De veramerikanisering van het Nederlandse politieke landschap zet zich voort. We zijn keihard op weg naar een twee-partijen systeem. Daarnaast is het aantal aangemelde (en als rechtsgeldig verklaarde) partijen gezakt tot een erbarmelijke 26, waarvan lang niet in alle kieskringen… Weinig keuze dus. Hoe moet dat nou toch verder met onze democratie…? Zijn we niet juist dat hele binnenhof aan het verbouwen om alle één-zetel-clubjes te kunnen faciliteren? Helaas moeten er na 22 november ook partijen genoegen nemen met niets. Vandaag op kiespijn zetten we een aantal van deze kansloze rakkers in het zonnetje. Met wel een hele paragraaf aandacht, en een eigen tag aan deze post. Wat een leifde onzerzijds.

Politieke Partij voor Basisinkomen

De PPvB valt direct met de deur in huis; ze willen de wereld een betere plek maken. Keyword: wereld, en dus niet ‘ondernemers’. Zoals de partijnaam al een beetje doet vermoeden willen ze dat vooral bereiken door de invoer van een universeel basisinkomen. Dat is hun theoretische oplossing voor alles. De verwachting is dat, als mensen zich niet meer per se 40 uur per week hoeven bezig te houden met de schappen van de Albert Heijn vullen, scholen stofzuigen, online service-cheques verkopen, of huisvuil ophalen, ze zich dan gaan ontplooien tot denkers die alle problemen in de wereld oplossen. Mooie theorie, maar hoe het financieren van dat elke Nederlander maandelijks een x-bedrag op de rekening storten, wordt niet dieper ingegaan dan ‘huidige overheidsuitgaven herzien’. Voetnoot hier is ons vermoeden dat mensen die geen plezier hebben in hun werk omdat het als een verplichting voelt, zich eerder ziek zouden melden dan blije werknemers.

Lijsttrekker Sepp Hannen is ondernemer en toen zijn bedrijf service-cheques in 2013 failliet ging was dat volgens hem te wijten aan ’torenhoog ziekteverzuim’ en ‘gestegen sociale lasten’.

Libertaire Partij

LP Lijsttrekker Tom van Lamoen is, anders dan de baard doet vermoeden, geen lid van Jezus Leeft. Hij is tevens gemeenteraadslid in Amersfoort voor ‘Amersfoort voor Vrijheid’

Haaks op bovenstaande staat direct de Libertaire Partij, wiens website opent met de slogan ‘Regeer je eigen leven!’, wat vrij vertaalt ongeveer betekent ‘zoek het lekker zelf uit!’ Minder belasting, minder overheid, minder regels, meer marktwerking! Zo schrijft men over de wooncrisis “Alleen in een vrije markt herstelt het evenwicht tussen woningvraag en aanbod.” of over energie “De LP pleit voor het aantrekken van private aandeelhouders en kernenergie.” En, over het klimaat roept men ‘minder regels, afschaffen vergunningen’, want de natuur moet niet beschermd worden door de overheid, maar door bezorgde burgers. Een eerste goede stap voor deze bezorgde burgers is volgens ons; niet op de LP stemmen.

LEF

Ook generatie Z doet mee aan de verkiezingen; LEF heeft een verkiezingsprogramma vol heerlijke jeugdige idealen, overspoeld met gelijkwaardigheid en antikapitalisme. Gratis openbaar vervoer, kwijtschelding studieschulden, meer aandacht voor mentale zorg, en een basisinkomen voor iedereen. Vol eerlijkheid zouden we deze club het liefst bij de ‘outsiders’ plaatsen. Puntje van kritiek: één van de grootste klachten over het huidige politieke landschap is het taalgebruik, woorden en zinnen die ‘de gewone mens’ niet begrijpen kan. Het manifest van LEF staat echter ook bomvol met onbegrijpelijke woorden voor mensen buiten de doelgroep… De gemiddelde boomer heeft geen idee wat ‘Buurthuizen minder skir’ betekent, maar ja, die weten ook niet wat de betekenis is van ‘leenstelsel’. Dus…

Daniel van Duijn is de Lijsttrekker van LEF en liet vorig jaar het programma op z’n arm tatoeëren. Op linkedin noemt hij zichzelf ’tijdontwerper’.

Door Jaap

3 gedachten over “De Kanslozen (deel 1)”
  1. […] leggen. Dit jaar gerangschikt op waarschijnlijkheid van zetels. Keken we eerder al naar de kans–lozen en buitenbeentjes, belichten we in deze aflevering drie partijen die waarschijnlijk wel […]

Reacties zijn gesloten.