Het heeft even geduurd maar met nog een kleine week tot de verkiezingen komen de provinciale campagnes op stoom. Er zijn diverse debatten geweest tussen lokale kopstukken en thema-avonden rondom waterschappen. Het Algemeen Dagblad heeft inmiddels factcheckers ingeschakeld en Trouw een heus liveblog en een goed circus is natuurlijk niet compleet zonder liveblog.

De kiezer heeft gekozen!

Een superverwarrende kop in Trouw de afgelopen week. ‘De kiezer heeft gekozen!’ kopte de krant. Even dachten wij in slaap te zijn gevallen als in beer in winterslaap na een zomer vol cocaïne. Maar nee, we hebben de verkiezingen niet over het hoofd gezien. Het bericht ging over de keuze in verkiezingsthema’s en wat bleek… Het geneuzel met de boertjes en een fictieve woke culture war interesseert de meeste kiezers geen zier. Nee, de top drie van verkiezingthema’s zijn… DRUMROLL… 3. Natuur & Milieu, 2. Energie & 1. Woningen. In een Utopie zou nu iedere avond op televisie gevuld zijn met provinciale lijsttrekkers die hun visie op type huizen en wijken uiteenzetten, maar nee. Laten we nog ergens een trekker naar binnen rijden en schreeuwen dat onze kinderen gay gemaakt worden. Beter voor de kijkcijfers.

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him. And power was given unto them over the fourth part of the earth, to kill with sword, and with hunger, and with death, and with the beasts of the earth.

KINDEREN DE BAAS!

In Friesland bestormen de jonge lijsttrekkers de kieslijsten. Terecht de politiek gaat immers nog steeds te veel over het behoud van de huidige macht in plaats van visies op de toekomst. Al moest de echt jonge politici Yara Tymts (17 jaar, vijfde op de lijst van de ChristenUnie in Friesland) van de kieslijst af. Yara is met haar ouders in 2014 uit De Krim gevlucht en weet tot op heden niet of zij in Nederland mag blijven. Volgens de IND is de Oekraïne namelijk een veilig land. Om op een kieslijst te mogen staan moet je minimaal 18 zijn of Nederlander. In Friesland moet de jeugd het nu hebben van de 28 jarige Edou Haamstra (PVDA) en de al even oude jonge Abel Kooistra (ex-PVV, nu BBB).

De eerste kamer anno 2023

Het grote uitsluitspel

Het is de manier om de kiezer aan je te binden op het moment dat je standpunten te veel op dat van andere partijen lijkt: Uitsluiten. Voor de verkiezingen alvast roepen met wie je AB-SO-LUUT NIET samen wilt gaan werken na de verkiezingen. Kies niet voor mij vanwege mijn idealen (die verkwansel ik toch) maar kies voor mij om wie ik uitsluit! Afgelopen week deden CDA, D66, en de BBB hun duit in het uitsluitzakje. De provinciale D66’s weigeren alvast samen te gaan werken met JA21, BBB & PVV. Landelijk reclamebureaumedewerkster en BBB frontvrouw Caroline van der Mestplas liet weten de VVD buiten te sluiten zolang Mark Rutte nog de onwetende leider uithangt. Wopke Hoekstra riep vervolgens weer op PVV & NSDAP uit te sluiten, dit tot grote ergernis van provinciale CDA’ers die willen straks vooral de keuze van de kiezer eer aan doen en niemand uitsluiten. Oud VVD-spindokter Henri Kruithof vind uitsluiten stom. Daarmee geef je je politieke opponent van tevoren veel te veel aandacht.

Giddie en Carolientje spreken af elkaar eens even lekker in te sluiten in een Lichtenvoorste stal, bij romantisch fakkellicht.