De komende weken bespreken we hier op KiesPijn alle partijen die mee mogen doen met de verkiezingen in november, per ‘kans-op-zetel’-factor, zoals ingeschaald door de redactie. Dus van ‘Grote Spelers’ tot ‘Kanshebbers’ en ook…. de partijen die met lege handen zullen eindigen. Eerder zagen we de eerste drie kanslozen al de revue passeren, vandaag nog eens vier, en dan volgende keer de outsiders…. Spannend!

Partij voor de Sport

Als je in het (concept)programma van de sportpartij ‘mensen die niet sporten’ zou vervangen voor ‘joden’, nou dan was de wereld te klein. Om er maar eens een populaire linkse vergelijking uit de jaren 00 tegenaan te gooien. Alles is gefocust op belonen van hen die elke dag in een te strakke broek op de crosstrainer zitten. Oké, ook andere zaken komen wel aan bod, maar dat is minder makkelijk scoren met makkelijke grapjes. Hoewel, is dat nog nodig bij een partij die kennelijk van mening is dat mensen er voor kiezen om ziek te zijn, of om twee banen nodig te hebben om de huur te kunnen betalen en daardoor geen tijd en of energie hebben óók nog eens lid te worden van de lokale spierenboerderij. Een andere knaller is ‘verplicht twee uur gym op school’. Een soortgelijke verplichting bestaat reeds, maar wordt door een tekort aan leraren en gymlokalen vooral creatief ingevuld door de scholen, om er maar vanaf te zijn. De partij is ontstaan te midden van de corona-jaren, toen de oprichters het vervelend vonden dat tijdens de lockdown ook sportfaciliteiten op slot gingen.

Lijsttrekker Annemarie van Duivenboden heeft reeds ruime internationale ervaring: ze verkocht haar sportschool aan Fitland.

Samen voor Nederland

Michel Reijinga schrijft in zijn verkiezingsprogramma niets over gratis koffie voor minderbedeelden, die elitaire rotzak.

De naam van SvN zou misschien een belletje kunnen doen rinkelen. Ze kwamen een paar jaar terug regelmatig in het nieuws doordat er ‘koffie moest worden gedronken op de dam’. Liefst samen met extreem-rechtse mafketels die bewezen onwaarheden verkondigen voor eigen gewin. Je weet wel, het soort mensen dat verontwaardigd reageert als een politieagent terugslaat. Dus, ja, dit is de wappie-partij, die ene waarvan Sigrid Kaag’s fakkelvriendje lid was. Het logo van deze club bevat nog steeds supertrots de omgekeerde vlag. Ze zijn voor aardgas en benzine, en tegen zonnepanelen want het onderhoud daarvoor kost namelijk geld… Ter info, dit is geen makkelijke kromme interpretatie van iets uit het partijprogramma voor onze lol, maar het staat er letterlijk in. Om de werkdruk in het onderwijs te verlichten wil men dat Juf Bea zich niet langer bekommert om kinderen en hun eventuele problemen, maar alleen voor het aftikken van leerstof-vakjes. Ook moeten voedselbanken gesteund worden, in plaats van overbodig gemaakt.

Piratenpartij-de Groenen

Zoals de Partij voor de Dieren al lang niet meer alleen gaat over dieren, gaat de piratenpartij allang niet meer alleen over het legaliseren van illegale downloads. Het is een club die zich daadwerkelijk onderscheid door te hameren op een vaag ding uit de verre toekomst dat nog wel eens heel groot kan worden; internet. En dan vooral op hoe dat gemonopoliseerd zou kunnen worden door grote tech-bedrijven wat enorme consequenties zou kunnen hebben voor burgers. Zeg maar het voorkomen van een soort digitaal 1984. En dit keer doen de nerds niet alleen mee, maar hebben ze gezelschap van ‘de Groenen‘. Dus nu ook nog aandacht voor dingen als gezondheid en planetaire grenzen. Een interessant idee is dat, doordat we in Nederland beschikken over de schoonste vuilverbrandingen, ze afval uit arme landen willen halen om dat hier, schoon, te verwerken. In hoeverre er wekelijks ruzie aan de gedeelde vergadertafel is over hoeveel stroom een gemiddelde bitcoinfarm verbruikt en de ecologische gevolgen daarvan is op het moment van publiceren niet bekend. Niet alsof we ernaar geïnformeerd hebben trouwens…

Mark van Treuren staat aan het roer van de gecombineerde lijst Piratenpartij – De Groenen. Omdat onze servers niet heel goed beveiligd zijn, maken we geen gemene grappen over hem.

Nederland met een Plan (SvP)

Als je wil weten wat voor vlees je hier in de kuip hebt is het aan te raden niet meteen te kijken naar het programma van Nederland met een Plan Samenwerkende Vrije Partijen, maar naar het ‘met dank aan’ gedeelte van de website. Een niet-volledig-willekeurige greep: ‘Het Chinese politienetwerk Amsterdam’, ‘Chinese ondernemers in Amsterdam’, ‘Landelijke federatie van Chinese ouderenverenigingen in Nederland’, ‘Stichting Chinees-Nederlandse Culturele en Economische Betrekkingen’, ‘Chinese Capital Vriendschap Centrum Amsterdam’, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook Jan, Cor, en Master Li worden overigens bedankt. Nu ligt het voor de hand om aan dit alles de conclusie te verbinden dat dit het Chinese antwoord op is op het Russische FvD, maar dat is speculeren. Misschien is het gewoon een Aziatisch antwoord op DENK. Gratis OV, meer woningen in het sociale-huur-segment, tegen marktwerking in de zorg, en onderwijs dat vanuit het kinderhart resoneert naar een connectie met de eigen creativiteit en inspiratie. Wat dat dan ook moge betekenen.

Kok Kuen Chan is lijsttrekker met een plan en won ooit een prijs voor beste wijn.

Door Jaap

3 gedachten over “De Kanslozen (deel 2)”
  1. […] Dit jaar gerangschikt op waarschijnlijkheid van zetels. Keken we eerder al naar de kans–lozen en buitenbeentjes, belichten we in deze aflevering drie partijen die waarschijnlijk wel enkele […]

Reacties zijn gesloten.