hoop hebben

Voor een aantal partijen is het niet de vraag of ze zetels halen, maar hoeveel. Zullen het er een paar zijn, of zit er misschien een stuntje in en mag zelfs de nummer 10 plaats nemen? Geheel neutraal bespreken we alle deelnemende partijen en wat ze van plan zijn met ons land op volgorde van (verwachte) grootte. Ook deze categorie delen we op en we beginnen met de niet-religieuzen.

Eerder verschenen in deze serie de kanslozen (deel 1, deel 2), en de kanshebbers

Volt

Volt claimt het vizier volledig op de toekomst te hebben, dus zeg maar D43-jaar-in-de-toekomst in plaats van D57-jaar-geleden. Maar is deze vergelijking met de dino’s van D66 eerlijk of gewoon een makkelijk inkoppertje? We zullen het nooit weten, want daar is dit stukje niet voor bedoeld. Het moet gaan over Volt. En Volt is de Nederlandse tak van een Europese partij. En daarmee ligt het grote speerpunt van Volt direct op tafel: radicale vereuropanisering… Iedereen die claimt ‘ja boeiuh, wat kunnen wij daar als klein Nederlandje nou aan doen?’ zou eigenlijk Volt als interessante optie moeten zien, want dat onderscheid ze werkelijk van andere clubjes; Ze willen zo veel mogelijk op grote schaal aanpakken, met onder andere een Europese kieslijst. Dus dat je ook op een Brit, Duitser kan stemmen. Een soort United States of Europa zeg maar. Of dat betekent dat ze, naast één Europees voedsellabel ook voor één Europese Voetbal-piramide zijn is uit het programma zo niet op te maken. Het woord voetbal komt daar niet in voor. Ctrl-F journalistiek pur sang.

Laurens Dassen, hier de kamer toesprekende vanaf de droge Portugese heuvels, verplaatste in zijn studietijd al tech-banen naar India.

Wat staat er dan wel zoal in het programma? Nou, 14x bestaanszekerheid maar ook harde klimaataanpak, onder andere door kerncentrales, groener boeren, en geen sojabonen uit het regenwoud meer. Niet alleen de wolf mag blijven, maar ook chatGPT. Tenminste, dingen zoals, want het moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om een licentie te kunnen krijgen. Strenge lobby-regels, transparante (lokale) overheid en uiteraard, net als hun ouders, de gekozen burgemeester. Geen vliegveld Lelystad, je bezoekt al je Europese kennissen maar met de trein. Men is tegen marktwerking in de Nederlandse Archeologie. De organisatie van de Kiespijn filmavond is in diens nopjes door het argument dat lokale politieke partijen ook zendtijd op lokale tv moeten krijgen tijdens verkiezingen. #genieten

TL;DR Europa als aanjager van progressief beleid.

FvD

Ook de boekenclub van Oom Thierry doet weer mee. Lekker publiek geld gebruiken om boeken te verkopen en jezelf te promoten als interessante spreker op allerlei nazi-congressen. Ai, jammer… meteen met de eerste zinnen vallen we door de mand. Wij vinden de FvD stom en zodoende een dikke middelvinger naar iedereen die na het lezen van dit stukkie zich meteen weer slachtoffer voelt omdat ze niet serieus genomen worden. Maar kom op; vol trots forum-scholen aankondigen en vervolgens als speerpunt in verkiezingsprogramma opnemen dat je tegen politieke sturing bent in het onderwijs. Ingrijpende sanering binnen de NPO vs ‘Ruim baan voor nieuwe omroepen zoals ON!’. Forum verkoopt gesponsorde haat, fascistische boodschappen, en totaal onhaalbare onzinnigheden aan goedgelovigen en paranoïde facebook-fanatici.

Thiery Baudet doet zijn grote idool Mussolini na, door een grote strop om zijn keel te hebben

Met afstand het leukste punt uit het programma is een eigen Nederlands ruimteprogramma inclusief lanceerplatform op Aruba. Hilarisch toch? Verder is men voor betere studiolampen in de kamer en een mooi greenscreen achter het spreekgestoelte, zodat ze nog mooier ogende populistische onzin op de socials kunnen plempen, moeten de schaar en prittstift in het basispakket, en de leesmap weer worden ingevoerd. Zodat fijne burgers weer ouderwets anonieme dreigbrieven kunnen knutselen naar iedereen met wie ze het oneens zijn. Dit is allemaal echt waar. Als het aan de FvD ligt worden Fact Checks verboden, dus niemand kan dit ontkrachten.

TL;DR gesponsord fascisme

PvdD

Laten we afsluiten met liefde. Want daar gaat deze partij over; liefde. Niet de mens, maar de Aarde staat centraal in het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren. Op moment van schrijven 21 jaar geleden opgericht en inmiddels door het hele land in allerlei bestuurslagen aanwezig om van onze planeet een leefbaar en gezellig ding te maken. Zo werd in de hoofdstad van Overijssel een verbod op fossiele reclame werkelijkheid, mag je in Zutphen geen vuurwerk meer afsteken, en in Utrecht is de vuurkorf in de ban. Oei. Allemaal dingen die ze bij de BBB en VVD juist gezellig vinden. Deze verkiezingen zet de PVDD zich echter ook in voor de mensen, met liefst 9 bestaanszekerheid’jes in het programma! (oké, één voortbestaanszekerheid, maar die telde bij Omtzigt ook)

Esther Ouwehand introduceerde op de valreep voor de verkiezingen nog even een eigen nieuwe bestuurscultuur bij de PvdD

Een van de grootste speerpunten dit jaar is de vergroening van de agrarische sector. Door de veestapel met 75% te laten krimpen hoeven de veevoerdermultinationals minder landbouwgrond bezet te houden voor het kweken van voer voor rauwe hamburgers, en dat kan dan allemaal akkerbouwgrond worden. Ook hier zien we weer forse investeringen in het openbaar vervoer wat dan weer minder autootjes ten gevolge zou moeten hebben, de rente op studieleningen moet voor altijd op 0%. Als iedereen dan toch met de tram naar school gaat zijn er ook minder datacentra nodig voor al dat gestream van college’s en bol.com moet maar wat langere levertijden hanteren want ook analoge distributiecentra hoeven niet meer op bouwvergunningen te rekenen en het mes mag ook flink in de miljonairsstapel. Eerlijk delen!

TL;DR Een gezonde planeet is het fundament voor een inclusieve samenleving.

Door Jaap