Eerder legden we onze ogen al te luister bij partijen die volgens ons kansloos zijn (deel 1, deel 2). Vandaag wandelen we verder door Dierentuin De Kieslijst, en staan we even stil bij de vogels (haha, merel), de boomers, en de radicaal-linksen. Twee van hen hebben reeds het pluche ervaren, maar wij twijfelen flink of ze dit jaar wederom genoeg stemmen weten te scoren. De doorgaans weinig zeggende peilingen beloven in ieder geval weinig goeds… De buitenbeentjes!

Bij1

Edson Olf is de grote onbekende man die Sylvana moet gaan doen vergeten, nadat Johan Derksen bedankt had voor de positie.

De partij van Sylvana Simons. Behalve dat die dus zo ontzettend klaar was met de politiek en alle drama, en het gezeik en gezeur dat daarbij komt kijken dat ze niet meer meedoet. Maar het einde van het tijdperk Simons is voor Bij1 geen punt, maar een komma. En dat is dan meteen letterlijk het thema voor deze verkiezingen, zij het in iets andere context dan wij hier gebruiken. Bij1 blijft gas geven op het ‘met alleen sorry kom je er niet vanaf’ speerpunt betreffende de oud-Hollandsche ‘VOC-mentaliteit’, maar zet ook vol in op antikapitalisme, ‘radicale gelijkwaardigheid’ en keiharde klimaatregelen. Een ander belangrijk en onderscheidend speerpunt is de strijd voor gender-vrijheid. Al met al een partij die op papier een absolute aanwinst is voor het politieke landschap, maar waar onervarenheid en onderling drama nog te vaak de boventoon voert om echt serieus genomen te worden.

Splinter

Femke Merel van Kooten Arissen is oprichter en lijsttrekker van Splinter, een soort
Volt / D66 zonder Europa-obsessie. Maar wel een cool logo.

Eerlijk is eerlijk, Splinter heeft een mooi logo. Maar daar zitten we hier niet voor. Splinter is de partij met de woordspeling van Femke Merel van Kooten-Arissen. Ter verduidelijking. Dat is dus één persoon met twee voornamen en twee achternamen. Ze claimen sociaalliberaal te zijn, maar wat betekent dat eigenlijk? Heel kort door de bocht; het verschil tussen klassiek liberalisme en deze vorm is dat bij sociaalliberalisme de overheid als een soort van caddy zou moeten fungeren voor de mens waarbij de golfbaan dan een metafoor is voor het pad des levens. En een klassieke liberale overheid zou je kunnen zien als de beveiliger die ervoor zorgt dat niemand de baan op rent om je balletje te pikken. Splinter zegt dat ze geen politici hebben maar volksvertegenwoordigers, en vind dat alle 150 kamerleden, dus ook die van andere partijen, naar eigen inzicht zouden moeten stemmen en niet uit partijbelang. Nobel.

En dit alles vertaalt zich dan naar best een progressief verkiezings-pdf van liefst 169 kantjes waarin bijvoorbeeld staat dat er in de zorg minder managementlagen zouden moeten zijn, en regionale ziekenhuizen open moeten blijven. Men is voor door hoge accijnzen ontmoedigd legaal cannabis gebruik, zoals bij peuken en pils. Het liberale geldgeknuffel focust zich vooral op steun voor ZZP’ers, MKB, en familiebedrijven. De multinationals komen er wat minder goed vanaf.

50+

De nationale boomer-partij is één grote puinhoop. Waar ze doorgaans ruzie maken over het al dan niet terecht winnen van de bingo, vecht dit clubje met teveel geld om het winnen van het lijsttrekkerschap. Waar de vorige lijsttrekker al enkele weken na de verkiezingen de partij verliet werd de uiteindelijk gekozen persoon voor dit jaar, op het partijcongres waar deze keuze gemaakt had moeten worden, nog door de politie verwijderd. Een gênante teringbende noemt men dat ook wel in de volksmond. Hoewel het natuurlijk smullen is, al die egocentrische elitaire boomers die elkaar het licht in de ogen niet gunnen omdat ze allemaal alleen maar aan zichzelf denken, is wat ons betreft dit jaar het laatste jaar dat deze club bestaat. Tot slot nog wat speerpuntjes; ‘meer koopkracht voor boomers’, ‘minder belasting voor boomers’, ‘meer pensioen voor boomers’, ‘minder zorgkosten voor boomers’, ‘meer woonruimte voor boomers’, ‘minder asielzoekers’, ‘Frank Masmeijer terug op TV’.

Gerard van Hoofd heeft naast z’n politieke functie op zijn linkedinprofiel staan ‘vastgoed’, ‘financieringen’, en hilarisch in de context van 50+ ‘interim manager’.

Door Jaap

2 gedachten over “De Buitenbeentjes”

Reacties zijn gesloten.