In maar liefst 34 gemeenten doet er een partij mee met de naam Gemeentebelangen. Tenminste, volgens Wikipedia. Tijdens ons onderzoek bleken het er een stuk meer te zijn. Godzijdank gebruiken we de Wiki enkel als bron voor onzin artikelen zoals deze; waarin we doodserieus kijken naar de overeenkomsten tussen de 34 Gemeentebelangen. Kortom: Hoe zou Gemeentebelangen eruit zien als zij een landelijke overkoepelende partij was?

Het logo

Wat meteen opviel bij het bezoeken van 34 websites was het kleurgebruik. Zo een beetje alle partijen maken gebruik van de combinatie geel-zwart of blauw-groen. We hadden graag gezegd dat de groenere dorpen voor blauw-groen hadden gekozen en de verstedelijkte gebieden voor geel-zwart maar een duidelijke lijn zat er niet in het kleurgebruik. Basiskleur rood kwam op geen enkele site voor. Wel was er ergens een clubje in het oranje. Het logo van een landelijke versie zal dus geel-zwart-blauw-groen moeten zijn en bestaan uit afkortingen. Wat dat doen ze ook bijna allemaal. Gemeentebelangen wordt bijna standaard GB, gevolgd door de naam of eerste letter van de betreffende gemeente.

Het landelijke logo zal dus bestaan uit de inspiratieloze bedoeling: GBNL. Als de letters vergezeld moeten worden door een sierlijke krul of de silhouet van een bos, stad, of molen lijkt logisch maar omdat Gemeentebelangen altijd claimt te staan voor alle inwoners willen we niemand tegen de borst stoten en kiezen we dus enkel voor een simpele lijn. Recht door zee. Of zoiets.

Eli, de nummer 10 van Gemeentebelangen Ede vond het een goed plan om met een blik bier in de hand op de website te staan.

De speerpunten

Het was even flink turven maar uiteindelijk zijn dit de tien meest genoemde speerpunten van de 34 Gemeentebelangen. Vanzelfsprekend dus ook de speerpunten van de landelijke partij.

  1. Ieder dorp krijgt of behoudt zijn eigen sportvoorziening (ook zwembaden blijven open!)
  2. Genoeg betaalbare huizen voor starters en ouderen.
  3. We behouden en stimuleren een sterk MKB, het hart van onze economie.
  4. We gaan voor duurzaam en doen mee aan de energietransitie.
  5. Meer burgerparticipatie! Ook in besluitvorming!
  6. We zetten in op veiligheid. Iedereen moet veilig kunnen wonen en leven.
  7. Bereikbaarheid en het behouden van goede wegen is van groot belang.
  8. Meer groen in onze gemeenten!
  9. We investeren in het sociale vangnet. Iedereen moet mee kunnen doen.
  10. We streven naar een inclusieve samenleven met de focus op ouderzorg.

Wat betreft wel niet fuseren met buurtgemeenten lopen de meningen van de Gemeentebelangen sterk uit een. Gelukkig is er nog geen sprake van om Nederland te laten fuseren met België, Duitsland, of Rusland en kunnen we dit vraagstuk dus negeren.

De lijsttrekker

De lijsttrekker is (verrassing!) een witte man van 56 en een half jaar oud (hier schreven we eerder kort over). De meest voorkomende namen onder de lijsttrekkers van de 34 partijen waren Henk en Jan (beide twee maal). Onze lijsttrekker heeft dus Henk-Jan. Om er achter te komen hoe hij er uit ziet gooide we de gezichten van alle lijsttrekkers in een facemerger. Zie hieronder het resultaat.

Feitje: Merge het gezicht van GB Pijnacker met die van GB Purmerend en je krijgt René Froger!

Dat was ‘m. Voor deze verkiezingen heeft u er misschien weinig aan. GBNL focust zich immers op Nederland, maar mocht u 56 zijn, Henk-Jan heten, een bril dragen, hele dunne lipjes hebben en waarschijnlijk iets met het lokale MKB van doen hebben. Schroom u dan niet. Kopieer bovenstaande speerpunten en wie weet verovert u in 2025 een zeteltje in de Tweede Kamer!