De poster wordt zo snel mogelijk verwijderd.” Zelf hopen wij snel de VVD te verwijderen. Zo een vorm van politieke uiting kan nooit de bedoeling zijn.

De betreffende poster met de tekst: Een VVDer is een slappe hanglul

“Vrouwen, waar zijn jullie???

In Overijssel trokken afgelopen week fractievoorzitters Sonja Paauw (D66 Zwolle) en Patricia Pol (Forum voor Rechts (ja dat is echt een partij in Almelo ja)) aan de bel. Slechts een op de drie mensen op de kieslijst is vrouw en in slechts zeven van de ruim 340 Nederlandse gemeenten is de meerderheid van de raadsleden een vrouw. Het gaat hierbij om Amsterdam, Dijk en Waard, Wageningen, Baarle-Nassau, Schiermonnikoog, Zoeterwoude, en Blaricum. En dat is raar. Op 1 januari 2020 telde Nederland 8.648.031 mannen en 8.759.554 vrouwen. Dat betekent dat er 99 mannen op elke 100 vrouwen zijn. Patricia Pol tegenover RTV Oost: “Bij mijn kieslijst (bestaande uit enkel vrouwen – red.) werd gelijk de kwaliteit van de kandidaten ter discussie gesteld, dat zou bij mannen nooit gebeuren. Daarom moet je vrouwen gewoon actief benaderen en duidelijk maken dat je hun kwaliteiten waardeert.” Bij Kiespijn zijn we voorstander van meer vrouwen in de politiek, al hebben wij onze twijfels bij de methode van Pol. De laatste keer dat een politicus van een partij met Forum in de naam zei dat je actief vrouwen moet benaderen en hun kwaliteiten moet benadrukken bleek het toch vooral op een aanrandmanier over baren en afwassen te gaan.

Ook dit jaar zoekt klimaatmisdadiger Yvonne J. weer een aantal vrouwen voor Overijsselse boeren.
Een teleurgestelde kiezer belt in alle rust met zijn gemeente.

En dan nog even dit.

Bereid u voor om teleurgesteld te worden. Uit onderzoek van I&O research en organisatieadviesbureau Berenschot (geen familie van de Berenboot) blijkt dat gemeenten nauwelijks aan de verwachtingen van kiezers kunnen voldoen. Groot deel van de oorzaak ligt bij de verwachtingen over de gemeentelijke financiën. Kiezers denken vaak dat de gemeente dit allemaal zelf bepaald.  In werkelijkheid krijgen de gemeenten, naast geld voor specifieke taken, 51 procent van hun inkomsten van het Rijk en zitten hier ook verplichtingen aan vast. Correspondent van De Correspondent Marc Chavannes schreef er een mooi stuk over en schat in dat 70% van de taken van een gemeente beleid van rijksoverheid is. Beleid waar zij zelf niks over hebben te zeggen. Denk woensdag dus goed na over die andere 30% terwijl u een cirkeltje rood kleurt. Dat scheelt weer Kiespijn.

Ook Lubach schonk aandacht aan de taken en tekorten bij gemeenten.