We kunnen er niet omheen; Nederland heeft massaal gekozen voor nog meer bestuurlijke onmogelijkheid. Hoe de BBB precies de grootste is geworden laat zich duiden en gebeurt dan ook volop. Onvrede zou de grootste oorzaak zijn. Maar er zijn meer oorzaken te noemen. Zo kon je in Kerkrade stemmen in een mobiel stemhok voortgetrokken door een tractor. De zogenaamde “stemmentrekker”. In Aalten kon je onder toeziend oog van een vriendelijke boerenfamilie stemmen in een vrachtwagen op hun erf en in Amsterdam had de nummer 2 van de BBB-lijst het klantenbestand van zijn paardenmanege gebruikt om alle relaties te mailen vooral op zijn partij te stemmen.

De Vlag

Bij veel boerenbedrijven kan de vlag uit. Maar hoe doe je dat als diezelfde vlag symbool is geworden van je protest. De buren van frontvrouw Carla Evers, lijsttrekker van de Overijsselse BBB, kwamen met de oplossing. Ter ere van de overwinning hadden ze speciaal voor Carla de vlag weer normaal opgehangen. Echt noaberschap en een heel mooi gebaar. Het gebaar heeft op meer plaatsen gevolg maar het kan nog even duren voordat echt alle vlaggen weer rechthangen. Het boeren vertrouwen kantelt makkelijker dan al die vlaggen.

Hendrik hangt alle 250 vlaggen rond zijn erf weer recht. “De koeien staan ondertussen op knappen maar die wachten maar even.”

Formeren kan je leren

Nu BBB in de meeste provincies de grootste is kunnen we rekenen op veel formatie ellende. En als je dan eenmaal een bestuur hebt gevormd moet je ook nog tot beleid zien te komen. Allemaal stappen die in een goed werkende democratie niet kunnen zonder het betere tafelgesprek oftewel; vergaderen! Voor de kersverse volksvertegenwoordigers hier nog even de belangrijkste punten op een rij:

https://www.youtube.com/watch?v=QlsxpLS4D7w
Als een enthousiaste MBO-student het in 5 stappen uit kan leggen kan vergaderen zo moeilijk niet zijn.

De loser eindelijk verliezer

En dan toch nog even aandacht voor de grootste winnaar van de verkiezingen van 2019 en grootste verliezer van 2023. Thierry kon niet meer doorgesnoven op zijn eigen overwinningsfeetje door de microfoon vragen of hij aan staat. Er was namelijk geen overwinning en hij is net vader en dan moet je verantwoord gedrag vertonen. Mede daardoor was het oersaai en liepen de kiezers niet alleen over naar een andere partij maar ook naar een ander feest.

Deze relatie bevestigd dat uitersten elkaar aantrekken. Toch hoopgevend voor het komende formatieproces.

Door Jan Gipman