De kop is er af! De stembussen zijn gesloten. Tenminste, voor vandaag, want morgen gaan ze gewoon weer open. Nog steeds niet allemaal, want dit blijven natuurlijk wat extra dagen om de drukte tegen te gaan door ‘die pandemie’. Ook morgen zijn er ‘slechts’ 1700 van de 8800 lokalen open. Woensdag wordt het pas echt feest. Hoe dan ook; De eerste dag van de verkiezingen zit er op; een samenvatting!

Om 6:00 vanmorgen ging de eerste stembus open. Het lokaal op het station van Harderwijk had de primeur om de eerste stem in de bus te mogen verwelkomen. Nog 16,6 miljoen te gaan na deze! Gemiste kans op een exitpoll als je het ons vraagt. We zijn erg benieuwd wie er voor een ‘Stop the Count’ mars geweest zou zijn op dat moment. Wat gebeurde er op een paar vernielde verkiezingsposters in onder andere Nijmegen, Zwijndrecht, en Venlo nog meer?

Mongolen en vluchtelingen bezetten de stembureaus!

Ludo overkomt gruwelijk ongeluk in GTST
Ter info, we hebben het dus over Meerkerk, niet over Meerdijk, waar deze man ongetwijfeld de lijsttrekker zou zijn van de lokale gemeentebelangen

De Russische oligarchen beïnvloeden ook in Nederland de verkiezingen. Misschien niet helemaal zoals ze bedacht hadden, maar toch. In Meerkerk dient een voormalig gemeentehuis zowel als stemlokaal als noodopvang voor gevluchte Oekraïners. Onze sterreporter werkt alvast aan een long-read over waarom er bij dit specifieke stembureau uiteindelijk geen enkele stem is uitgebracht op de PVV en NSDAP.

Stichting Prokkel heeft voor de verstandelijk beperkten een leuk stukje participatie bedacht; ze mogen helpen bij de stemlokalen, want zo worden ze ook eens betrokken bij het democratisch proces. De drempel om verstandelijk beperkt geworden te vonden is niet heel hoog overigens bij stichting Prokkel, ze reppen over liefst 1 miljoen ‘beperkten’ in Nederland. Dat is dus meer dan 5% van de bevolking. We hoeven dus niet bang te zijn dat er stembiljetten ongeldig verklaard worden door excessief lekken van speeksel tijdens het tellen.

Stembusje komt zo!

In Weert hebben ze een mobiel stembureau. Oftewel een stembus. De bus rijdt de gemeente door en stopt op publieke plekken, denk aan pleinen en zo, om het de inwoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun stem uit te brengen. En met succes, de opkomst is tegen het middaguur al hoger dan verwacht. Lekker bezig Weert!

Stemmen beïnvloeden

Coureur Jan Lammers en een naamloze burgemeester zullen hier ongetwijfeld op een lokale partij gestemd hebben die fel tegen de formule-1 races is.

In Zandvoort kan je stemmen op een wel heel bijzondere plek. Namelijk; de Red Bull Lounge op het racecircuit. Heerlijk genieten van dat fraaie kleurenschema van dat bekende energiedrankje, terwijl je genietend van de geur van rubberen bandjes die maar 30 minuutjes mee gaan lekker kan stemmen tegen de klimaatdrammers. We zijn erg benieuwd naar het stemgedrag op deze locatie.

Door Jaap