uitslagman scratching his neck with rash isolated on white

Vooropgesteld: De uitslag van de waterschappen komt pas later.

Man man man, wat een deceptie weer. Ergens in dit achterlijke land hebben mensen tóch weer op de VVD gestemd… Wat een sukkels. Maar het zijn er wel wat minder, die voor het bedrijfsleven kozen… Daar is natuurlijk een goede reden voor, want BOEREN ZIJN OOK ONDERNEMERS. Verrassing-verpest-alarm: De partij voor de Boeren wint massaal, in alle provincies, en mag de komende vier jaar hofleverancier zijn voor alle afsplitsingen en eenmansfracties. De aandeelhouders van de veevoederbedrijven zijn de grote winnaars van deze provinciale staten verkiezingen.

‘Met de poten in de klei en de kop in het zand, besturen wij heel Nederland!’

Door heel het land stemden de mensen massaal op het CDA. Tenminste, niet op het echte CDA natuurlijk, want die worden ondertussen geconfronteerd met de gevolgen van de hele tijd roepen wat niet kan en niet haalbaar is. Nee, men stemde in grote getale op de Boeren Burgers Beweging, die dit ‘valse beloftes doen’ met een beetje hulp van het bedrijfsleven naar nieuwe hoogten heeft gebracht… Een aardverschuiving wordt het genoemd, maar dat is het natuurlijk helemaal niet. We gaan gewoon weer vier jaar lang naar elkaar wijzen en de ander de schuld geven terwijl de wereld om ons heen langzaam vergaat..

Winnaars

Jajaja, de BBB heeft ‘gewonnen’, dat weten we nu wel. Maar dat is niet enige club die op veel plekken groene driehoekjes mag schrijven. Volt doet voor het eerst mee en pakt overal zetels, toch leuk voor ze. Lekker gestaag groeien als serieuze politieke partij. Verfrissend. De Partij voor de Dieren zien we in de uitslag ook bijna altijd terug met winst, al is het maar weinig, her en der een zeteltje.

Kevin Costner is eregast bij een tractorpull in Noord-Holland anno 2026, ingekleurd.

Verder zien we marginale winsten voor lokale partijen, en daar kan je ook alleen maar voor zijn. Moeten we JA21 nog voormalig-forum noemen? Te laat om daar over na te denken, dat is bij deze gebeurd. De partij die actief strijdt voor meer recht om anderen uit te buiten boekt ook overal winst en enkele zetels. Oh ja, de huisjesmelkpartij van Wappie van Haga pakt ook een zeteltje daar waar ze mee doen. Dat is dan weer jammer…

Verliezers

Kleine opsteker, onze vrienden van de Nazi-partij hebben flink wat zetels verloren. Dat hadden ze natuurlijk al de afgelopen jaren, met al die lui die zich afsplitsten, maar ze mogen de zeteltjes niet opnieuw onderling verdelen, en dat is een fijn idee. Het oude CDA wordt vrijwel overal afgerekend op het ‘oh, dat valt wel mee lieve Agrariërs, maak je maar niet druk’ beleid van de afgelopen jaren. De ‘gevestigde orde’ schrijft in alle provincies rode driehoekjes. Dus ook de PVV. De VVD levert overal in, maar superveel is dat helaas ook weer niet. SP beetje zelfde verhaal.

Als je echter kijkt naar de verhouding ‘ontvangen haat’/ ‘verloren zetels’ valt op dat het bij D66 wel mee valt. Een enkele zetel minder per provincie ongeveer. Het beoogde blok GroenLinks/PvdA is ook best stabiel gebleven. Geschreeuw om massa-verlies is gewoon niet waar. er is soms zelfs sprake van winst.

In Noord-Ierland hebben ze ervaring met terreurgroepen die verkiezingen winnen. Ook in het groen, grappig hè.

Conclusie

Van een aardverschuiving is dus absoluut geen sprake. Dat verkoopt misschien wat minder advertenties en geaccepteerde cookies, maar het zal u niet ontgaan zijn dat wij daar niet aan doen bij KiesPijn. Dus we hoeven ook geen olifantjes te maken van de nog overgebleven muggen. De verhouding links/centrum/rechts blijft vrijwel hetzelfde. Andere partijen maar dezelfde vibes. Waar zit het verschil dan wel?

Wat een grote bron van vermaak en ellende gaat zijn komende jaren is dat de club die uit elkaar zal gaan vallen nu overal het voortouw mag nemen in coalitiebesprekingen. Dat is een interessant ontwikkeling. Niet eerder moest een partij die alles en iedereen stom vind het initiatief nemen voor het zoeken van vriendjes om aan de benodigde meerderheid te gaan komen. Allemaal plannen die niet waar gemaakt kunnen worden proberen te verkopen is nog een hele klus. Dat gaat ongetwijfeld leuke televisie opleveren maar uiteindelijk schieten we er geen flikker mee op.

En dat brengt ons bij de grote conclusie. De grote verliezer van deze verkiezingen bent u, de lezer. En uw familie, vrienden, buren, kennissen, (toekomstig) nageslacht, en noem maar op. Want de komende jaren staan we wederom stil en zal het nergens beter worden. Geen beleid, alleen verwijt.

Wordt vervolgd

Tsjilp tsjilp tsjilp, nu de vogels nog bestaan, laten we in hun vlucht door de provincies gaan, maar wel pas komend weekend. Als er definitieve uitslagen zijn en we tijd hebben gehad voor uitgebreidere analyses. Sommige mensen moeten ook gewoon werken.

Door Jaap